Zo maak je een pochet van een oude das

Sinds kort ben ik in het bezit van een pak met een borstzakje. Dit klinkt voor heren wellicht niet zo bijzonder, maar als vrouw is dit redelijk uniek. En een borstzakje betekent ook automatisch dat je een pochet kunt dragen. Jeej! Weer iets nieuws om te proberen.

Voor degene die niet weten wat een pochet is, dit is een doekje dat in de borstzak van een pak wordt gedragen. Het is een accessoire dat wordt gebruikt om je outfit mee af te maken.

Mijn eerste pochet!

Doorgaans bestaat de pochet uit een stukje stof met een afmeting van ongeveer dertig bij dertig centimeter. Natuurlijk kon ik gewoon een pochet kopen. Voor een paar euro heb je er al één. Maar ja, dan ga je iets nieuws kopen terwijl er heel veel mooie stoffen zijn die je opnieuw kunt gebruiken.

Om die reden besloot ik om een pochet te gaan maken van een oude das. Nu kun je hier geen doekje van dertig bij dertig centimeter uit halen. In mijn omgeving stonden mensen dan ook wat raar te kijken toen ik over dit plan vertelde. Ook op internet kon ik geen voorbeelden vinden. Maar veel mensen hebben een oude das liggen en om die reden wil ik laten zien dat je op een creatieve manier hier wel degelijk een pochet van kan maken.

Zo maak je een pochet van een oude das

Mocht je vaker mijn artikelen lezen, dan heb je hem misschien al voorbij zien komen in het artikel over hoe je een grijs pak op een andere manier kunt dragen. Op bovenstaande foto zie je de outfit waarbij ik de pochet droeg. In dit artikel ga ik jou laten zien hoe ik hem heb gemaakt zonder gebruik te maken van draad en naald. 

Oude das

Zo maak je een pochet van een oude das

Op de foto hier boven zie je de oude das die ik voor dit experiment heb gebruikt. Deze heb ik van mijn schoonvader gekregen omdat hij hem niet meer draagt. En dat is maar goed ook ;-). 

Stap 1: los maken

Zo maak je een pochet van een oude das

Om de pochet te maken gebruik ik het meest smalle deel van de das. Als eerste haal ik de draad waarmee de das aan de achterkant vast is gemaakt uit de stof. Vervolgens haal ik het stukje stof dat erin zit ter versteviging van de das eruit.

Zo maak je een pochet van een oude das

Daarna zoek ik de naad op waarmee het smalle deel van de das aan het bredere deel is vastgemaakt. Met een schaar knip ik deze naad door.

2. Strijken en afwerken

Zo maak je een pochet van een oude das

Nu blijft er een strook over die ongeveer vijfenvijftig centimeter lang is. Met de strijkijzer probeer ik zoveel mogelijk de vouwen uit de strook te halen. Hierbij laat ik het uiteinde van de oorspronkelijke das intact. Deze is namelijk in een punt genaaid, en deze komt zometeen goed van pas.

Zo maak je een pochet van een oude das

Voordat ik de randen van de stof ga afwerken knip ik eerst de meeste rafels er af. Ook als de stof aan de zijkant een andere kleur heeft, zoals de witte rand op bovenstaande foto, dan knip ik die eraf.

Stap 4: afwerken

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om de randen om te zoomen. Maar in dit geval heb ik ervoor gekozen om de zijkant van de stof af te werken met zilveren glitter nagellak.

Zo maak je een pochet van een oude das

Het voordeel van glitter nagellak is tweedelig. Als eerste zorgt de lak ervoor dat de stof niet meer kan rafelen. Op deze manier verhard je namelijk de randen. Daarnaast zorgen de glitters voor een subtiel, maar toch feestelijk effect. Omdat er allemaal losse glitters in zitten, zal het ook niet zo opvallen wanneer je uitschiet. Als je kiest voor een gekleurde lak, dan ziet de rand er al snel slordig uit.

Ik raad je wel aan om de stof op een stukje papier te leggen als je de lak tussendoor wilt laten drogen. Om te zorgen dat de glitters voldoende dekken is het namelijk wel aan te raden om twee of misschien zelfs drie keer over de randen heen te gaan.

Stap 5: vouwen

Nu is het tijd om de strook te vouwen op een manier waardoor jij hem als pochet kunt gebruiken. 

Zo maak je een pochet van een oude das

Als eerste leg ik de strook op tafel met de doorgestikte punt naar boven. Vervolgens vouw ik het uiteinde schuin over deze punt heen. Dat doe ik daarna nog een keer. In feite zigzag je de stof op elkaar. Ten slotte blijft er aan de onderkant een punt over en die vouw je achterlangs om.

Zo maak je een pochet van een oude das

Op de foto hierboven kun je zien hoe dit er uiteindelijk uitziet. Het is van belang dat je de stof niet te strak vouwt, aangezien hij ook goed in het borstzakje moet blijven zitten. Hij moet er als het ware een beetje in ‘klemmen’. Het voordeel van de glitterranden is dat deze een beetje stroef zijn waardoor de stof sowieso wat beter blijft zitten.

Zo maak je een pochet van een oude das

Op bovenstaande foto kun je zien hoe de pochet er uiteindelijk uitziet als ik hem draag in combinatie met mijn pak.

Zo maak je een pochet van een oude das
Links zie je de oorspronkelijke das en rechts de pochet. Bizar idee hè, dat de pochet hiervan gemaakt is.

Tips!

Wil jij ook een pochet van een das maken? Dan heb ik nog vijf tips voor jou.

  • Laat je niet afschrikken door een das met een lelijke voorkant. Zoals je in dit artikel hebt gezien kan een das aan de achterkant, bij het meest smalle deel, juist heel mooi zijn. Zeker omdat dit deel vaak niet aan de voorkant wordt gedragen als je een das knoopt. Deze stof is kwalitatief nog erg goed dus.
  • Heb je geen oude das liggen, maar wil je dit wel proberen? Ga dan naar een tweedehands winkel. Recent heb ik bij de Snuffelmug in Haarlem bijvoorbeeld nog twee dassen gekocht voor vijftig cent per stuk. Dit is een leuke prijs om mee te experimenteren. Ook wanneer je gewoon een keertje een das wilt dragen, maar niet weet of het wel écht jouw ding is. 
  • Over de prijs gesproken, ik raad je niet aan om online een tweedehands das te kopen. Daar betaal je vaak minimaal vijf euro voor een das die je in een tweedehands winkel voor maximaal één of twee euro kunt kopen. Bovendien zie je vaak niet goed op de foto’s hoe het achterste deel van de das eruit ziet. Terwijl dat juist het deel is dat jij wilt gebruiken.
  • Ga je glitter nagellak gebruiken, kijk dan goed hoeveel glitters er in de lak zitten. Hoe meer glitters, hoe minder je ziet van eventuele rafels aan de stof. 
  • Wanneer je verschillende keren met de lak over de stof bent gegaan, dan duurt het vrij lang tot deze helemaal is opgedroogd. Laat de stof daarom eerst zeker nog een dag op het papiertje liggen.

Ik ben benieuwd of ik jou met dit artikel heb geïnspireerd. Ga jij het ook proberen? Laat het mij dan vooral weten op social media of via een comment hier onder. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge