Zó werkt brandvertragende kleding

Je hebt het vast wel eens gezien: brandvertragende kleding. Dikke jassen of overalls die gedragen worden door mensen die met vuur werken. Maar hoe is het eigenlijk mogelijk dat je niet verbrandt door zulke kleding? Of kun je wel verbranden? En hoe wordt dit getest?

Speciaal voor Prettybusiness vertelt Annette Jeronimus, die ruim dertig jaar normenspecialist is bij HAVEP Workwear/ Protective wear, over de wondere wereld van brandvertragende kleding.

 

Waar wordt brandvertragende kleding eigenlijk van gemaakt?

”Er zijn twee manieren waarop men dit kan doen. Als eerste zijn er de inherent brandvertragende stoffen. Deze zijn gemaakt van vezels die van zichzelf al brandvertragend zijn. Modacryl en Aramide zijn enkele voorbeelden.

Daarnaast heb je ook stoffen die een speciale finish hebben. Deze zijn vaak gemaakt van katoen of tencel en worden door middel van chemicaliën brandvertragend gefinisht. Er zit dus een laag overheen. Dit wordt op meerdere kanten van de stof aangebracht.

De vlamvertragende eigenschap is bij beide methoden hetzelfde. Ze zijn even veilig. Welke er wordt gekozen hangt af van het bedrijf en natuurlijk de werkomstandigheden.”

 

Maar wat doet zo’n finish dan? Hoe kan deze ervoor zorgen dat er geen gat ontstaan in de stof?

”Om iets te laten branden heb je drie zaken nodig: een vlam, zuurstof en een kledingstuk. Iedere stof heeft een eigen LOI, een zogenaamde Lower Oxigen Index. Dit is de hoeveelheid zuurstof die nodig is om de stof te laten branden.

Met een speciale finish kan je de LOI verhogen. Ik gebruik katoen even als voorbeeld. Deze stof brandt bij 18,4% LOI, terwijl er in onze gewone lucht al 21,7% LOI zit. Kortom: het is eenvoudig om dan vlam te vatten. Wanneer er een finish overheen is geplaatst, dan is de LOI-index ongeveer 31%. En aangezien er veel minder zuurstof in onze lucht zit, namelijk 21,7%, zal de stof niet gaan branden.”

 

Is deze kleding na het wassen dan nog steeds brandvertragend? Of wordt dat minder?

”Het is juist heel belangrijk dat de kleding na het wassen nog steeds zijn eigenschap behoudt. Daarom wordt de kleding van te voren ook uitvoerig getest. Tijdens het testen wordt er 10 seconden een vlam op de stof gericht. De stof zal branden en verkolen, maar er ontstaat geen gat. En nog belangrijker: als de vlam verwijderd wordt, zal deze meteen doven. 

Zó werkt brandvertragende kleding

Brandtest

Ook na het wassen moet de stof op dezelfde manier reageren. Zo moet de kleding na 50 keer industrieel te zijn gewassen en gedroogd een LOI hebben van 27%. Dan is het dus nog steeds brandvertragend.”

 

Dit soort kleding lijkt er voor mijn gevoel altijd hetzelfde uit te zien. Het is natuurlijk vooral functioneel. Of zijn er ook trends op het gebied van brandvertragende kleding?

”Die zijn er zeker! Normeringen en eisen worden steeds uitgebreider. Voor ieder risico dat een drager loopt, zijn er specifieke eisen en dus ook specifieke normen. Een lasser heeft bijvoorbeeld te maken met kleine vonken en lasspatten, en daarbij hoort de EN ISO 11611-norm. Maar bij de bescherming tegen de hitte van een elektrische vlamboog bij elektriciteit gaat het om een hele korte en grote steekvlam. Om je daar tegen te beschermen is er de IEC 61482-norm.

Kleding voldoet vaak aan zeven normen in plaats van de vijf die belangrijk zijn voor het werk dat wordt uitgevoerd. Gewoon, zodat bedrijven zeker weten dat het veilig is. Maar de opvallendste en belangrijkste verandering heeft te maken met de uitstraling en het comfort van de kleding.

Zo is de pasvorm in vergelijking met vroeger een stuk moderner, de kleding sluit beter aan op het lichaam. En ook de kleuren veranderen. Tegenwoordig zie je veel meer zwart, antraciet en marine. Mensen vinden de uitstraling steeds belangrijker. Ze willen er professioneel uitzien.

Duurzaamheid speelt ook een steeds grotere rol. Steeds meer bedrijven willen brandvertragende kleding die minder belastend is voor het milieu. Daarom hebben we bij HAVEP brandvertragende kleding waar in plaats van katoen Lyocell verwerkt is. Lyocell is gemaakt van houtpulp. Het fijne is dat vrijwel al het water dat tijdens het maken van de stof nodig is, opnieuw gebruikt kan worden. En de stof zelf is ook biologisch afbreekbaar.”

Zó werkt brandvertragende kleding

Brandvertragende kleding, gemaakt van Lyocell

Heb je een tip voor de mensen die op zoek zijn naar brandvertragende kleding? Waar moeten ze echt op letten?

”Het is belangrijk dat je zeker weet dat de kleding gecertificeerd is. Je zou zeggen dat brandvertragende kleding altijd aan de normen voldoet, maar dat is helaas niet altijd het geval. Check daarom of er een CE-keurmerk op staat en of je er een gebruikersinstructie bij krijgt. Hier moet onder meer op staan hoe het kledingstuk gereinigd moet worden en waar het tegen beschermt.

Daarom raad ik mensen altijd aan om deze kleding te kopen bij een betrouwbaar merk. Want hoe mooi of modern je kleding er ook uitziet, veiligheid gaat altijd voor alles.”

 

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met HAVEP Workwear and Protective Wear . Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge