Zonder nieuwe kleding er netjes uit blijven zien

Gisterenmiddag zat ik met mijn buurman op kantoor te praten over de korte vakantie die ik aan het plannen ben. Ik vertelde hem dat ik eindelijk weer eens zou gaan winkelen. Hij vroeg mij of ik dan spullen voor op kantoor zou gaan kopen. ‘Nee, winkelen om kleding te kopen. Dat heb ik al bijna anderhalf jaar niet meer gedaan’ zei ik. Zijn ogen werden groot. ‘Maar je hebt altijd zulke mooie kleding aan’. Tja, dat hoor ik vaker van mensen. Omdat ik er over schrijf en mijzelf graag netjes kleed denkt men dat ik dus ook vaak kleding koop. Maar dat is helemaal niet zo. In het artikel van vandaag vertel ik jou hoe dat kan, zonder nieuwe kleding er netjes uit blijven zien.

Zonder nieuwe kleding er netjes uit blijven zien

Waarom?

Laat ik voorop stellen dat ik heel goed begrijp dat mensen het bijzonder vinden. Misschien vind ik dat zelf ook wel. Maar ik heb er zo mijn redenen voor. En daarvoor moet ik even anderhalf jaar terug in de tijd gaan.

Vorig jaar heb ik begin juli besloten om mijn baan op te zeggen zodat ik fulltime aan Prettybusiness kon gaan werken. Om te kijken of ik van mijn hobby mijn werk kon maken. Ik heb toen nog een aantal maanden voor mijn werkgever gewerkt om mijn werkzaamheden te kunnen overdragen. Maar vanaf de seconde dat ik besloot om mijn baan op te zeggen heb ik mijn uitgavenpatroon drastisch aangepast. Ik ontsloeg onze schoonmaakster, zei alle extra lidmaatschappen op en stopte per direct met het kopen van alles wat niet strikt noodzakelijk was. Je moet je voorstellen dat ik jarenlang een goed salaris had en iedere week dozen vol met beauty producten en kleding thuis liet bezorgen.

De reden is dus heel simpel. Ik wist niet hoe het zal gaan lopen met Prettybusiness en daarom besloot ik om geen geld meer uit te geven aan extra’s. Vorig jaar heb ik één keer een paar items gekocht bij C&A. Maar dat was ook echt omdat mijn man er op aandrong. Ik zat midden in mijn burn-out en hij weet dat ik heel gelukkig kan worden van nieuwe kleding. Maar veel heb ik toen niet gekocht. Ik kon het gewoon niet.

Inmiddels is het bijna anderhalf jaar later en het gaat goed. Met zowel mij als Prettybusiness. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik wel eens kleding krijg wanneer ik een samenwerking aanga met een merk voor een artikel. Maar dat gebeurt niet heel veel. Maar hoe dan ook, mijn man en ik hebben besloten dat we er een paar dagen samen uit zullen gaan. En opnieuw was hij diegene die opperde dat we dan ook maar eens samen moesten gaan winkelen. Nu sta ik het mijzelf alleen wel toe. Hell yeah, dat gaan we zeker doen! Maar niet voordat ik jou heb verteld hoe ik er de afgelopen anderhalf jaar voor heb gezorgd dat ik er toch netjes uitzag.

 

Onderhoud is alles

Het onderhoud van kleding is in mijn ogen een onderwerp dat veel te weinig aandacht krijgt. Terwijl goed onderhoud dé manier is om er voor te zorgen dat je er netjes uit blijft zien.

  • Was je kleding op de temperatuur die wordt aangegeven in het label – Ik weet dat het grootste deel van de mensen dit niet doet. Vaak is dat een kwestie van gemak. Gewoon even alles op dertig graden wassen is natuurlijk veel makkelijker dan alles per stuk sorteren. Toch doe ik dat wel altijd. Als ik de was sorteer, dan pak ik ieder kledingstuk op en bekijk ik ieder label. Afgezien van ondergoed en handdoeken dan. Dit zorgt ervoor dat ik ook veel verschillende wassen draai: wolwas, 30 graden, 40 graden en af en toe 90 graden voor vaatdoekjes. Bij al die wassen maak ik ook een onderscheid tussen kleur en wit. Ja, het is even wat werk. Maar zo blijft je kleding wel mooi.
  • Vloeibaar wasmiddel – Ik gebruik alleen nog maar vloeibare wasmiddelen. Mijn ervaring is dat poeders nog wel eens niet goed oplossen of agressief kunnen zijn voor bepaalde stoffen. Dat is niet goed voor je kleding en om die reden gebruik ik het dan ook niet. Voor kwetsbare stoffen zoals satijn, voile en wol gebruik ik standaard wolwasmiddel. Dat is extra zacht voor je kleding.
  • Vlekken behandelen – Het nadeel van wolwasmiddel is dat het zo zacht is voor je kleding, dat soms vlekken er niet uit gaan. Daar heb ik vooral wel eens last van met deodorant. Dan zie ik na een tijdje witte plekken bij oksels ontstaan. Ik behandel die plekken dan met de Vanish Oxi Action vloeibare vlekverwijderaar. Ik heb jaren geleden een grote fles gekocht en die gebruik ik nog steeds.

 

Wees creatief

Om er netjes uit te blijven zien moet je soms ook een beetje creatief zijn. Zelf combineer ik regelmatig mijn kleding op verschillende manieren. Als je het lastig vindt om dit te doen, dan raad ik je aan om mensen op Instagram of Pinterest te gaan volgen die jou aanspreken qua kledingstijl. Tegenwoordig zijn er heel veel mensen die hun stijl laten zien op social media. Op die manier kun jij je laten inspireren en krijg je inzicht in hoe je verschillende items met elkaar kunt combineren.

Naast het maken van creatieve combinaties kun je er ook voor kiezen om je kleding een beetje aan te passen. Zelf heb ik bijvoorbeeld verschillende vesten in de kast hangen waarvan ik de knopen heb vervangen. In het verleden heb ik vaak genoeg een basic model gekocht en er een bijzonder item van gemaakt door er een paar chique knopen op te zetten. Ik kies dan vaak voor zilverkleurige of goudkleurige knopen zodat het makkelijk blijft om de kleding te combineren. Bovendien creëer je daarmee een klassieke uitstraling en dat is weer handig als je de kleding ook voor zakelijke gelegenheden wilt dragen.

 

Gooi niet zomaar iets weg

Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je niet zomaar je kleding weg gooit. Ik ken veel mensen die bij het ontbreken van een knoop al geneigd zijn om een kledingstuk weg te gooien. Zo zonde! Ik snap dat niet iedereen handig is met naald en draad. Maar ook hierbij geldt, een beetje creativiteit is altijd handig. Gebruik vriend Google voor het vinden van tips over hoe je een knoop of losse zoom vastmaakt.

 

Heb jij zelf ook wel eens een tijdje bewust geen kleding gekocht? En hoe zorg jij er dan voor dat je er netjes uitziet?

 

Groetjes,

Aileen

 

Dit artikel bevat affiliate links. Zie voor meer informatie mijn disclaimer

 

 

2 reacties

  1. Ik vraag me alleen af of zoveel kleine wasjes dragen niet duurder is dan af en toe een nieuw kleding-item te kopen…?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge