Zonnebescherming op het werk

Ook vanochtend scheen weer eens lekker de zon in de ochtend. Een mooie kans om fietsend naar het werk te gaan en ondertussen een beetje zon mee te pakken. Of misschien kun je ook in je pauze nog even een rondje lopen en zo toch nog even genieten van het weer. Neem jij voor die paar minuten dan zonnebrandcrème mee? Goede vraag. Want hoe zit het eigenlijk met zonnebescherming op het werk? Beschermt jouw kleding of het raam waar je achter werkt voldoende tegen de zon? Ik sprak hier over met Sylvia Vorspaget, huidtherapeut in opleiding en eigenaresse van de blog SylviaVorspaget.com.

 

Er wordt vaak geroepen dat je de huid altijd moet beschermen tegen de zon. Maar als je nu in de ochtend of aan het einde van de middag van en naar je werk fietst, is de zon dan heel schadelijk? Of wanneer je even kort op werk in de zon gaat zitten? Moet je dan ook echt zonnebescherming gebruiken?

”Het is het beste om je huid altijd tegen de zon te beschermen. Dit zou ik dus ook aanraden als je lekker in de zon naar het werk fietst of in de pauze even buiten wilt gaan zitten. Mocht het nou een keer gebeuren dat je je vergeet in te smeren, geniet dan vooral van de zon. Let wel op dat je niet verbrandt, probeer dit ten alle tijden te voorkomen. De schadelijke effecten van onbeschermd zonnen zie je niet gelijk. Je kunt het eigenlijk vergelijken met de schadelijke effecten van roken; deze zie je en ervaar je in het begin ook niet, maar op de lange termijn merk en zie je de gevolgen pas.”

Wanneer de UV index, deze kun je vinden op de website van het KNMI , hoger is dan 3 dan wordt het extra belangrijk om je te beschermen tegen de zon. De UV index zegt namelijk iets over de kracht van de zon. Hoe hoger, hoe krachtiger. En hoe krachtiger de zon wordt, hoe belangrijker zonbescherming wordt. Maak je trouwens geen zorgen, het is wetenschappelijk bewezen dat het normaal gebruiken van zonbescherming niet zorgt voor een vitamine D tekort!”

Zonnebescherming op het werk

 

Wat is in jouw ogen de beste zonnebescherming?

”Wat het beste is wordt door iedereen anders beoordeeld. Als je het mij vraagt moet een goed zonbeschermingsproduct zowel tegen UVA als UVB straling beschermen. Wist je trouwens dat UVA straling ook door het raam heen gaat? Verder moet een zonbeschermingsproduct niet irriteren en cosmetisch prettig zijn om aan te brengen. Het fijnste is als een zonbescherming waterresistant is; dit wil niet zeggen dat je zomaar kunt gaan zwemmen en dat je je dan niet meer in hoeft te smeren, maar het zorgt er wel voor dat het zonbeschermingsproduct minder gevoelig is voor water. Zelf heb ik de ‘beste’ zonbescherming nog niet gevonden, ook ik ben nog op zoek! Het beste is om zonbeschermingsproducten te gebruiken met een minimale factor 30, maar ik moet bekennen dat ik op het moment zelf maar een factor 15 gebruik. Ik gebruik de Meditopics Hydraterende Crème SPF15 50ml.”

 

Beschermt je kleding voldoende als je tijdens de pauze in de zon een rondje buiten gaat lopen?

”Kleding is weer een hele andere tak wanneer je het over bescherming hebt. Elke stof geeft weer een andere mate van bescherming, daarnaast is de bescherming ook afhankelijk van bijvoorbeeld de kleur. Uit onderzoek is gebleken dat linnen shirts de laagste beschermingswaarde hebben en shirts van 100% polyester de hoogste beschermingswaarde. Verder bieden witte en lichte kleuren, in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, de minste bescherming. Donkere kleuren zoals rood en blauw hebben namelijk een veel hogere beschermingswaarde.

Of kleding voldoende beschermt in de pauze? Dat hangt er vanaf wat voor kleding je draagt. Bovendien zullen er altijd lichaamsdelen zijn die niet bedekt zijn met kleding. Deze zijn dus, wanneer je geen zonbeschermingsproduct hebt aangebracht, niet beschermd.”

 

Je ziet nu steeds meer sprays die werken als een zonnebescherming, maar die meer lijken op een soort nevel of mist dan op een echte zonnebescherming. Ik ben er zelf dol op. Het voordeel van deze sprays is namelijk dat je het over je make-up kunt aanbrengen en dat je niet gaat glimmen. Maar beschermt het wel goed?

”Als je moet kiezen tussen een spray of een crème kies dan voor een crème. Bij het maken van zonnebrand sprays is vaak  gebruik gemaakt van nanotechnologie. Van deze nanotechnologie is niet bekend dat het door huid dringt en schadelijk is, maar doordat je sprayt is de kans groot dat je deze nanodeeltjes wel inademt. Wat het effect van het inademen van deze nanodeeltjes is op lange termijn voor je lichaam is niet bekend.”

 

Zonnebescherming op het werk

 

”Daarnaast weet je met een spray vaak niet of je genoeg hebt gebruikt. De kans dat je niet optimaal beschermd bent is dus groot. Mijn advies: gebruik liever een crème. Mocht je toch een spray gebruiken, spray het product dan eerst in je hand. Je kunt dan beter inschatten welke hoeveelheid je gebruikt.”

 

Conclusie

Jeetje, wat heb ik veel geleerd van Sylvia. Ik wist helemaal niet dat je zelfs achter een raam of met linnen kleding minimaal beschermd bent tegen de zon. En ook dat witte kleding minder beschermt dan donkere.

Persoonlijk ben ik wel een fan van zonnesprays, puur omdat het zo makkelijk is in gebruik. Maar ik denk dat ik de sprays wel echt alleen als ‘noodoplossing’ ga gebruiken. Vooral zo’n spray gezichtsnevel is wel handig om in je tas te hebben wanneer je bent vergeten om jezelf in te smeren. Maar een mini zonnebrandcrème, die neem ik voortaan toch ook wel weer mee.

Bescherm jij jezelf tegen de zon wanneer je naar het werk fietst of tijdens de pauze?

Groetjes,

Aileen

 

*Dit artikel bevat een product dat ik heb gekregen. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge