Zullen we hoge hakken als dresscode gewoon afschaffen?

Gisteren behaalde Kristen Stewart het nieuws vanwege een opmerkelijke actie. De actrice besloot namelijk om op de rode loper tijdens het filmfestival in Cannes haar hakken demonstratief uit te trekken. Voor de lens van alle journalisten ging ze op blote voeten en met haar Louboutins in de handen verder de trap op. Daarmee wilde ze een statement maken tegen de dresscode van het evenement. Maar ze is helaas niet de enige die tijdens haar werk geconfronteerd wordt met deze bijzondere regel. Zullen we hoge hakken als dresscode gewoon afschaffen?

 

Cannes

De foto’s van Stewart die haar hakken uittrekt zijn hier onder te bekijken.

Vorig jaar vroeg de actrice zich al hardop af waarom zij vaak gevraagd wordt om in een jurk en op hoge hakken te verschijnen terwijl mannen deze vraag niet krijgen. Daarbij moet ik wel vermelden dat in het geval van Cannes het geen officiële dresscode is, maar meer een ongeschreven regel. Het schijnt dat mensen ook heel boos worden wanneer dames tijdens dit evenement geen hoge hakken dragen. Om die reden verscheen Julia Robert twee jaar geleden tijdens hetzelfde filmfestival op blote voeten. Ook zij wilde een statement maken.

Destijds kwam dit ook in het nieuws. Het opmerkelijke dit keer is dat Stewart zelf in de jury zit van het festival en daarmee een harder statement maakt. Zij durft immers zelfs als ‘insider’ zich uit te spreken tegen de organisatie.

 

Niet alleen

Nu lijkt het misschien een ver-van-je-bed-show. Maar helaas is dat niet het geval. Over de hele wereld worden vrouwen geconfronteerd met deze vreemde dresscode tijdens hun werk. Voor Stewart gaat het om een evenement, maar er zijn dames die deze hoge hakken dagelijks moeten dragen.

De Britse Nicola Thorp kwam in 2017 nog in het nieuws toen ze bij PwC werd ontslagen, omdat ze weigerde om hoge hakken te dragen tijdens haar werkzaamheden. Waarbij ze ook nog de hele dag aan het lopen was. Ze startte een petitie die er uiteindelijk voor zorgde dat haar situatie werd besproken in het parlement en er een onderzoek werd gedaan naar dit fenomeen. Uit dit onderzoek kwam vervolgens naar voren dat er veel meer Britse bedrijven waren die hoge hakken eisten van hun vrouwelijke medewerkers.

 

Zullen we hoge hakken als dresscode gewoon afschaffen?Foto: Pixabay

In 2015 werd er een rechtszaak in Nederland aangespannen tegen een werkgever met een zelfde soort verhaal. Ook deze werkgever eiste hoge hakken. De vrouw die de zaak aanspande ontving uiteindelijk een schadevergoeding van €20.000. Daarnaast wees de rechter haar op het feit dat ze verder kon procedureren voor een aanvullende vergoeding.

 

Gewoon afschaffen

Er zijn wel eens van die situaties waarbij je jezelf gaat afvragen hoe mensen in vredesnaam tot een bepaalde keuze zijn gekomen. Ja, ik zie ook wel dat hakken mooi kunnen staan. Maar we weten toch allemaal wel dat niet iedere vrouw er blij van wordt en het geen garantie is voor een verzorgd uiterlijk. Want, laten we eerlijk zijn: daar draait het toch om? Een dresscode moet ervoor zorgen dat mensen er verzorgd en volgens een bepaalde stijl uitzien.

Maar wie heeft ooit bedacht dat die paar centimeter een verschil gaat maken? Alsof vrouwen zonder hoge hakken geen glamour kunnen uitstralen. Het is wellicht wat kort door de bocht om dit hardop te roepen, maar ik neem aan dat diegene die dit heeft bedacht geen verstand heeft van mode. Of in ieder geval niet weet wat er met mode allemaal mogelijk is. Ik heb vaak genoeg vrouwen op lage schoenen gezien die er chique uitzagen. Daarnaast bedenk ik mij ook dat iemand die zo’n regel opstelt naast bovenstaande argumenten kennelijk is vergeten dat het gewoon strafbaar is.

Als vrouwen liefhebbers zijn van hoge hakken, zoals ik, dan zullen ze het toch wel aantrekken en er stralend uitzien. Want dan voelen ze zich goed. En dat is oké. Maar je mag het niet eisen, punt uit. Dus doe het ook gewoon niet.

 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge