Zwarte kleding dragen

Zwarte kleding dragen, het kan altijd. Je zou de plank nooit mis kunnen slaan. Zegt men. Deels klopt dit ook wel.  Maar er zijn wel degelijk manieren waarmee je jouw zwarte kleding of outfit kunt verpesten. En het zijn vaak de kleine dingen, de simpele details waarmee je de mist in kunt gaan. In dit artikel geef ik tips en adviezen over waar je op kunt letten wanneer je zwarte kleding gaat dragen.

 

Zwart en zwart

We kennen het allemaal; je hebt haast en pakt even snel een zwart Tshirt uit de kast. Lekker makkelijk want ‘ dat staat overal bij’. Ja, de kleur zwart staat inderdaad overal bij. Maar heb je wel eens kritisch naar het shirt gekeken? Veel zwarte kleding is namelijk niet écht zwart. Er zijn veel stoffen die door een combinatie van licht, stofsoort (of binding) en wasmiddelen meer neigen naar een grijstint dan naar zwart. En dit hoeft niet erg te zijn maar het is wel goed om je hiervan bewust te zijn. Want wat wil je met dit kledingstuk? Wil je bijvoorbeeld dat het jouw rondingen mooi afkleed? In dat geval kun je beter kiezen voor een item dat écht zwart is. Of draag je het alleen ergens onder? Dan zal de kleur hoogstens doorschijnen en valt het niet zo op wanneer de zwarte kleur vaal is geworden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zwart op zwart

Je kunt er ook voor kiezen om verschillende zwarte kledingstukken bij elkaar te dragen. Nu wordt het alleen wel iets lastiger. Niet enkel de stof, kleur (hoe donker is dit zwarte kledingstuk?) en het licht (draag je het overdag of alleen in de avond?) is van belang want er spelen meerdere zaken een rol. Zo gaat de combinatie van verschillende zwarte items een rol spelen. De kleuren zullen elkaar gaan versterken en de verschillen worden duidelijk zichtbaar. Even een voorbeeld ter verduidelijking.

Een verwassen zwart Tshirt ziet er op een blauwe spijkerbroek misschien goed uit, maar boven een zwarte pantalon kan hetzelfde shirt de outfit verpesten. Een zwarte pantalon blijft vaker lang mooi zwart omdat de kleur bij synthetische stoffen minder snel terug loopt. Anderzijds vervaagt de kleur bij katoenen shirts over  het algemeen veel sneller. De combinatie van het verwassen Tshirt met de pantalon zorgt ervoor dat het kleurverschil duidelijk zichtbaar is. In dit geval kun je beter een blouse over je Tshirt dragen of een pantalon kiezen in een contrasterende kleur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan donker blauw, gebroken wit of licht grijs met ruiten of een krijtstreep. De laatstgenoemde print is een handige truck om verwassen kleding nog iets langer te kunnen dragen. Bij een dergelijke print zal je het onderscheid tussen de verschillende tinten zwart en grijs namelijk niet zo snel meer zien.

 

Zwarte kleding kleedt af

Dit is één van de opmerkingen die je mensen heel vaak hoort zeggen. Ja, ook ik zeg het wel eens. Maar zwart kleedt eigenlijk alleen af wanneer je het op de juiste manier draagt. En met juist bedoel ik dat je zwarte kleding draagt zoals jij je andere kleding ook zult dragen. Veel mensen zijn namelijk geneigd om met zwarte kleding iets minder goed om de maat te letten. Opvallend is dat volle vrouwen in dit geval vaak kiezen voor een oversized blouse. Anderzijds kiezen mannen vaak voor een (te) strak overhemd wanneer de kleur zwart een rol gaat spelen. Natuurlijk zijn er ook mannen die te grote kleding dragen en vrouwen die kiezen voor te strakke items. Maar bovengenoemde situatie zie ik om mij heen vaak gebeuren.

Maar mijn punt blijft hetzelfde: kleed je met zwarte kleding niet anders dan dat je bij je andere kleding zou doen. Koop dus alleen een zwart item als het bij je past en mooi om het lichaam valt. Want alleen dan kan zwart zijn werk wél voor je gaan doen, namelijk afkleden.

 

Waar let jij op als je zwarte kleding gaat dragen?

 

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Ik draag geen zwarte kleding.
    Als ik dat wel doe, vragen mensen om mij heen of ik mij wel lekker voel dus qua kleur flatteert het mij niet.

  2. Ik ga volledig akkoord met de verklaring dat zelfs als een kledingstuk zwart is moet je die kiezen alleen als die van goede mate is en bij je past omdat je de situatie alleen maar met een kleur kan niet corrigeren. Nu ben ik op zoek naar een zwarte blouse want die is altijd actueel en kan mijn figuur leuk vertonen. Hopelijk zal ik iets leuks kunnen vinden!

  3. Ik draag eigenlijk alleen zwarte broeken, in de winter, als ik met een klant een afspraak heb, omdat het zakelijk dan beter overkomt. verder alleen naar begrafenissen. Vind zwart zo somber… Geef mij maar kleur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge