Zwitsers leger zet met damesondergoed stap in goede richting

Want to read in English? Click here

De zoektocht vrouwelijk personeel, het is een trend geworden waar men binnen het leger niet meer omheen kan. En dat is niet niks. Steeds meer landen veranderen hun beleid en dresscode om de beroepen binnen Defensie aantrekkelijker te maken voor vrouwen. Vorige week maakte ook het Zwitserse leger bekend deze stap te gaan zetten.

Zwitsers leger zet met damesondergoed stap in goede richting
Foto: Pixabay

Zwitsers leger zet met damesondergoed stap in goede richting

Op dit moment bestaat 1% van het leger in Zwitserland uit vrouwen. Maar als het aan de organisatie ligt zal dit percentage in 2030 zijn gegroeid naar 10%. Dat is best een uitdaging aangezien de organisatie is ingericht voor mannen met als gevolg dat vrouwelijke medewerkers heren boven- en onderkleding moeten dragen. Dus is het tijd om dit aan te passen.

Vanaf deze maand zullen de vrouwen binnen het leger voor het eerst damesondergoed gaan testen. Er zijn twee sets beschikbaar: een set voor warm weer en een set voor koud weer. Laatstgenoemde zal bestaan uit langer ondergoed. Daarnaast gaat men ook de kleding aanpassen. De nieuwe uniformen worden uniseks met als mogelijkheid om bepaalde onderdelen aan te passen. Zo krijgt de camouflagebroek een verstelbare tailleband. 

Zwitsers leger gaat een stapje verder

Naast de aanpassing van de kleding en het ondergoed zal ook het beleid binnen Defensie worden herzien. Men wil meer rekening houden met de combinatie van werk, onderwijs en het gezin.

Het is een flinke aanpassing voor de organisatie, maar niet geheel onverwacht. Sinds 2019 is Viola Amherd de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Zwitserland. En dat is terug te zien in het beleid. Er is duidelijk goed nagedacht over hoe men vrouwen kan aantrekken. Het aanpassen van het ondergoed, de kleding en de werkomstandigheden zijn immers van cruciaal belang om het werk voor vrouwen prettiger te maken. 

En dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. In Canada dacht men vorig jaar nog vrouwelijk personeel aan te kunnen trekken door strakkere en kortere rokken in te voeren. En afgelopen maart maakte het Amerikaanse leger bekend dat er meer cosmetica op de werkvloer zou worden toegestaan. Alsof dat een reden is voor vrouwen om te solliciteren voor een baan bij Defensie. Ik vind het soms hilarisch om te lezen, maar ergens is het ook treurig en denigrerend. Toch is het de realiteit.

Daarom juich ik de nieuwe plannen van het Zwitserse leger ook zo toe. Het is een manier om te laten zien dat je vrouwelijke medewerkers serieus neemt. En dat is uiteindelijk wat iedereen wil en verdient.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge