Hoe tatoeages je professionele uitstraling beïnvloeden

Tatoeages en uitstraling, het is altijd een ding. De één vindt het mooi, de ander zegt dat het niet representatief is. Toch zie je het steeds vaker en lijkt het er op dat we het niet meer zo bijzonder vinden. Maar betekent dit dat we ook meer openminded zijn geworden? Ik ben wel benieuwd hoe tatoeages je professionele uitstraling beïnvloeden. Gelukkig is hier recent onderzoek naar gedaan.

 

Hoe tatoeages je professionele uitstraling beïnvloedenFoto: Pixabay.com

Hoe tatoeages je professionele uitstraling beïnvloeden

De website Beautify deed onderzoek naar hoe we mensen beoordelen wanneer iemand een tatoeage draagt. Tijdens dit onderzoek werden er foto’s gebruikt van één vrouw zonder, met een beetje en heel veel tatoeages. In het laatste geval droeg de dame een sleeve, dus een arm die volledig bedekt was met tatoeages. Iedere respondent kreeg willekeurig één van deze drie foto’s te zien en moest vervolgens een aantal vragen over haar beantwoorden. In totaal zijn er 737 respondenten bevraagd die tussen de 14 en 40 jaar oud waren.

Uit de resultaten blijkt dat een tatoeage geen invloed heeft op het geschatte opleidingsniveau. Zowel met als zonder tatoeages werd de vrouw op HBO-niveau ingeschat. En ook op het gebied van inkomen bleek er geen verschil te zijn. In beide gevallen dachten mensen dat ze €2000 tot €2500 zou verdienen.

Ook qua beroep dachten de respondenten bij alle drie de foto’s dat de dame werkzaam zou zijn op het gebied van marketing of communicatie. Het enige opvallende verschil was dat zij op foto’s met tatoeages ook nog wel eens werd ingeschat als make-up artist of stylist. Zonder tatoeages dacht men eerder dat ze een journaliste was.

 

Karakter

De meest opvallende uitkomst is dat men het karakter van de dame met of zonder tatoeages heel anders beoordeelde. Zonder tatoeages vond men haar vriendelijk, vrolijk en sociaal. Met een paar tatoeages dacht men dat ze stoer, zelfverzekerd en ambitieus was. Bij het dragen van een sleeve vonden mensen haar ook stoer en zelfverzekerd, alleen vonden ze haar eerder sociaal dan ambitieus.

Terwijl vroeger mensen met tatoeages nog wel eens als minder sympathiek werden gezien, is gebleken uit dit onderzoek dat dit tegenwoordig niet het geval is. De karaktereigenschappen brutaal, hard, rauw en asociaal werden in alle gevallen het minst vaak gekozen. Het is ook opvallend dat de vrouw met een paar tatoeages juist als ambitieus werd gezien.

 

Tijden veranderen

Ik ben van mening dat dit onderzoek heel goed laat zien hoe mensen in de afgelopen jaren zijn veranderd. Het lijkt ook logisch: hoe vaker je iets ziet, hoe normaler het wordt. Zo gaat het dus ook met tatoeages.

Aan de andere kant moet ik er wel bij zeggen dat men tijdens dit onderzoek mensen tussen de 14 en 40 jaar oud hebben bevraagd. Dat is wel een relatief jonge groep. Ik kan mij zo voorstellen, zeker na het interview met Tommie over hoe ouderen tegen tatoeages aankijken, dat de mening van de mensen boven de 40 jaar iets anders kan zijn.

Hoe dan ook, tijden veranderen. Dat mag duidelijk zijn.

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Mijn boventorso (buik borst) en mijn arm tot m’n ”horloge” heb ik volledig ”geinkt”, maar goed te bedekken. Ik heb totaal geen slechte ervaring hiermee op werk (corporate omgeving). Denk na wat en waar je zet en je kan gewoon een sleeve hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge