5 beroepen waarbij tatoeages not done zijn

Want to read in English? Click here.

De groei van het aantal tattooshops is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. En uit onderzoek is gebleken dat tatoeages steeds meer geaccepteerd worden. Toch blijven er beroepsgroepen waarbij men ze liever niet ziet. Om welke functies gaat het dan? En in welke delen van Nederland worden tatoeages op het werk het meest geweerd? Het is allemaal onderzocht…

5 beroepen waarbij tatoeages not done zijnFoto: Pixabay

5 beroepen waarbij tatoeages not done zijn

Om antwoord op bovenstaande vragen te kunnen geven heeft banenplatform Joblift 2,4 miljoen online vacatures doorzocht die de afgelopen drie jaar in Nederland zijn gepubliceerd. In totaal vond men 2355 vacatures waarbij uitdrukkelijk werd aangegeven dat toekomstige medewerkers geen tatoeages mochten hebben. De volgende vijf beroepen kwamen daarbij het meeste voor:

  1. beveiliger
  2. bedieningsmedewerker
  3. host (gastheer of gastvrouw)
  4. schoonmaker
  5. verkeersregelaar

Opvallend is dat bij beroepen met een lager (of praktisch, zoals we tegenwoordig nog wel eens zeggen) opleidingsniveau tatoeages het minste worden geaccepteerd. De meeste vacatures binnen deze categorie werden trouwens geschreven voor functies die in Noord-Holland (24,1%) en Zuid-Holland  (23,4%) vervuld moesten worden. Maar deze provincies nemen samen ook 37,3% van het totaal aantal vacatures voor hun rekening.

Naast de vacatures waarbij men tatoeages niet toestond kwamen de onderzoekers ook een aantal andere kenmerken tegen. Zo waren er 1120 vacatures waarbij piercings niet waren toegestaan. Ook gouden tanden (83) en kunstnagels (14) werden genoemd.

Logisch?

Wanneer ik kijk naar het lijstje met de beroepen, snap ik het verbod op tatoeages niet altijd. Waarom zou iemand die het verkeer regelt dit niet mogen hebben? Je ziet zo’n persoon vaak alleen op een afstand en om functionele redenen. Vaak voor een zeer korte tijd ook.

Bij de rest van het lijstje kan ik mij voorstellen dat het sterk afhankelijk is van het bedrijf waar iemand werkt. Een host of bedieningsmedewerker is natuurlijk een duidelijk visitekaartje van een bedrijf. Als bedrijf kun je ervoor kiezen of tatoeages daar wel of niet bij horen. Voor functies zoals schoonmaker en beveiliger ben je ook aanwezig en zichtbaar, maar minder op de voorgrond. Vooral in het geval van schoonmakers, gezien deze mensen meestal buiten kantoortijden werken.

Persoonlijk verwacht ik dat het aantal bedrijven die tatoeages verbeiden op de werkvloer zal gaan afnemen. Je ziet het de laatste jaren steeds vaker en mensen associëren ze al lang niet meer direct met asociaal gedrag of agressie. Maar het is en blijft wel iets dat opvalt wanneer je iemand ziet. Dus net zoals bedrijfskleding is het uiteindelijk de werkgever die het recht heeft om te bepalen of dit wel of niet bij het imago van het bedrijf hoort.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge