Over Prettybusiness & Aileen

In 2014 begon Aileen Out (1987) Prettybusiness, het eerste en enige platform in Nederland dat exclusief gericht is op zakelijke mode en (functionele) werkkleding. Met haar studies Mode en Bestuurskunde en haar werkervaring in zowel de mode-industrie als bij de overheid voelde dit als een logische stap. Naast haar baan bij de provincie Noord-Holland begon ze, ondanks dat ze dyslectisch is, met het schrijven van artikelen over hoe je er op het werk representatief uit kunt zien.

(mocht je liever een video bekijken over wie ik ben en wat ik doe, klik dan hier)

Over Prettybusiness & Aileen

Fulltime schrijven

Het aantal lezers nam toe en in 2016 besloot Aileen haar baan op te zeggen om fulltime aan Prettybusiness te werken. Ze besprak in haar artikelen niet alleen verschillende soorten werkkleding, maar ging ook in op details en het verhaal erachter. Al snel werd ze als expert gevraagd rondom thema’s zoals de dresscode van de Amerikaanse bank Goldman Sachs (Editie NL en BNR Nieuwsradio) en sollicitatiekleding (UWV).

In 2018 werd ze gevraagd als jurylid van de Corporate Fashion Award, het evenement waarbij er prijzen worden uitgereikt aan verschillende soorten werkkledingcollecties in Nederland.

Naast het schrijven over werkkleding doet ze ook graag onderzoek naar thema’s rondom uiterlijk op het werk. Zo bracht ze halverwege 2019 via haar platform (in samenwerking met de vakbond FNV) een interne memo van Qatar Airways naar buiten waarin discriminerende kledingvoorschriften werden beschreven. Het artikel zorgde voor veel ophef op social media en het verhaal werd in vijf kranten gepubliceerd (o.a. Het Financieele Dagblad, Noord-Hollands Dagblad en Haarlems Dagblad). Toen de dresscode werd ingetrokken benoemde FNV Prettybusiness als een van de belangrijke spelers die hiervoor hadden gezorgd.

Aangezien er ook buiten Nederland geen schrijvers bestaan die gespecialiseerd zijn in werkkleding, besloot Aileen eind 2019 haar werk te laten vertalen. Sindsdien verschijnt er twee keer per week een Engelstalig artikel op haar internationale platform Prettybusiness World.

Begin 2020 startte ze naar aanleiding van een tip een onderzoek naar de veiligheid rondom de ambulancekleding. Ze presenteerde haar bevindingen in de zomer van 2020 via een artikel op Prettybusiness. Hiermee creëerde ze opnieuw een hoop ophef, zowel op sociale media als binnen de ambulancediensten.

Prettybusiness nu

Inmiddels schrijft Aileen vanuit haar kantoor in Halfweg, in het gezelschap van haar hond Suit, nog steeds iedere dag over werkkleding. Ze werkt op afstand met haar team samen, dat bestaat uit onder meer tekstcontroleurs, vertalers en diverse experts.

(kantoor)hond Suit

Ze geeft ook presentaties en adviezen over werkkleding en is ze begonnen met het bundelen van haar artikelen in boeken. In 2021 kwamen er twee boeken uit. Het boek Helden in witte pakken is een bundeling van verhalen over werkkleding in de zorg, in samenwerking met de bekende mode- en bedrijfskledingontwerpster Monique Collignon. In Op hoge hakken in de wolken heeft ze de artikelen over kleding in de luchtvaart gebundeld. Daarbij heeft ze samengewerkt met Cliff Muskiet, de grootste verzamelaar van stewardessenuniformen ter wereld. Beide boeken geven een kijkje achter de schermen van werkkleding in een specifieke beroepsgroep, voor en tijdens de pandemie (corona) die in 2020 uitbrak.

Sinds oktober 2021 is ze tevens vaste columniste voor het tijdschrift Management Support dat zich richt op managementondersteuners. In haar columns voorziet ze de lezers van tips en achtergrondinformatie rondom kleding op kantoor. 

Begin 2022 werkte ze mee aan de vierdelige documentaire Reference Man, die werd uitgezonden op NPO2. Hierin vertelde ze over de rol van vrouwen binnen de werkkleding industrie en op welke manier dit verbeterd kan worden. De uitzending is online te bekijken, vanaf 23:47 is Aileen te zien. Vanaf 2022 is Prettybusiness tevens opgenomen door de Koninklijke Bibliotheek als onderdeel van het Nederlands Digitaal Erfgoed

Het Nederlandstalige werk van Aileen is te lezen op prettybusiness.nl en te volgen via sociale media: LinkedIn (Aileen Out), Instagram (prettybusiness.nl), Facebook (prettybusiness.nl) en Twitter (@_prettybusiness). Haar Engelstalige teksten zijn te lezen op Prettybusinessworld.com en naast LinkedIn te volgen via Instagram en Facebook (Prettybusinessworld).

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *