Over Prettybusiness & Aileen

In 2014 begon Aileen Out (1987) Prettybusiness, het eerste en enige platform in Nederland dat exclusief gericht is op zakelijke mode en (functionele) werkkleding. Met haar studies Mode en Bestuurskunde en haar werkervaring in zowel de mode-industrie als bij de overheid voelde dit als een logische stap. Naast haar baan bij de provincie Noord-Holland begon ze, ondanks dat ze dyslectisch is, met het schrijven van artikelen over hoe je er op het werk representatief uit kunt zien.

Over Prettybusiness & Aileen

Fulltime schrijven

Het aantal lezers nam toe en in 2016 besloot Aileen haar baan op te zeggen om fulltime aan Prettybusiness te werken. Ze besprak in haar artikelen niet alleen verschillende soorten werkkleding, maar ging ook in op details en het verhaal erachter. Al snel werd ze als expert gevraagd rondom thema’s zoals de dresscode van de Amerikaanse bank Goldman Sachs (Editie NL en BNR Nieuwsradio) en sollicitatiekleding (UWV).

In 2018 werd ze gevraagd als jurylid van de Corporate Fashion Award, het evenement waarbij er prijzen worden uitgereikt aan verschillende soorten werkkledingcollecties in Nederland.

Naast het schrijven over werkkleding doet ze ook graag onderzoek naar thema’s rondom uiterlijk op het werk. Zo bracht ze halverwege 2019 via haar platform (in samenwerking met de vakbond FNV) een interne memo van Qatar Airways naar buiten waarin discriminerende kledingvoorschriften werden beschreven. Het artikel zorgde voor veel ophef op social media en het verhaal werd in vijf kranten gepubliceerd (o.a. Het Financieele Dagblad, Noord-Hollands Dagblad en Haarlems Dagblad). Toen de dresscode werd ingetrokken benoemde FNV Prettybusiness als een van de belangrijke spelers die hiervoor hadden gezorgd.

Aangezien er ook buiten Nederland geen schrijvers bestaan die gespecialiseerd zijn in werkkleding, besloot Aileen eind 2019 haar werk te laten vertalen. Sindsdien verschijnt er twee keer per week een Engelstalig artikel op haar internationale platform Prettybusiness World.

Begin 2020 startte ze naar aanleiding van een tip een onderzoek naar de veiligheid rondom de ambulancekleding. Ze presenteerde haar bevindingen in de zomer van 2020 via een artikel op Prettybusiness. Hiermee creëerde ze opnieuw een hoop ophef, zowel op sociale media als binnen de ambulancediensten.

 

Prettybusiness anno 2021

Anno 2021 schrijft Aileen vanuit haar kantoor in Haarlem, in het gezelschap van haar hond Suit, nog steeds iedere dag over werkkleding. Ze werkt op afstand met haar team samen, dat bestaat uit onder meer tekstcontroleurs, vertalers en diverse experts.

Over Prettybusiness & Aileen

Inmiddels geeft ze ook presentaties en adviezen over werkkleding en is ze begonnen met het bundelen van haar artikelen in boeken. In 2021 kwamen er twee boeken uit. Het boek Helden in witte pakken is een bundeling van verhalen over werkkleding in de zorg, in samenwerking met de bekende mode- en bedrijfskledingontwerpster Monique Collignon. In Op hoge hakken in de wolken heeft ze de artikelen over kleding in de luchtvaart gebundeld. Daarbij heeft ze samengewerkt met Cliff Muskiet, de grootste verzamelaar van stewardessenuniformen ter wereld. Beide boeken geven een kijkje achter de schermen van werkkleding in een specifieke beroepsgroep, voor en tijdens de pandemie (corona) die in 2020 uitbrak.

Het Nederlandstalige werk van Aileen is te lezen op prettybusiness.nl en te volgen via sociale media: LinkedIn (Aileen Out), Instagram, Facebook (prettybusiness.nl) en Twitter (@_prettybusiness). Haar Engelstalige teksten zijn te lezen op prettybusinessworld.com en naast LinkedIn te volgen via Instagram en Facebook (Prettybusinessworld).

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *