Qatar Airways stelt bizarre dresscode op

Want to read in English? Click here.

Wanneer het gaat om het uiterlijk van stewardessen, dan weten we dat er veel eisen worden gesteld. Zij zijn de eersten die je ziet wanneer je het vliegtuig instapt, dus dat is logisch. Toch lijkt het voor sommige luchtvaartmaatschappijen een vrijbrief om de eisen steeds verder aan te scherpen. Zo werd in mei bekend gemaakt dat stewardessen bij TUI Fly maximaal maat 40 mochten hebben en in 2017 gaf Aeroflot aan alleen nog maar ‘knappe’ stewardessen in dienst te nemen.

Deze week ontdekte ik dat Qatar Airways, die dit jaar opnieuw uitgeroepen is tot de beste luchtvaartmaatschappij ter wereld, ook vond dat het tijd was om nog hogere eisen te stellen aan het uiterlijk van het personeel. Maar wat doe je wanneer de eisen al zo streng zijn? Juist, dan bedenken mensen bizarre dresscodes…

 

Qatar Airlines stelt bizarre dresscode op
Foto: Pixabay

Hoe het begon

Swissport, een bedrijf dat op Schiphol voor verschillende luchtvaartmaatschappijen het grondpersoneel levert, heeft op 6 juli een memo ontvangen van Qatar Airways. In deze memo stond dat het bedrijf had gemerkt dat de huidige regels rondom de dresscode niet nageleefd werden. Daarnaast werd aangegeven dat deze regels vanaf 1 augustus aangepast zouden worden. 

In de memo stond een lijst met, volgens Qatar Airways, de belangrijkste aanpassingen met betrekking tot de dresscode. De meest opvallende eis was dat het vrouwelijk personeel vanaf 1 augustus 2019 geen haren op het gezicht en de armen mag hebben. Daarnaast moeten hun grijze haren gekleurd worden, wat voor de heren weer niet geldt.

Deze memo kwam al snel terecht bij Stijn Jansen, die werkt voor de vakbond FNV. Hij plaatste het document op Twitter en vroeg Schiphol om een reactie. 

Schiphol gaf aan dat deze eisen niet gelden voor hun personeel en verwees door naar Qatar voor een reactie. 

De constructie

Nu begreep ik in de eerste instantie niet waarom Jansen de vraag stelde aan Schiphol. Daarom ben ik hier wat verder ingedoken. 

Swissport is één van de vier bedrijven die op Schiphol grondpersoneel levert voor luchtvaartmaatschappijen die dat zelf niet hebben. Samen met D-Nata, Menzies Aviation en AviaPartner handelen zij ongeveer 30% van de vluchten op Schiphol af. De rest wordt door KLM gedaan. In feite heeft Schiphol dus een deel van hun werk uitbesteed. Dit betekent dat medewerkers van Swissport het ene moment voor TUI Fly en het andere moment weer voor Qatar kunnen werken. 

Omdat er dus vier bedrijven op één terrein met elkaar concurreren is de positie van Swissport niet erg sterk. Zeker niet wanneer het gaat om de behandeling van het personeel. Want als Swissport ingaat tegen het beleid van Qatar, dan verliezen zij hen als klant. Dit heeft als gevolg dat de stewardessen ongeveer tien euro per uur verdienen en zelf voor de kosten rondom het uiterlijk moeten opdraaien. Denk hierbij aan zaken zoals make-up, nagels en haar. Maar wanneer je deze regels steeds verder aanscherpt, zoals in dit geval het verwijderen van haren op het gezicht en de armen, houd je als medewerker steeds minder geld over.

En dan moet je je bedenken dat het grondpersoneel van Aviapartner, Menzies Aviation en Swissport vorig jaar nog een staking organiseerde in verband met onder meer de hoge werkdruk en het lage loon…

Qatar anno 2018

Maar even terug naar de dresscode. De regels rondom het uiterlijk waren in 2018 al vrij scherp. Hieronder heb ik de regels opgesomd. Het is nogal een lange lijst die ik daarom heb opgedeeld in drie categorieën: dames, heren en regels die voor beiden gelden.

Dames

Make-up:

 • Foundation: moet qua tint passen bij je huidskleur.
 • Mascara: alleen zwart is toegestaan.
 • Nagellak: alle nagels moeten dezelfde lengte hebben en altijd gelakt zijn. De kleur van je nagellak moet dezelfde zijn als die van je lippen. Qua kleur mag je kiezen uit blanke lak, French manicure (deze mag gecombineerd worden met alle gekleurde lippenstiften), lichtroze, donkerroze, bordeauxrood en donkerrood. Henna op de handen of nailart op de nagels is niet toegestaan. 
 • Blush: alleen de kleuren perzik, roze of donker roze zijn toegestaan.
 • Lippenstift: alleen de kleuren bordeauxrood, licht roze, donker roze en rood mogen gedragen worden. 
 • Lipliners: mogen alleen wanneer de kleur overeenkomt met die van de lippenstift. 

Wanneer je oogschaduw wilt dragen, dan moet dit aan de volgende eisen voldoen:

 • Niet te veel en met zorg aangebracht
 • Alleen de volgende kleuren zijn toegestaan: plum, bordeauxrood, bruin, beige en pasteltinten in roze, lila, blauw en grijs. (Naar mijn idee is grijs geen pastelkleur, maar bij Qatar Airways vinden ze dat kennelijk wel).
 • Alleen leidinggevenden mogen pastel groen als oogschaduw dragen.

Eyeliners mogen alleen zwart, bruin of grijs zijn. De lijn mag niet te dik worden aangebracht. Wimper extensions of getatoeëerde wenkbrauwen zijn niet toegestaan. 

Haren

 • Dames met lange haren moeten dit strak opsteken zodat het uit het gezicht is en er mogen geen losse, kleine haartjes in de nek zichtbaar zijn. Qua kapsel kun je kiezen uit een knot of een french twist. 
 • Hebben de dames kort haar, dan moet het op één lengte en uit het gezicht geknipt zijn. Ook moet je het altijd stylen. Qua lengte mag het niet korter zijn dan de bovenkant van je kraag en niet langer dan de onderkant van je kraag. Anders heb je volgens de regels ‘medium hair’ en dit moet gedragen worden in een paardenstaart, die niet langer dan 6 inch lang mag zijn. Is je haar langer dan dat? Dan heb je officieel lang haar en moet je aan de regels van het punt hier boven voldoen.
 • Haaraccessoires moeten altijd dezelfde kleur hebben als die van je haar. Dat mogen haarnetjes, schuifspelden, elastiekjes, diadeem of een donut zijn om je haar mee op te steken. In totaal mag je maximaal drie items in het haar dragen.
 • Extensions mogen alleen gedragen worden door dames die van zichzelf kroeshaar hebben, mits dit is goedgekeurd door het management. 
 • Kapsels die niet zijn toegestaan: onder meer gekruld haar, vlechten en kort haar dat niet gestyled is.
 • Je haar mag geen roos of veel olie bevatten.
 • Wanneer je je haar kleurt, dan mag er geen uitgroei zichtbaar zijn.
 • Grijs haar moet geverfd worden in een natuurlijke haarkleur.
 • Ook wanneer je er zonder grijze haren voor kiest om te kleuren, mag je alleen een natuurlijke tint kiezen. Denk hierbij aan zwart, bruin, auburn of blond. Highlights of lowlights zijn niet toegestaan.

Sieraden en accessoires

 • Dames die gaatjes hebben moeten altijd oorbellen dragen.
 • Je mag alleen oorbellen in het onderste gaatje van je oren dragen.
 • Je kunt kiezen uit eenvoudige parels of geelgouden oorbellen met een diameter van maximaal één centimeter.

 

Heren

 • Iedere vorm van make-up is niet toegestaan.
 • Mannen moeten hun gezicht scheren, maar mogen wel een korte en verzorgde snor dragen. 
 • Zowel de nagels als handen moeten schoon en verzorgd zijn.
 • Het haar moet uit het gezicht gekamd zijn en mag qua lengte niet verder komen dan de bovenkant van de kraag. Ze moeten zo min mogelijk stylingproducten gebruiken. 
 • Wanneer ze grijs worden, hoeven de heren hun haren niet te verven. Als ze hier toch voor kiezen, dan moet dit in een natuurlijke kleur worden gedaan. 

 

Dames en heren

 • Zowel de dames als heren mogen geen beugel in de mond dragen.
 • Je moet altijd een horloge dragen dat voldoet aan de volgende eisen: een modern, eenvoudig model zonder diamanten of gekleurde stenen. Qua bandje mag je kiezen tussen zwart, bruin, zilver, geelgoud of een combinatie tussen goud en zilver. De wijzerplaat mag wit, zwart, zilver, bruin of geelgoud zijn. Horloges met roségouden details zijn niet toegestaan. 
 • Ringen mogen niet breder zijn dan een halve centimeter en je mag aan iedere hand maximaal één ring dragen. Deze moet zilver of geelgoud zijn. Hij mag niet gedragen worden aan je duim of wijsvinger. Heb je een trouwring, dan mag deze worden gedragen als een derde ring. Hij moet wel gemaakt zijn van zilver of geelgoud en mag maximaal één kleine steen hebben.
 • Zonnebrillen moeten een eenvoudig modern formaat hebben. Het montuur moet zwart, bruin, zilver of goud zijn. Je mag hem niet binnen dragen, ook niet aan een koortje rond de nek of op het hoofd. Er mogen geen logo’s op zitten. 
 • Afgezien van het verbod om ze binnen te dragen gelden dezelfde regels voor brillen die gedragen moeten worden vanwege het zicht. Kies je voor contactlenzen, dan mogen deze niet gekleurd zijn en moeten ze gemaakt zijn van plastic. 

Voorafgaande aan iedere vlucht is er een speciale ‘grooming officer’ die checkt of je aan alle bovengenoemde eisen voldoet. Indien dit niet het geval is en het ‘probleem’ niet meteen opgelost kan worden, dan word je naar huis gestuurd en ontvang je een brief met een officiële waarschuwing. Naast het niet naleven van deze regels zijn er nog een aantal redenen waardoor je sowieso naar huis gestuurd kan worden:

 • Allergische uitslag op je gezicht, onderarm of handen.
 • Brandwonden of acné
 • Beschadigen aan je gezicht zoals blauwe plekken

 

Een bijzonder verhaal…

Ik kan niet anders dan concluderen dat dit verhaal van verschillende kanten niet klopt. 

Op de eerste plaats is het natuurlijk bizar om te zien hoe ver Qatar Airways gaat met hun dresscode. Dat lange haren opgestoken moeten worden en er make-up moet worden gedragen is vrij normaal voor stewardessen. Maar dat de haren op je gezicht en je armen verwijderd moeten worden, dat gaat erg ver. Ieder gezond mens heeft haren op het gezicht en de armen. Die zitten daar om je huid te beschermen. Wanneer je deze eraf scheert, dan ben je de rest van je leven bezig om dit bij te houden. Want de haren die terugkomen zijn vaak veel dikker én donkerder. Terwijl de heren dit niet hoeven en zelfs een snor mogen dragen…

Over haren gesproken, de dames zijn verplicht om grijze haren te verven. Het laat heel goed zien hoe men aankijkt tegen vrouwen: zij moeten er jong uitzien. Terwijl dat bij heren niet het geval is. 

Nu heb ik het alleen nog over het verschil tussen mannen en vrouwen, maar ook het onderscheid tussen donkere en blanke mensen wordt door deze dresscode pijnlijk zichtbaar. De eisen zijn duidelijk opgelegd door mensen met een westers schoonheidsideaal. Want als je kroeshaar hebt, moet je verplicht je haar stijl dragen. Vlechten zijn namelijk verboden, net zoals het haar in zijn natuurlijke staat dragen. Dus kun je enkel kiezen tussen extensions en het stijlen van je haar. Jammer, want terwijl er in Californië net een wet is doorgevoerd tegen deze vorm van discriminatie, maakt Qatar Airways het met deze regels alleen nog maar erger.

 

Liever een barbiepop?

Het moge duidelijk zijn dat Qatar Airways diversiteit op de werkvloer niet echt waardeert. In mijn ogen is het een kwestie van tijd voordat het personeel in opstand komt. En misschien kan het management ondertussen even gaan kijken naar de optie om robots als stewardessen in te zetten. Dan ziet iedereen er hetzelfde uit en hoef je ook geen discriminerende en respectloze dresscodes op te stellen. 

 

Groetjes,

Aileen

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge