Waarom je geen corrigerend ondergoed op het werk moet dragen

Ik weet nog goed dat ik zo’n tien jaar geleden een bekende, mannelijke stylist hoorde zeggen dat je als vrouw je ondergoed op de situatie moest aanpassen. Doordeweeks zou je corrigerend ondergoed moeten dragen, op avonden met je man sexy lingerie en in het weekend was het oké om een comfortabele boxer te dragen. Dit zette mij aan het denken: zou je op het werk dan iedere dag een strakke, hoge slip of body moeten dragen?

Waarom je geen corrigerend ondergoed op het werk moet dragen
Foto’s: ondergoed Marks & Spencer

Laten we het eens proberen…

Deze man kon natuurlijk niet weten hoe het is om als vrouw dagelijks corrigerend ondergoed te dragen. Dat wist ik ook wel. Toch was ik, begin twintig en onzeker over mijn rondingen, benieuwd naar zijn theorie. Zou ik mij beter gaan voelen wanneer ik iedere dag corrigerend ondergoed zou dragen? Zou ik er beter uitzien? Ik ging het testen.

Wanneer ik in de ochtend voor de spiegel stond zag ik een duidelijk verschil. Vooral mijn buik was platter. Wat dat betreft deed het ondergoed zijn werk: het corrigeerde. Vervolgens stapte ik op de fiets naar kantoor en daar begon het ongemak. Fietsen met een te strakke slip is niet bepaald een prettig gevoel. De eerste uren op kantoor gingen redelijk goed, maar rond de middag wist ik dat ik een fout had gemaakt. Na de lunch ging mijn buik uitzetten, wat mijn ondergoed niet toestond. Er volgde een drukkend gevoel dat mij in korte tijd misselijk maakte.

Ik weet nog goed dat ik mij op een bepaald moment zo slecht voelde, dat ik in het toilet mijn slip naar beneden rolde. Ik besloot om hem op mijn heupen te dragen. Daardoor verloor de slip natuurlijk zijn functie, namelijk het platdrukken van mijn buik, maar de opluchting was groot. Na een paar dagen stopte ik met mijn experiment. Dit kon niet goed zijn.

De medische gevolgen

Een aantal jaren later las ik een artikel waarin werd gewaarschuwd voor de gevolgen van corrigerend ondergoed. Het is niet alleen een naar gevoel omdat het strak zit, maar het drukt letterlijk je darmen bij elkaar. Hierdoor kan voedsel en maagzuur weer omhoog komen. Omdat je middenrif zo strak ingepakt zit heeft het ook gevolgen voor je ademhaling. Deze wordt oppervlakkiger, wat voor hyperventilatie of hyperaanvallen kan zorgen.

Door de sterke druk rond je dijen zorgt het er bovendien voor dat de bloedcirculatie van je benen in de problemen kan komen. En hierdoor kun je weer sneller spataderen krijgen.

Het stomme is dat bovenstaande gevolgen heel logisch zijn, eigenlijk kan iedereen dit wel bedenken. Toch hebben heel veel vrouwen corrigerend ondergoed in hun kast liggen. Wellicht niet allemaal voor op het werk, maar voor bijvoorbeeld een feestje. Maar het maakt de lichamelijke consequenties niet anders.

Psychische gevolgen

Nu heb ik corrigerend ondergoed vanuit een feitelijke, medische kant belicht. In het kader ‘wie mooi wil zijn, moet pijn leiden’ willen dit soort consequenties nog weleens weggewuifd worden. Want ach, je ziet er toch slanker uit? En daardoor voel je je toch beter?

Oké, laten we het eens van een andere kant bekijken. Het is ochtend en je moet naar je werk. Je staat voor je kast en haalt de corrigerende slip eruit. Met veel wringen, hij zit immers mega strak, trek je hem aan. Je staat voor de spiegel en kijk nog eens naar jezelf. Ja, je buik is platter. Of ja, je lovehandles zijn minder zichtbaar. Dan trek je je kleding aan en weer kijk je naar jezelf. Je bent blij te zien dat je lichaam er anders uitziet.

Ik herhaal: je bent blij dat je lichaam er anders uitziet. Want dat is waarom je dit ondergoed hebt aangetrokken. En daar gaat het in mijn ogen precies mis. Je ‘fopt’ jezelf iedere dag door er anders uit te zien waardoor je niet gaat accepteren dat je nu eenmaal die buik of lovehandles hebt.

Het hele proces van zelfacceptatie wordt vermeden. Terwijl dat in mijn ogen één van de belangrijkste aspecten zou zijn voor een mens: het leren liefhebben van jezelf én je lichaam. En ja, ik weet waar ik het over heb. Al jaren schommel ik rond maat 46. Met een achtergrond in de mode-industrie was het accepteren van mijn rondingen geen makkelijke opgave, zoals ik eerder heb beschreven.

Houd je in

Naast het feit dat je niet gemotiveerd wordt om jezelf te accepteren, wen je eraan om je in te houden. Het klinkt voor sommigen misschien wat ver gezocht, maar met corrigerend ondergoed kun je niet volledig jezelf zijn. Je houdt je lichaam en in mijn ogen daarmee ook jezelf in. Niet alleen omdat lichaam en geest met elkaar samenhangen, maar ook door het gevoel wat dit ondergoed veroorzaakt. Wie een opgeblazen gevoel heeft en niet fijn kan ademen, kan niet optimaal presteren en dus niet zijn kwaliteiten volledig inzetten.

En voor wie doen we het? Voor onszelf? Voor de vrouwen of de mannen om ons heen? Ik kan mij nog herinneren dat mijn man mij zag staan in het strakke, corrigerende ondergoed. Hij snapte er niks van. Waarom zou ik mijzelf dit aandoen? Toen ik een aantal jaren later eindelijk eens een comfortabele beha had gekocht zag ik hem kijken. ”Ze zien er ontspannen uit. Dit lijkt mij veel beter dan al die strakke beha’s”, hoorde ik hem zeggen. Ik moest heel hard lachen. Jawel, mijn man had mijn dames zojuist ‘ontspannen’ genoemd. Maar hij had gelijk. Ik heb geen reden reden om mijn lichaam strak in te pakken. En geen enkele vrouw zou dit zichzelf aan moeten doen. 

Duurzaam

Als advocaat van de duivel zou je nu kunnen zeggen dat de functie van corrigerend ondergoed overeenkomt met make-up en kleding. Het zorgt ervoor dat je er anders uitziet. Natuurlijk, zo zou je het kunnen zien. Maar er zit een verschil tussen spelen met je uiterlijk of jezelf daadwerkelijk de hele dag kwellen omdat volgens de maatschappij je vormen niet wenselijk zijn.

En natuurlijk is het ene corrigerende item het andere niet. Zo verkoopt Hema al jaren corrigerende panty’s die, mits je ze een paar maten groter koopt, helemaal niet zo strak zitten. Ze zijn juist heel fijn omdat ze door het stevige materiaal niet zo snel zullen afzakken. Maar koop ze niet in je eigen maat, want dan zul je de ongemakken die ik hier boven heb omschreven snel ervaren. In mijn ogen kun je trouwens beter kiezen voor een temperatuur regulerende panty, waar ik eerder over heb geschreven. Lekker comfortabel en vooral niet zo strak.

Mijn advies: de tijd die je normaal investeert in het kopen en testen van corrigerend ondergoed kun je beter aan jezelf besteden. Aan het leren liefhebben van je lichaam. Dat is een stuk duurzamer want je hebt er de rest van je leven profijt van.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Wat een mooi artikel Aileen! Ik ga ook akkoord wat betreft je analyse dat de vergelijking tussen make-up en corrigerend ondergoed niet opgaat. Make-up draag je om jezelf nóg stralender te voelen, als expressiemiddel, of gewoon voor de fun. Het voortdurend willen wegduwen van je eigen lichaam is in mijn ogen ook een stuk minder onschuldig. Precies alsof je lichaam een andere vorm hoort te hebben. Ik snap volledig dat sommige mensen dit (af en toe) gebruiken, maar vrouwen gaan aanraden om dit consequent te doen lijkt me echt niet wenselijk.
    Haydée onlangs geplaatst…Onrechtvaardig: hierdoor kunnen papa’s niet voor hun pasgeboren baby zorgen in BelgiëMy Profile

  2. Ik weiger het. Twintig jaar geleden ging ik mijn trouwjurk passen en de adviseuse zei dat ik een ‘corrigerend pakje’ eronder aan moest. Ik weigerde. What you see is what you get. En hij wist toch allang van de rondingen en love handels. Ik ben wie ik ben en zeker op mijn trouwdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge