Waarom Japanse dames geen bril op het werk mogen dragen

Wie kan zich nog de ophef rondom hakken in Japan herinneren? In de zomer van 2019 werd bekend dat een groot deel van de dames in het land verplicht is hoge hakken te dragen op het werk. Maar nu is er een andere bizarre dresscode waarmee het land het internationale nieuws heeft gehaald. Er is een brillenverbod. In dit artikel vertel ik jou waarom Japanse dames geen bril op het werk mogen dragen…

Waarom Japanse dames geen bril op het werk mogen dragen
Foto: Pixabay

Geen bril op het werk

Het begon bij een bericht dat door een Japanse dame werd geplaatst op Twitter. Onder de schuilnaam ‘Wine Kimono’ deed zij een boekje open over haar werkervaring in verschillende restaurants. Bij 90% van de Japanse restaurants waar zij had gewerkt, zowel grote als kleine, mocht zij geen bril dragen. 

Wanneer zij naar de reden vroeg bij haar werkgevers, dan kreeg zij verschillende antwoorden. Zo werd er onder meer gezegd dat een bril raar staat bij een kimono, het Japanse, traditionele kledingstuk dat zij vaak tijdens haar werk moet dragen. Ook kreeg ze te horen dat er een kans bestond dat haar bril in het eten zou vallen of dat haar bril de eenheid qua uitstraling van het restaurant zou belemmeren. Sommige eigenaren van restaurants vonden het aankijken van een klant via een bril zelfs onbeleefd.

 

Uitzending op televisie 

De schrijfster van de tweet kreeg veel reacties. Velen vonden het een belachelijke regel. Daarbij werd er vaak een vergelijking gemaakt met westerse restaurants waarbij brillen over het algemeen wel zijn toegestaan. 

De tweet is inmiddels 12.700 keer gedeeld en heeft 14.300 likes ontvangen. Daarna volgde er een uitzending op een Japanse televisiezender waarin dieper werd ingegaan op dit fenomeen. Daaruit bleek dat het brillenverbod bij meerdere bedrijven in het land wordt gehanteerd en dit enkel geldt voor vrouwen. 

Waarom Japanse dames geen bril op het werk mogen dragen
Foto: Pixabay

Discriminatie en veiligheid

Kanae Doi, de directeur van de Japanse tak van Human Rights Watch, heeft inmiddels op de commotie gereageerd. “Als er regels zijn die vrouwen verbieden om een bril te dragen, is dat vrouwendiscriminatie”, aldus Doi.

Naast het feit dat hier sprake is van discriminatie op basis van geslacht, heb je ook te maken met de veiligheid. Indien vrouwelijke medewerkers geen bril mogen dragen, dan komt de veiligheid van zowel de medewerkster als haar omgeving in het geding. Niet iedereen kan namelijk lenzen dragen. 

Bijziend

Het is een opmerkelijke regel, niet alleen omdat er sprake is van discriminatie en veiligheidsrisico’s. In 2014 is namelijk aangetoond dat een steeds groter deel van de bevolking in Azië, waar onder Japan, bijziend is. Dit betekent dat je zaken van een afstand niet goed kunt zien, alleen van dichtbij. Tussen de 80% en 90% van de 18-jarigen in Japan heeft hier last van. 

In 2012 is er in Peking door het Beijing Tongren-ziekenhuis onderzoek gedaan naar de oorzaak van dit verschijnsel. Daaruit is gebleken dat kinderen vanaf jonge leeftijd tegenwoordig te veel lezen en kijken naar elektronische apparaten. Daardoor wennen hun ogen aan het focussen op kleine oppervlakten van dichtbij.

Ian Morgan, hoogleraar optometrie aan de Australian National University, heeft aangegeven dat het niet erg is om kinderen te laten studeren. Ze moeten alleen wel voldoende buiten spelen. Zo leren de ogen om ook van veraf dingen te zien.

Noodzaak van bril op het werk

Naast het feit dat Japan nu te maken heeft met de druk van de (internationale) media, zal het land op termijn dus sowieso in de problemen gaan komen met het brillen-verbod.

Als er steeds meer kinderen last hebben van bijziendheid, dan zullen er steeds meer een bril gaan dragen. En kunnen bedrijven uiteindelijk niet anders dan deze regel intrekken. Anders sluiten ze 80% tot 90% van de beroepsbevolking uit. Ook al zullen de kinderen meer buiten gaan spelen, je hebt nog steeds te maken met een grote groep die een bril nodig heeft. En het is nu juist deze groep die opstaat. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge