Hoe het dragen van een bril je prestaties kan beïnvloeden


Ik weet nog dat ik jarenlang graag een bril wilde dragen. Simpelweg omdat ik het een mooi accessoire vond. Ik vond het gaaf staan. Op een dag ben ik ook echt naar een opticien gegaan om mijn ogen te laten testen in de hoop dat ik daadwerkelijk een bril nodig had. En wat bleek? Mijn ogen waren juist extreem goed ontwikkeld. Dat is iets waar ik tot de dag van vandaag nog steeds profijt van heb. Ik ben altijd degene die vanuit een verre afstand nog borden kan lezen. 

Hoe het dragen van een bril je prestaties kan beïnvloeden
Foto: Pixabay

Ik stond er destijds niet bij stil dat je ook gewoon een bril kunt dragen zonder glazen op sterkte. Dat is iets wat mij later pas werd verteld. Nu kan ik mij voorstellen dit voor mensen die vanwege slechte ogen een bril moeten dragen een beetje vreemd klinkt. Waarom zou je er eentje dragen zonder dat het je zicht helpt? Nou, afgezien van het esthetische gedeelte kan het je prestaties beïnvloeden. 

Todd Herman

Zo’n twee weken geleden vertelde Todd Herman op social media door middel van een video dat hij al jaren een bril draagt met onbewerkte glazen. Voor diegene die Herman niet kennen, deze man coacht topatleten en miljonairs met het behalen van doelen door middel van een juiste mindset. Dat is even de korte samenvatting.

De reden waarom hij besloot om een bril te dragen had niets te maken met het uiterlijk of mode. Nee, de bril zorgde ervoor dat hij letterlijk en figuurlijk anders naar zichzelf ging kijken. De eerste keer dat hij de bril op deed zag hij namelijk een ander persoon. Hij niet meer naar een onzekere jongen, maar ging zichzelf identificeren met zijn rolmodellen. En dat veranderde zijn gevoel én houding. Hij kreeg meer zelfvertrouwen, sprak anders tegen klanten en stelde andere doelen voor zichzelf. Op die manier groeide hij als persoon in zijn werk.

Niet de enige

De strategie van Herman is niet nieuw. Sterker nog, Martin Luther King droeg op bepaalde momenten ook een bril terwijl hij die niet nodig had. Toen hem werd gevraagd waarom hij dat deed, gaf hij aan dat het hem een distinguished uitstraling gaf. Ook hij droeg dus een bril voor zijn eigen gevoel.

Het feit dat kleding invloed heeft op hoe wij ons gedragen is ook al eerder aangetoond in een onderzoek dat is uitgevoerd door de Northwestern University. 

In 2012 werd er in het onderzoek, genaamd Enclothed cognition, gekeken hoe het gedrag van mensen verandert wanneer zij een witte doktersjas dragen. Daar kwam naar voren dat mensen niet alleen anders naar zichzelf kijken met een dergelijke jas aan, maar ook dat ze anders presteren. In bovenstaande video worden het onderzoek en de resultaten in twee minuten kort uitgelegd.

Is het zo simpel?

Nu zijn er mensen die zeggen dat het belachelijk is om bepaalde kleding of accessoires te dragen om beter te presteren. Omdat je de kracht uit jezelf moet halen. Met dat laatste ben ik het ook zeker eens. 

Maar in praktijk is carrière maken niet zo makkelijk. Hoe graag we allemaal zouden willen dat de methode uit het boek ‘een werkweek van 4 uur’ voor ons allemaal werkt, dat is niet het geval. Als je iets wilt bereiken, dan moet je er gewoon keihard voor werken. Niet alleen moet je heel veel uren stoppen in je doel, je zult er ook achter moeten komen welke methode voor jou werkt. En dit zie ik als één van die methodes. Het zal niet voor iedereen werken, maar in het kader ‘alle beetjes helpen’ denk ik dat dit zeker goed kan werken. Ik denk dat ik het zelf ook eens een keer ga proberen. Mocht het zover zijn, dan zal ik vanzelfsprekend mijn bevindingen in een artikel delen.

Heb jij wel eens kleding of accessoires gedragen omdat je jezelf daardoor anders voelt dan zonder?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge