Grove (werk)schoenen op een representatieve manier dragen

Het combineren van een stoere kledingstijl met een representatief uiterlijk voor op het werk is niet altijd makkelijk. Maar ook zeker niet onmogelijk. Recent vroeg een lezer mij hoe zij haar stoere Dr. Martin schoenen op het werk kan dragen. Dit zette mij aan het denken. Ik ken veel mensen die grove schoenen in de kast hebben staan, maar deze niet op het werk dragen omdat ze niet netjes genoeg zijn. En mensen die om functionele redenen wat grovere wandelschoenen of veiligheidsschoenen dragen op het werk.

Tijd om eens wat combinaties te laten zien waarmee jij ze wél kunt dragen, zonder je representativiteit te verliezen. Om je even wat inspiratie te geven.

Grove (werk)schoenen op een representatieve manier dragen
Foto: Pixabay

In dit artikel laat ik trouwens zowel foto’s van mannen als van vrouwen zien. Het gaat in dit geval om de manier waarop je de schoenen combineert. Dus dat staat los van het geslacht.

 

1. Klassiek in zwart en wit

 

 

 

 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Edward 陳昱傑 (@yuchieh.c) op

Houd je van een groot contrast tussen casual en corporate? Dan kun je er voor kiezen om de schoenen te combineren met outfit in de standaard, zakelijke kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een witte, hooggesloten blouse en een zwarte broek. Wanneer je een skinny broek draagt, dan kun je ervoor zorgen dat je de pijpen in je schoenen draagt. Maar als je vindt dat de schoenen nu wel erg opvallen, dan kun je ook de pijpen over de schoenen heen laten vallen. Op die manier verberg je een deel van de schoenen waardoor vooral de neuzen zichtbaar zijn.

 

2. Met een representatieve jurk

 

 

 

 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Gabrielle Arruda (@gabriellearrudadesign) op

Is er geen strikte dresscode op het werk? Dan kun je er als vrouw voor kiezen om juist je schoenen te laten zien door er een jurk boven te dragen. Let er wel op dat de jurk een representatief model is met bijvoorbeeld een kraag en een lengte tot minimaal op de knieën. Vind je dat je schoenen alsnog teveel opvallen of te grof zijn? Probeer er dan eens een donkere, wat dikkere panty bij te dragen. Op die manier vallen je schoenen wat minder op en wordt de aandacht juist op de jurk gevestigd. Mits je schoenen natuurlijk donker van kleur zijn.

 

3. Matchende accessoires

 

 

 

 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht dat is gedeeld door @geyghaskins op

Houden ze op het werk wel van een gekke uitspatting en ben jij dol op kleur? Probeer dan de kleur van je schoenen terug te laten komen in bijvoorbeeld je accessoires. Wanneer je kiest voor de wat nette, klassieke accessoires, dan maak je met je outfit tot een representatieve indruk. Probeer bijvoorbeeld de kleur van je schoenen terug te laten komen in je bretels, stropdas, vlinderstrik of pochet. En nee, deze tip is niet alleen voor mannen. Ook dames kunnen deze accessoires prima dragen en combineren. 

 

4. Focus verplaatsen

 

 

 

 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door teachinstyle (@teach_in_style_) op

Net zoals bij de jurk kun je ook met een broek ervoor zorgen dat je de schoenen minder laat opvallen. Door de kleur van je schoenen over te laten lopen in je broek, kan je de focus op een ander deel van je outfit leggen. Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is kun je kiezen voor een licht, geruit colbert met een witte coltrui. Door de print gaat de aandacht sowieso meteen naar het bovenste deel van je outfit. 

 

5. Helemaal zwart

 

 

 

 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Carola Aileen (@carolabremmer) op

Even geen zin om na te denken over je outfit? Is er geen formele dresscode op het werk? Dan kun je altijd nog voor een effen zwarte outfit kiezen. Een zwarte broek met een zwarte trui voor bijvoorbeeld de casual friday. Of kies voor een zwarte, nette blouse in combinatie met een paar mooie sieraden voor een wat meer stijlvolle outfit.

 

6. Klassiek 2.0 

 

 

 

 

 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bericht gedeeld door Tom Lloyd 🇬🇧 (@thomas.m.lloyd) op

Over stijlvol gesproken, je kunt natuurlijk ook helemaal voor een klassieke outfit gaan. Denk aan een bandplooibroek of nette pantalon, een colbert en bijpassende accessoires. Wanneer je het geheel in bruintinten combineert, zul je een zachte maar ook stijlvolle uitstraling creëren. Voeg er een klassiek detail of een kledingstuk met een ruit aan toe.

Ehhh… grove schoenen? Waar? Niemand die ze meer ziet. Jouw outfit is zo opvallend klassiek, dat de schoenen slechts een klein onderdeel vormen van het geheel.

 

Extra tips

Ben je geïnspireerd en kun je niet wachten om morgen je grove schoenen op het werk te dragen? Of trek je ze sowieso aan, maar wil je het dit keer op een andere manier aanpakken? Dan heb ik nog een paar tips voor je. Want naast het combineren van je schoenen met je kleding, zijn er ook nog wat details met betrekking tot de schoenen zelf waar je rekening mee kunt houden.

  • Kleur: Zoals je hebt gezien op de foto’s in dit artikel zijn de meeste schoenen zwart. Dat is niet voor niets. Deze kleur is neutraal én makkelijk om mee te combineren. Dus mocht je gaan experimenteren met je grove schoenen, dan raad ik je aan om in de eerste instantie te beginnen met deze kleur. 
  • Schoon houden: Grove, stoere schoenen worden vaak geassocieerd met buitenwerken of stevige wandelingen. Daar zijn ze meestal ook voor gemaakt. Maar wanneer je er netjes uit wilt zien op het werk, dan is het wel van belang dat je schoenen schoon zijn. Zonder schone schoenen is het erg lastig om er representatief uit te zien. Check dus altijd extra goed of ze schoon zijn en behandel ze regelmatig met een spray of schoensmeer om ze mooi te houden.
  • Veters en strikken: Bovenstaande tip geldt ook voor de veters. Check ze regelmatig en vervang ze zodra ze gaan rafelen. Wist je trouwens dat de manier van strikken ook bepalend kan zijn voor de uitstraling van je schoenen? De ene manier ziet er iets netter uit dan de andere. Meer tips over veters strikken kun je in het artikel over veter etiquette lezen.

 

Draag jij wel eens grove schoenen, wandelschoenen of veiligheidsschoenen op het werk? Zo ja, hoe combineer jij deze?

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge