Waar komt onze werk- en bedrijfskleding vandaan?

Wanneer we kleding bestellen, dan weten we dat dit niet is gemaakt in Nederland. We zijn nu eenmaal geen land dat bekend staat om de productie van kleding. Bij ons is dat simpelweg te duur. Maar waar komt onze kleding dan vandaan? Zijn het de Aziatische landen zoals China en Japan? Of komt het toch ergens anders vandaan?

Vandaag ben ik specifiek op zoek gegaan naar informatie over waar onze werk- en bedrijfskleding vandaan komt. Met behulp van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en telefoongesprekken met de medewerkers is het mij gelukt om alle informatie te verzamelen. In dit artikel heb ik deze in kaart gebracht.

Waar komt onze werk- en bedrijfskleding vandaan?
Foto: Pixabay

We zijn lekker bezig

Op de jaren 2014 en 2015 na heeft het CBS ieder jaar bijgehouden hoeveel er in Nederland wordt verkocht aan werk- en bedrijfskleding. 

Nu wist ik wel dat er een hoop geld in deze branche omging, maar voor ons kleine landje is een verkoopwaarde van rond de veertig of vijftig miljoen euro per jaar toch wel écht een serieus bedrag. Na een aantal jaren van krimp stijgt de omzet van de branche weer voorzichtig.

Waar komt onze werk- en bedrijfskleding vandaan?

De bedragen in bovenstaande tabel zijn het totaal van alle eindfacturen van Nederlandse bedrijven in deze industrie met twintig of meer medewerkers. Daarbij zijn zaken zoals de BTW, kortingen, bonussen, verzekeringen en kosten voor vervoer e.d. niet meegerekend. 

Waar komt het vandaan?

Wie denkt dat het grootste deel van de werk- en bedrijfskleding afkomstig is vanuit Aziatische landen, die heeft het mis. Sinds 2011 is er een duidelijke daling te zien in de bedragen die worden betaald aan buitenlandse werk- en bedrijfskleding productenten. 

Waar komt onze werk- en bedrijfskleding vandaan?

Ondertussen zit de productie door Europese leveranciers juist sterk in de lift. En, zoals ik al had verwacht, is het percentage dat deze kleding in Amerika besteld al jaren erg klein.

Europa

Oké, het meeste geld wordt dus uitgegeven aan Europese leveranciers. Nu heb ik het bedrag per land bekeken en een top vijf in kaart gebracht. 

Waar komt onze werk- en bedrijfskleding vandaan?

Dat er veel kleding wordt besteld in Zweden en Denemarken, dat had ik zeker verwacht. Dit zijn landen die hierom bekend staan. Ook Duitsland is voor mij geen verrassing.

Maar dat België op nummer één staat, dat vind ik wel bijzonder. Jan Cees van Baaren, die al jaren werkt binnen werkkledingindustrie, heeft hiervoor een verklaring:

”Er zijn de laatste jaren meerdere Nederlandse werkkleding bedrijven overgenomen door Belgische spelers. In het buitenland lijkt het meer vanzelfsprekend om lokaal in te kopen dan bij ons in Nederland. Bij ons landen veel overheids aanbestedingen in het buitenland, met name in België. De productie van deze kleding heeft veelal in Azië en Oost Europa plaats. Dit geldt ook voor veel Nederlandse merken.”

 

Azië 

Naast Europa heb ik ook een top vijf van de Aziatische landen gemaakt.

Waar komt onze werk- en bedrijfskleding vandaan?

China is verreweg de grootste leverancier. Andere landen volgen met een klein percentage en Japan staat er zelfs niet tussen. 

Kanttekeningen

Zoals ik in het begin van het artikel al schreef, heb ik de informatie in dit artikel gebaseerd op de cijfers die gepubliceerd zijn door het CBS. Op het gebied van werk- en bedrijfskleding wordt deze onderscheiden in acht verschillende categorieën die hoofdzakelijk samenhangen met de grondstof waarvan de kleding is gemaakt. Denk hierbij aan stoffen zoals katoen of synthetische materialen. Bij de invoer van de kleding wordt er telkens aangegeven in welke categorie deze valt. Daardoor is het ook lastig om te achterhalen welke soorten kledingstukken er precies besteld worden. De cijfers die je in dit artikel ziet staan zijn dan ook een optelsom van deze acht categorieën. 

Wat mij tijdens het bestuderen van de cijfers opviel is het feit dat de categorieën ook allemaal vallen onder het mannelijke geslacht. Nu weet ik dat de werkkleding branche al jaren zich hier hoofdzakelijk op richt, maar kennelijk wordt echt alles hier onder geschaard. Toen ik navraag deed bij het CBS bleek er ook geen categorie te zijn voor dames werk- of bedrijfskleding. 

Als laatste wil ik benadrukken dat de cijfers een goed beeld geven van waar deze kleding vandaan komt. Maar het is niet compleet. Zo is er bij het totaalbedrag van Nederland in de eerste tabel alleen gekeken naar bedrijven met twintig of meer medewerkers, terwijl er veel leveranciers zijn met een kleiner aantal personeelsleden. 

Ik ben benieuwd hoe jij tegen deze cijfers aankijkt. Verbaast het jou of had je dit wel verwacht?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

 1. geachte red
  Ik ben cor.n.h.postema 73 jaar en las zo juist een essay uit de volks krant, !
  Waar komt onze kleding van daan,?
  En nee ik ben geen mode friek, ik ben een oud leraar van vele items ,nu gewoon nog werk zaam als wetenschapper/schrijver;;mijn moeder nu 60 jaar her zeg maar was naaister,en maakte kleren voor ieder 1 en ik op school moet bij thuis komt mee helpen,kleren maken vorr beeld des tijds uit de marion;;een paars blad,bij ons thuis 7 mensen was het immer mama nai-nai,kon ook prima knopen aan zetten,nu verzamek ik nog de mode,en ik was gek op de schoen maker, ik kom uit een stad en in de kelder zat zo iemand, iemand met een erg scherp staal en naar zich toe snijdent, hoe gevaarlijk,,ook vind ik een horloge maker zeer intrassant.
  Daar ik ook op de hoogte ben van de wereld economie, las ik ook! dat veel kledij van o.a C&A uit slitanka zou komen, dus langereloon landen, of deze ook een kaste heeft? is me even niet bekend, want dan mogen dames niets..
  Ik zelf was o.a leraar internat scheepvaart op wat nu tata is, en wrrkte het de hele wereld. nu nog,kan het zijn dat ene Hanana Haltout zich er nu voor inzet?
  Twee van mijn vele hobby,s zijn nog immer lezen en leren, dat gaat bij mij gewoon door en verzamelen, bouw nu aan een wereld encyclopedy met een compleet plaatje, en bestudeer hersenen en nu reeds 50 jaar de wereld economie.’
  Bedankt voor uw aandacht
  gr van de “”eeuwige- student”‘ schrijver””
  cor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge