Casual bedrijfskleding: dit zijn de trends

Want to read in English? Click here.

We weten dat casual kleding steeds meer geaccepteerd wordt op de werkvloer. Zelfs banken halen het nieuws omdat ze de dresscode versoepelen. Maar hoe ervaren internationale producenten van bedrijfskleding deze trend? Wat zijn de belangrijkste veranderingen en zit er eigenlijk een verschil tussen landen wanneer het gaat om casual bedrijfskleding?

Opkomst van casual bedrijfskleding

Ik sprak hierover met Daniel Clocuh, hoofd productbeheer bij kledingproducent Greiff. Dit Duitse bedrijf maakt al meer dan 200 jaar bedrijfskleding en is vooral gericht op representatieve functies. Daarnaast maken zij ook kleding voor de hotel- en foodbranche.

Wanneer merkten jullie dat er steeds meer behoefte kwam aan casual bedrijfskleding?

”Er wordt momenteel veel gesproken over het feit dat zakelijke kleding steeds meer casual wordt. Maar dit is niet iets van de laatste jaren, het speelt al langer.

Het begon al in 1950, toen casual friday geïntroduceerd werd in Amerika. Daarna zag je in 1980 dat de sportschoen steeds vaker werd gedragen in de vrije tijd. In 1985 was er een Duitse politicus die voor veel opschudding zorgde toen hij een paar sneakers droeg. Tegenwoordig kijkt niemand hier meer van op. Sinds 2000 merken wij dat dassen ook steeds minder worden gedragen.

Vroeger droegen mensen alleen op vrijdag casual kleding wanneer ze naar het werk gingen. Tegenwoordig is het precies andersom: casual kleding is de norm geworden, men draagt alleen nette kleding voor speciale afspraken.”

Welke kledingstukken worden bij jullie het beste verkocht en waarom?

”De chino en 5-pocketbroek uit de casual collectie zijn bij ons het populairst. Dat heeft enerzijds te maken met de stof. De broeken zijn gemaakt van LYCRA® T400®, en daar zit veel stretch in wat ook weer zorgt voor een fijne pasvorm.

Daarnaast is het katoen van deze broeken voor 100% Fairtrade gecertificeerd. We merken dat steeds meer klanten waarde hechten aan de duurzame en verantwoorde kant van stoffen en kleding. Maar het is nog steeds een extraatje. Het duurzame aspect mag de prijs niet heel veel hoger maken.”

Merk je ook dat de voorkeur qua kleuren verandert? 

”In de zakelijke branche kiest men nog steeds graag voor de wat meer discrete kleuren. Deze overheersen nog steeds, maar soms mag het ook wel een beetje opvallen. Daarom hebben wij tegenwoordig bijvoorbeeld ook een bordeaux chino in onze collectie. Onze klanten uit Zwitserland durven qua kleuren wel het meeste.”

Business Casual

Nadat ik hoorde over hun populaire chino werd ik natuurlijk nieuwsgierig. Ik ken Greiff inmiddels alweer een tijdje en heb meerdere kledingstukken van dit merk in mijn kast hangen. Ik vind het heerlijke kleding. De broeken die ik van Greiff heb zijn alleen wel allemaal pantalons die bij een pak horen. Tijd dus om ook hun chino te testen.

Casual bedrijfskleding: dit zijn de trends
De dame links draagt maat 36, rechts draag ik de blouse in maat 48. De pantalon en colbert in maat 50.
Links boven: 5-pocket broek – Links onder: MODERN WITH 37.5 blouse
Rechts: blazer casual collectie

Nadat ik de grijze chino had aangetrokken begreep ik meteen waarom deze zo populair is. Hij is wellicht niet zo formeel als een pantalon, maar door de glanzende stof ziet het er meteen luxe uit. Ideaal voor bedrijven die de trend van casual bedrijfskleding op een chique manier willen doorvoeren op de werkvloer.

Casual bedrijfskleding: dit zijn de trends

Zoals ik gewend ben van alle Greiff kleding is ook de pasvorm erg fijn. Niet alleen van de broek, maar ook van het colbert en de blouse. Alles sluit voldoende aan, zonder dat het te strak aanvoelt.

Casual bedrijfskleding: dit zijn de trends

Hoewel de broek en het colbert afkomstig zijn vanuit de casual collectie, blijft het geheel er toch netjes en representatief uitzien. Ik zou de stijl omschrijven als business casual: netjes en verzorgd, maar niet formeel.

Verschillen tussen landen en sectoren

Deze business casual kledingstijl is in Nederland al lang gebruikelijk. Maar zou dat in andere landen ook zo zijn? Ik besloot het Clocuh te vragen.

Merk je zoveel verschil tussen landen? Is de casual trend bijvoorbeeld overal even zichtbaar?

”Wij richten ons met name op Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Benelux. Tussen deze landen zie ik zeker verschillen wanneer het gaat om casual bedrijfskleding.

Vooral in België verkopen wij redelijk veel casual kleding. Zeker wanneer je dit gaat vergelijken met de drie klassieke, zakelijke collecties. In Duitsland, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland is de casual kledingtrend ook duidelijk merkbaar.

Alleen in Luxemburg is de trend van casual kleding pas net begonnen. Ik denk dat dit te maken heeft met het belang dat dit land heeft als internationaal financieel en administratief centrum. In de financiële sector wordt er meer nadruk gelegd op een serieuze uitstraling. Waarschijnlijk heeft men daarom wat minder behoefte aan casual bedrijfskleding.”

Zijn er ook duidelijke verschillen tussen sectoren? Is er bijvoorbeeld net zoveel behoefte aan casual kleding in de hotel industrie als de food branche?

”In de food- en hotelindustrie hangt de kleding erg af van het bedrijf en het concept dat wordt gehanteerd. Van klassieke pakken tot trendy kleding: eigenlijk wordt alles nog steeds gedragen.

De verschillen tussen sectoren waar diensten worden verleend is wel groot. Aan de ene kant heb je de wat meer conservatieve sectoren die wat strikter zijn, zoals de luchtvaart. Maar je hebt ook juist veel conservatieve omgevingen zoals banken die de dresscode versoepelen. Ook op het hogere managementniveau bij grote bedrijven wordt dit steeds meer toegestaan. Maar er zijn ook veel bedrijven waar dresscodes sowieso casual zijn, zoals in de IT-sector.”

Verwacht je dat de casual trend zal doorzetten of wordt formele kleding juist weer hip?

”Ik merk dat zakelijke kleding en vrijetijdskleding steeds dichterbij elkaar komen. Om die reden hebben wij in onze catalogus de casual collectie zelfs verdubbeld.”

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Greiff. De kleding op de foto’s heb ik gekregen voor dit artikel. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge