Mogen mannelijke militairen make-up dragen?

Cosmetica bij mannen, het is een lastig onderwerp. Veel mensen vinden het in privéomstandigheden al bijzonder om te zien, maar op de werkvloer is het vaak not done. Het wordt geassocieerd met drag queens of travestieten. Maar er zijn ook mannen die elke dag make-up willen gebruiken. En dat is waar het management van het Britse leger op dit moment over praat: mogen mannelijke militairen make-up dragen?

Mogen mannelijke militairen make-up dragen?
Foro: Pixabay

 

Mannelijke militairen en make-up

De aanleiding hiervoor was het uitlekken van een interne memo die het leger had gestuurd naar de hoge officieren van Canada. Hierin stond duidelijk omschreven wat de verschillen waren tussen mannen en vrouwen. Zo was ‘cosmetica bij mannen niet toegestaan’, terwijl het bij dames wel mocht zolang het onopvallend was. Naar aanleiding van deze memo werd het management van het leger door een aantal militairen beschuldigd van het hanteren van dubbele normen.

De laatste jaren zijn er al veel klachten gekomen over de verschillende wijzen waarop mannen en vrouwen binnen het leger worden behandeld. Om die reden heeft de leiding in 2017 alle gendergerichte zinnen aangepast. Teksten zoals ‘best man for the job’, ‘delivery man’ en ‘gentleman’s agreement’ mogen niet meer gebruikt worden. Voor iedere uitspraak is een alternatief bedacht. Zo heeft men ‘gentleman’s agreement’ veranderd naar ‘unwritten agreement’.

 

Voor- en tegenstanders

Na het aanpassen van de geschriften buigt het management zich nu dus over de regels die gelden voor mannen en vrouwen. ”We zijn een werkgever die diversiteit bij het personeel erkent. Daarom zijn we bezig om de richtlijnen te herzien en genderneutraal te maken,” aldus de woordvoerder van het Britse leger.

De uitleg van de woordvoerder klinkt logisch, maar er is ook veel verzet. Een bron binnen het leger noemt het management ‘gekken’: ”Er zitten mensen in een kamer te praten over de vraag of mannen en vrouwen in het leger make-up mogen dragen. Hoeveel kerels zijn er eigenlijk die make-up dragen? Dit valt niet goed te praten.”

Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die er op deze manier over denken. Omdat ze bijvoorbeeld geen mannen in hun directe omgeving kennen die make-up dragen. Voor hen is het een ‘ver van je bed show’. Maar het gaat hier niet om het aantal mannen die het dragen, maar vooral om het signaal dat wordt gegeven. De gelijkheid van mannen en vrouwen wordt op deze manier nagestreefd.

 

Signaalfunctie

Daarnaast is het denk ik ook belangrijk om je ervan bewust te zijn dat er mannen zijn die het niet dragen omdat ze weten dat het niet mag. Mannen die het misschien wel zouden willen, maar op dit moment hier bewust niet voor kiezen. Nu is er, vooral dankzij YouTube, de laatste jaren een grote verandering gaande. Ik volg alweer zo’n tien jaar diverse beautybloggers en vloggers en zie steeds meer mannen die make-up dragen.

Tien jaar geleden was make-up bij mannen echt iets dat je alleen zag bij drag queens of travestieten. Dat is allang niet meer zo. Over de hele wereld duiken er steeds meer mannen op die dagelijks make-up gebruiken. YouTube en ook Instagram zijn een belangrijk platform voor de mannen geworden. Ze laten zichzelf zien en worden een voorbeeld voor mannen die houden van make-up. Grote namen zoals James Charles en Mitchel brengen in samenwerking met verschillende merken cosmeticaproducten op de markt. Een enkeling zoals Jeffree Star is zelfs directeur van zijn eigen lijn.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door mitchell (@mmmmitchell) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door James Charles (@jamescharles) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jeffree Star (@jeffreestar) op

En geloof mij als ik zeg dat deze mannen het erg goed doen. Ze zijn uitgegroeid tot ware iconen binnen hun branche en hebben miljoenen volgers over de hele wereld.

Wie doorklikt via bovenstaande afbeeldingen zal zien dat deze mannen meestal geen dagelijkse make-up dragen. Hun stijl is over het algemeen artistiek en bijzonder creatief. Maar ook zij laten weleens de wat meer naturel make-up zien. Het is voor deze mannen een lifestyle geworden. En dat is precies waarom ze zoveel volgers hebben. Vrouwen, maar zeker veel mannen zien hun als inspiratiebron.

 

Niet zo eenvoudig

Met bovenstaand verhaal in gedachten zou je dan ook kunnen zeggen dat het anno 2019 helemaal oké is om als man make-up te dragen. Waarom zou de leiding van het leger hier moeilijk over doen?

Het lastige in dit geval is vooral de regel die op dit moment voor de vrouwen wordt gehanteerd. Zij mogen make-up dragen, mits het niet te veel opvalt. Maar wat is opvallende make-up? Is dan alleen een beetje mascara toegestaan? Mogen het alleen natuurlijke kleuren zijn? Is rode lippenstift te heftig? Of hangt het van de roodtint af?

Zoals vaak heb je hier te maken met een subjectieve regel. Wat natuurlijk is, dat is voor iedereen anders. En als je deze regel gaat doorvoeren voor de mannen, dan kom je weer voor een extra dilemma te staan. Want is make-up bij mannen niet sowieso afwijkend? Velen zijn dit namelijk niet gewend en dus zal het opvallen. En dat mag dan weer niet.

Ik vind het erg goed dat het Britse leger kritisch durft te kijken naar hun eigen regels. Het is makkelijk om hetzelfde beleid te blijven voeren, zeker in een omgeving met veel tradities en protocollen. Ze hebben geen eenvoudig thema gekozen om in te duiken, maar met gelijkheid als doel vind ik het een goede zet.

 

Toekomstmuziek?

Het is nog niet zeker of de regel waarbij mannen make-up mogen dragen daadwerkelijk wordt doorgevoerd, maar ik vind het nu al geweldig. Wat mij betreft houden ze hun stoere imago op deze manier in stand. Op een andere manier dan gebruikelijk, maar zeker niet minder overtuigend.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge