Meer make-up betekent minder leiderschapskwaliteiten

De combinatie van werk en make-up blijft een lastig ding. Veel vrouwen willen er natuurlijk uit blijven zien, maar ook weer genoeg dragen om de juiste punten te accentueren. Maar wat is de relatie tussen make-up en leiderschapskwaliteiten eigenlijk? Hier is recent onderzoek naar gedaan.

 

Meer make-up betekent minder leiderschapskwaliteiten

 

Onderzoek

Bij de Schotse Abertay University heeft men onderzocht hoe mannen en vrouwen andere vrouwen met make-up beoordelen wanneer het gaat om leiderschapskwaliteiten. Hier uit bleek dat een vrouw met relatief veel make-up laag scoorde bij beide seksen. Bij vrouwen met de helft minder make-up waren de scores wisselend: soms scoorden zij goed op leiderschapskwaliteiten, en soms minder goed. Waarom vrouwen met veel make-up minder goed scoorden, dat is niet onderzocht.

In 2016 heeft men in een ander Schots onderzoek aangetoond hoe mannen en vrouwen over het algemeen aankijken tegen vrouwen met make-up. Hier uit bleek dat opgemaakte vrouwen door andere vrouwen werden gezien als manipulerend, dwingend en dominant. Bij de mannen hadden deze vrouwen juist het tegenovergestelde effect. Zij noemden opgemaakte vrouwen vooral prestigieus. Onderzoekster Viktoria Mileva gaf destijds aan dat ze dacht dat jaloezie hierbij een belangrijke rol speelde.

In het eerste opzicht lijken beide Schotse onderzoeken elkaar tegen te spreken. Maar wanneer ik kijk naar de gezichten die bij de onderzoeken zijn gebruikt, dan snap ik meteen de uitkomst. Bij het recente onderzoek heeft men de vrouwen veel donkerder opgemaakt dan bij het onderzoek uit 2016. Tja, donkere en felle make-up vindt men over het algemeen op de werkvloer minder mooi. Ook dat is uit een eerder onderzoek naar voren gekomen.

 

Een kwestie van tijd

Ik verwacht dat het beeld dat men heeft over vrouwen die make-up gebruiken langzamerhand gaat veranderen. Met de komst van YouTube en met name de make-up video’s die massaal worden bekeken, is er al een onomkeerbare verandering gaande. Bekende YouTubers zoals de Nederlandse NikkieTutorials hebben inmiddels meer dan tien miljoen volgers wereldwijd. Je ziet dit soort dames steeds vaker voorbij komen. Niet alleen online, maar ook op televisie en in magazines. Zij, en daarmee ook hun vak, worden een stuk serieuzer genomen dan vroeger.

Voorheen was mooie make-up iets voor professionals, voor mensen die ervoor hadden geleerd. Tegenwoordig kan iedere vrouw online allerlei informatie vinden over make-up en het valt mij op dat ook steeds meer vrouwen mooi zijn opgemaakt. Ik kan mijzelf verbazen wanneer ik twaalfjarige meisjes in het Kruidvat termen zoals ‘pigment’ hoor roepen wanneer ze naar make-up producten kijken. Deze meisjes dragen ook meer make-up omdat ze simpelweg weten wat er bestaat én hoe ze het moeten gebruiken. Toen ik twaalf jaar was, toen was ik al lang blij als ik mijn mascara zonder vlekken kon aanbrengen. Tegenwoordig kunnen deze meisjes hun gezicht volledig opmaken én er ook nog goed uitzien.

Om die reden verwacht ik dat de hoeveelheid make-up steeds minder invloed zal hebben bij de beoordeling van vrouwen op leiderschapskwaliteiten. Want hoe meer vrouwen make-up dragen, des te normaler het wordt gevonden. Ik kijk er naar uit.

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Ben het met je eens Aileen, make-up is niet weg te denken uit de maatschappij. Wel is het maatgevend wie het draagt, hoe en hoeveel. De ene vrouw kan veel hebben, de wordt snel ordinair. Zelfs mannen dragen het tegenwoordig wel eens, ook bij hen kan het functioneel zijn. Waar het om gaat is, past het op een natuurlijke wijze bij je. Onderzoeken zijn erg leuk, maar kunnen ook wel eens heel algemene beweringen voortbrengen. Ik houd van nuancering. Leuk weer te lezen!

  2. Hoe normaler? Als niet-make-up-dragende vrouw kan ik in ieder geval zeggen dat wel met make up de deur uitgaan nog altijd standaard is vergeleken bij zonder make up. Het zou fijn zijn als het gewoon niet uitmaakt wat je wel of niet op je gezicht smeert, of je wel of niet een neusring hebt, of je als man nou wel of geen lijntje eyeliner draagt. Want het zegt nul-komma-nul over je kwaliteiten. En kwaliteiten stel ik in ieder geval nog ouderwets boven uiterlijke foefjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge