Make-up beïnvloedt je salaris

Wist je dat het wel of niet dragen van cosmetica invloed heeft op hoeveel jij verdient? Wat? Jawel, make-up beïnvloedt je salaris.

Research in Social Stratification and Mobility publiceerde de resultaten van een onderzoek dat zich richt op de relatie tussen het uiterlijk en de hoogte van je salaris. En wat blijkt? Vrouwen die tijd besteden aan hun uiterlijk verdienen gemiddeld 20% meer dan vrouwen die dit niet doen. Dit heeft vooral te maken met de aantrekkingskracht die verzorgde vrouwen hebben.

Mooi = rijker

Maar wat is nu precies aantrekkingskracht? Ten eerste blijkt dit niet zozeer af te hangen van je natuurlijke schoonheid. Hoe mooi je bent geboren heeft namelijk minder invloed dan de manier waarop jij jezelf verzorgt. Vooral vrouwen die make-up dragen, dagelijks hun haren doen en tijd besteden aan een outfit worden aantrekkelijk gevonden.

De tijd die mannen besteden aan het uiterlijk wordt maar half zo belangrijk gevonden.

Make-up op het werk

Gezien het grote inkomensverschil tussen mannen en vrouwen zul je na het lezen van deze onderzoeksresultaten bijna gaan denken dat de meeste vrouwen niets aan hun uiterlijk doen. Maar nee, dat is niet waar. Uit Brits onderzoek is namelijk gebleken dat 70% van de vrouwen het vreselijk vindt om zonder make-up naar het werk te gaan. Bij familie, vrienden of de partner is slechts 50% bang om zonder make-up te verschijnen.

Ja, vroeger opstaan heeft dus effect op je salaris. De gemiddelde vrouw besteedt in de ochtend 21 minuten aan het opmaken van haar gezicht. Hiervoor staat ze gemiddeld een half uur eerder op dan mannen.

Hoeveel make-up?

Oké, dus 21 minuten opmaken zorgt voor een hoger salaris. Als ik voor mezelf spreek dan kom ik toch vrij dichtbij het gemiddelde. Ik kan mijzelf in 10 minuten opmaken maar als ik geen (grote) haast heb dan doe ik er liever zo’n 20 tot 25 minuten over. Toen ik nog op kantoor werkte stond ik trouwens 45 tot 60 minuten eerder op dan mijn man. Maar dat was niet zozeer vanwege de make-up maar meer omdat ik een hekel had aan haasten. Nog steeds trouwens.

Omdat deze cijfers mij weinig zeggen heb ik nog even verder gezocht naar wat feitjes over make-up op het werk.

Dailymail publiceerde in 2011 de onderzoeksresultaten over wat voor make-up wij graag zien op de werkvloer. Daaruit is gebleken dat 32% van de (vrouwelijke én mannelijke) managers een hekel hebben aan felgekleurde make-up op het werk. Heftig opgemaakte ogen vindt 28% storend en 15% heeft een hekel aan te veel blush. Maar 12% ziet graag dat de dames op kantoor make-up dragen.

Conclusie

Ik ben geen voorstander van het ‘ik heb zo’n zwaar leven’ gezang maar in dit geval ben ik toch echt van mening dat vrouwen het niet makkelijk hebben. Zonder make-up verdienen we minder en toch zijn er maar weinig managers een voorstander van make-up. En teveel make-up is al helemaal niet goed. Ondertussen gaat de wereld er blijkbaar vanuit dat vrouwen weten hoe ze zich moeten opmaken met de juiste hoeveelheid. De perfecte make-up look is kennelijk een soort natuurlijke ‘I woke up like this’ look. Dus wel make-up dragen maar ondertussen moet je er voor zorgen dat het zo min mogelijk zichtbaar is. Ik vind het nogal wat…

Tips

Maar laat ik het even praktisch houden. Wat kan je beter wel en niet dragen? Voor zakelijke gelegenheden hanteer ik voor mijzelf altijd een aantal regels:

  • Focus op de ogen of de lippen – Kortom: niet op beiden. Tegenwoordig kies ik vaak voor crèmekleurige oogschaduw, zwarte eyeliner en een warme, donkerrode lippenstift.
  • Beperk de glans – Glanzende oogschaduw, blush of highlighter kan heel mooi staan. Ja, maar als alles glanst dan gaat je make-up afleiden. Kies daarom voor één of hooguit twee glanzende producten en houd de rest rustig. Meestal draag ik een mild glanzende highlighter en gebruik ik daarnaast zoveel als mogelijk matte make-up. Dit is niet altijd makkelijk omdat veel make-up glanzend is en er weinig echt matte producten te koop zijn. Maar een beetje glans is niet erg, probeer het gewoon te beperken.
  • Matte, longlastig lippenstift – Ik zwéér bij de matte liquid lipsticks die je tegenwoordig overal ziet verschijnen. Tot aan de lunch is bijstiften niet meer noodzakelijk en met een goede lipstick kun je het zelfs rekken tot aan een uurtje of vier. Daarnaast valt matte lippenstift sowieso veel minder op dan glanzende varianten. Hierdoor zie jij er meteen wat netter en professioneler uit.

Maar last but not least: wees vooral jezelf. Ga niet in eens veel meer of juist veel minder dragen dan dat jij normaal zou doen. Jezelf aanpassen is goed, veranderen des te minder.

Groetjes,

Aileen

Bron: womenshealthmag, Telegraaf, Dailymail

2 reacties

    • Dankjewel. Nu moet ik wel zeggen dat ik denk dat het per sector ook kan verschillen, maar daar hebben ze (voor zover ik weet) helaas nog geen onderzoek naar gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge