Hoe gewicht je salaris beïnvloedt

Want to read in English? Click here.

Vandaag zat ik te kijken naar een presentatie van VU-docent Kilian Wawoe over wat er allemaal invloed heeft op je salaris. Wanneer je hier aan denkt dan is de kans groot dat factoren zoals leeftijd, ervaring en opleiding door je hoofd schieten. Jawel, ook bij mij. Des te meer was ik onder de indruk toen de professor aangaf dat het wetenschappelijk is bewezen dat onder andere je gewicht invloed heeft op je salaris. Hoe zit dit precies? Ik ging op zoek naar het onderzoek…

Hoe gewicht je salaris beïnvloedt

Foto: Pixabay

Hoe gewicht je salaris beïnvloedt

Onderzoekers Timothy Judge (Universiteit van Florida) en Daniel Cable (London Business School) onderzochten hoeveel invloed het gewicht van mensen heeft op de hoogte van het salaris dat ze ontvangen. Uit het rapport, genaamd When It Comes to Pay, Do the Thin Win? The Effect of Weight on Pay for Men and Women, blijkt dat het gewicht best veel invloed heeft.

Uit het onderzoek is gebleken dat lichtere mannen een minder hoog salaris hebben dan wanneer zij wat voller zouden zijn. Een magere man verdient gemiddeld 8000 dollar minder dan collega’s die een grotere kledingmaat hebben. Bij vrouwen is dit juist andersom. Magere vrouwen verdienen gemiddeld 16.000 dollar meer dan vrouwelijke collega’s die wat voller zijn.

Media

Volgens de onderzoekers doen werkgevers dit allemaal niet bewust. De manier waarop men een ander beoordeeld gaat gepaard met allerlei factoren die onbewust een rol spelen. In dit geval heeft het onder meer te maken met de media. In de media worden succesvolle mannen vaak afgebeeld als breed en eerder wat voller dan wat magerder. Terwijl succesvolle vrouwen in de media vaak juist slank worden afgebeeld.

Traci Mann, professor psychologie en gespecialiseerd in gezondheid en eten aan de universiteit van Minnesota, snapt deze uitkomst wel. Volgens Mann zit het zo in ons hoofd gestampt dat succesvolle vrouwen slank zijn, dat we dit er niet zomaar uit krijgen. De onderzoekers beamen dit.

Slank is goed

Als ik kijk naar de verklaringen die worden gegeven, dan kan ik deze plaatsen. Ik ben zelf als volle vrouw afkomstig uit de modewereld en heb gezien hoe groot de druk kan zijn om af te vallen. Een aantal jaren geleden schreef een artikel over mijn persoonlijke proces en recent nog een gastartikel voor Rubensmagazine over een andere vrouw waarbij ik dit zag gebeuren. De druk is groot, heel groot.

Heel vaak valt het mij op hoe enthousiast mensen kunnen reageren wanneer je zegt dat je bent afgevallen. Terwijl afvallen op zichzelf helemaal geen positief iets hoeft te zijn. Je kunt om honderden redenen af zijn gevallen. Van de stress, door ziekte of van verdriet. Maar het idee dat slank zijn goed is, dat zit zo diep in onze gedachten. En daardoor zijn mensen meteen blij voor je wanneer je bent afgevallen. Ik ben er zelf echt niet altijd blij mee als ik afval. Maar mijn omgeving wel.

Vrouwen in topposities

Daarnaast denk ik dat het beeld van slanke, succesvolle vrouwen ook heeft te maken met het gebrek aan vrouwen op topposities. Hoe meer vrouwen hogere posities bekleden, des te breder het beeld wordt van hoe een succesvolle vrouw er uit zou kunnen zien.

Je ziet dit beeld nu bij mannen ook al langzamerhand verschuiven. Nu slanke mannen zoals Mark Zuckerberg en wijlen Steve Jobs groot en bekend zijn geworden met hun bedrijf is het beeld dat men heeft van de succesvolle mannen ook veranderd. Ik denk dat dit met vrouwen ook zo zal gaan. Hoe meer succesvolle vrouwen met een voller postuur bekend worden, des te meer ons beeld zal bijdraaien. En dat is maar goed ook. Want hoe interessant ik het onderwerp ook vind, een fijne gedachte is het natuurlijk niet.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge