Het is soms om gek van te worden: bij het ene kledingmerk heb je de ene maat, terwijl je bij een ander merk soms twee maten groter of juist kleiner moet kiezen. En wanneer je op zoek gaat naar werkkleding, dan kan de maat ook weer anders zijn.
Hoe is dit mogelijk? En aangezien werkkleding je vooral moet beschermen, hoe weet je dan of je de juiste maat hebt gekozen? En of je kleding wel veilig genoeg is? Ik vroeg het Jos van Impelen, werkzaam als productontwikkelaar bij Havep Work and Protective Wear. In zijn huidige baan houdt hij zich vooral bezig met beschermende kleding, maar in het verleden heeft hij ook ervaring opgedaan in de modebranche. Tijd dus voor wat meer uitleg over het matensysteem.
Waarom verschillen de maten tussen verschillende kledingmerken zo sterk?
”Wanneer het gaat om werkkleding, dan heb je te maken met een standaard maatvoering. Zeker wanneer het om protective wear gaat, dus genormeerde werkkleding, mag je hier absoluut niet van afwijken. Je moet mensen met deze kleding immers een bepaalde garantie kunnen geven. Of ze nu werken met chemicaliën, vuur of in extreme kou: de kleding moet goed beschermen en dat kan alleen als het goed past.
In de mode werkt dat heel anders. Voordat ik bij Havep aan de slag ging, heb ik als freelancer voor verschillende modemerken gewerkt. In deze wereld zijn er geen standaard maten. Als een projectleider van een bepaalde collectie een visie heeft over maten, dan maken ze dat zo. Ook al wijkt het af van de gebruikelijke maatvoering.”
Dat is ook vreemd. Hoe werkt het dan met jullie standaard maten?
”Wij werken met het zogenaamde ‘poppetjes etiket’. Dit is label dat aan de binnenkant van een kledingstuk is verwerkt. Daarop is een lichaam te zien en staat precies aangegeven van welke maatvoering wij zijn uitgegaan. Je kunt de maten van zowel de taille, heup als de lichaamslengte zien. Zo kun je vergelijken met jouw eigen maten. Als die overeenkomen, dan is dat kledingstuk de juiste maat.
Voor protective wear is dit trouwens verplicht. In de ISO13688 norm (algemene voorwaarden van beschermende kleding) is bepaald dat maten duidelijk herkenbaar moeten zijn. Maar omdat dit systeem voor ons goed werkt gebruiken we het niet alleen voor protective wear, maar ook voor werkkleding dat niet genormeerd is.”
Hoe ga je om met mensen die een afwijkende maat hebben? Zoals heel kort of juist heel lang?
”Qua standaard maatvoering gaan wij uit van de gemiddelde maten van Nederlanders. Op die manier is de kans dat de kleding niet past relatief klein. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. In dat geval moet de kleding op maat worden gemaakt.
Toch doe je als productontwikkelaar je best om te zorgen dat de kleding zo goed mogelijk aansluit. Bij de laatste collectie waar ik aan mee heb geholpen, de Shift lijn, hebben we bijvoorbeeld een aantal details toegevoegd die dit wat makkelijker maken. Zo is de tailleband bij de damesbroek verstelbaar. Want dat is iets waar vrouwen vaak tegenaan lopen: zodra een broek bij de heupen goed zit, dan is het snel te wijd bij de taille.
We doen ons best om dat met goede maatvoering op te lossen, maar dat kan je niet altijd. Ieder lichaam is natuurlijk anders. En dus is een verstelbare tailleband een praktische oplossing. Ik vind het belangrijk dat vrouwen zich echt vrouw kunnen voelen in werkkleding. ”
Zijn er verder nog uitdagingen waar jij als productontwikkelaar mee te maken hebt?
”We hebben het nu over maatvoering, en dat is ook zeker belangrijk. Maar ik denk dat het tegenwoordig de grootste uitdaging is om duurzame kleding te maken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij, maar voor iedereen in het proces waarbij kleding wordt gemaakt.
Met de Shift collectie is er bijvoorbeeld bewust gekozen voor stoffen met een Bluesign certificaat. Met dit wereldwijd erkende label weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen voor zowel mensen als het milieu worden gebruikt. Ook wordt er duurzaam water, energie en afvalbeheer omgegaan.
Uiteindelijk is het een combinatie van factoren wat een kledingstuk écht goed maakt: de maatvoering en de stof, maar ook de manier waarop het product tot stand is gekomen.”
* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Havep Workwear/Protective Wear . Lees voor meer informatie mijn disclaimer.