Je kent het vast wel. Van die momenten dat je in het buitenland kleding koopt en dan in eens geconfronteerd wordt met het feit dat deze maten heel anders vallen dan in Nederland. Want in Italië is een maat veertig een stuk kleiner dan in bijvoorbeeld Nederland. Of dat je online kleding gaat kopen en de maten per merk zo sterk verschillen dat je iedere keer weer opnieuw moet gaan kijken naar de maattabel om te checken of deze wel overeen komt met jouw maten. Heel vervelend en vermoeiend. Gelukkig wordt er vanaf deze maand een nieuw Europees maten systeem voor kleding doorgevoerd.
Foto: Pixabay
Het systeem
Het nieuwe maatsysteem zal uitgaan van de omvang van een bepaald lichaamsdeel in centimeters. Welk lichaamsdeel dat is, dat hangt af van het kledingstuk dat je koopt. Bij een blouse zal de borstomvang het belangrijkste zijn en dus is deze omtrek in centimeters de primaire maat. Maar als je een jurk zal gaan kopen, dan is zowel de borst als de heupomvang van belang. Dan heb je dus 2 maten. Door deze twee maten kun je ook meteen zien of het model goed bij je lichaam past. Want het ene kledingmerk gaat meer uit van rondingen dan het andere kledingmerk. Op die manier krijg je ook meteen meer inzicht in de maten van verschillende merken.
Voor iedereen
Modint, het bedrijf dat mede verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en de implementatie van het systeem vindt het een grote meerwaarde. Zij geven aan dat het handig is voor zowel de producenten, retailers als de consumenten. Het is transparant, want iedereen weet waar hij aan toe is.
En dat was in het verleden nog al eens anders. Niet alleen verschilde het per land, er is ook gebleken dat bepaalde merken nog wel eens intern sjoemelen met maten. Zo zouden bepaalde kledingstukken van een kleinere kledingmaat worden voorzien dan dat ze werkelijk waren. Uit onderzoek is gebleken dat onder meer Topshop, Gap en Marks & Spencer zich hier aan schuldig hebben gemaakt. Op die manier willen bedrijven de consument het idee geven dat ze slanker zijn dan in werkelijkheid. Deze vorm van misleiding is in 2010 zelfs in het Europees Parlement besproken.
Het nieuwe systeem zal vanaf december 2017, deze maand dus, ingaan. Het is voor bedrijven niet verplicht om je hier aan te houden, maar het wordt wel aangeraden. Modint zelf heeft al aangegeven dat ze in gesprek zijn met diverse grote bedrijven
Is het een vooruitgang?
Ik denk zelf ook dat deze nieuwe maatvoering een voordeel is. Natuurlijk zal het in het begin even lastig zijn. Je moet jezelf opmeten en zeker in de beginperiode zul je vaker de maattabellen moeten controleren. Maar zoals alles zal ook dit gaan wennen.
De manier waarop het systeem werkt vind ik goed. Je weet meteen waar je aan toe bent en in het vervolg kun je in één opslag zien of je lichaam past bij de maatvoering van een bepaald merk. Zelf zit ik qua maat meestal aan de top van de reguliere (confectie)maten en aan het begin van de plus size maten. Daardoor is het voor mij altijd lastig om te zien of ik de grootste reguliere confectiemaat pas. Ik kijk er nu al naar uit om daar zometeen meer zicht op te krijgen. Dat scheelt weer tijd en energie. Kom maar op met die nieuwe maten!
Groetjes,
Aileen
Bronnen: Modint / FashionUnited
‘zouden bepaalde kledingstukken van een kleinere kledingmaat worden voorzien dan dat ze werkelijk waren. Uit onderzoek’
Voorzien van wat?
Leuk stukje! Dat wel!
Van een kleinere kledingmaat 🙂 en dankjewel.
aileen onlangs geplaatst…Waarom kledingvoorschriften een cadeau zijn van je werkgever
Beste Aileen,
Erg interessant dat nieuwe Europese matensysteem. Heb het bericht dan ook gedeeld. Ik zou er graag meer over lezen, kun jij me vertellen waar ik meer info kan vinden?
Gr. Linda
Dankjewel voor het delen. Ik denk dat je het beste contact kunt opnemen met Modint als je hier meer over wilt weten.
aileen onlangs geplaatst…ChrisCollection: op maat gemaakte én betaalbare, zakelijke kleding