Virgin Atlantic schaft make-up als dresscode af

Deze week maakte Virgin Atlantic, de vliegvaartmaatschappij van Richard Branson, bekend dat de stewardessen niet meer verplicht zijn om make-up te dragen tijdens het werk. Ook krijgen de dames binnenkort een kledingpakket waar niet alleen een rok, maar ook een broek in zit. Het bedrijf noemt dit een ‘significante verandering voor de luchtvaart’.

 

Virgin Atlantic schaft make-up als dresscode af
Foto: Pixabay

De dresscode

Om even een beeld te schetsen van hoe de stewardessen er op dit moment uitzien, zie onderstaande foto. Het vliegend personeel draagt bij Virgin Atlantic sinds 2014 een hoofdzakelijk rood gekleurd uniform. Deze is destijds ontworpen door modeontwerpster Vivian Westwood. De stewardessen kregen als regel mee dat ze rode lippenstift en foundation moesten dragen.

Nu heeft de vliegvaartmaatschappij dus bekend gemaakt dat deze make-up eisen worden afgeschaft. Zelf zeggen ze dat er geluisterd is naar de feedback die ze van het personeel hebben gekregen. Door deze regel te schrappen wil men het gevoel van comfort bij de medewerkers verhogen en ruimte geven voor individuele expressie. 

 

Rode lippenstift

Klinkt goed, toch? Dat de dames de vrijheid krijgen om zichzelf te zijn op het werk? Nou, over echte ruimte kunnen we niet spreken. Dames die wel make-up willen gebruiken moeten namelijk zich nog steeds houden aan de cosmetica regels. Foundation en rode lippenstift dus.

Wanneer het gaat om de kleur rood heb je als stewardess ook weinig keuze. Virgin Atlantic heeft namelijk in 2012 in samenwerking met cosmeticamerk BareMinerals de lippenstift ‘Pretty Amazing’ in de kleur ‘Upper Class Red’ op de markt gebracht. Deze lippenstift dient te worden gedragen door de dames. 

De lippenstift heeft een glans als een lipgloss, is longlasting en tevens zou deze kleur rood bij iedere huidskleur passen. Ik wil er hier niet te diep op ingaan, maar iedere vrouw die dit leest weet hoe lastig het is om een perfecte rode lippenstift te vinden. En dat alles wat glanst en op je lippen zit niet écht lang kan blijven zitten.

Maar goed, ze hebben destijds een goede poging gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen er juist heel erg exact hetzelfde uitziet. Des te opvallender is daarom dit besluit. 

 

Hoe gaat het verder met de vrouwen? 

Het nieuwsbericht is op het juiste moment gepubliceerd. Afgelopen maand is namelijk het Gender Pay Gap Report uitgebracht, en daar is Virgin Atlantic slecht vanaf gekomen. De Britse overheid brengt dit rapport ieder jaar uit en hierin staat precies wat het verschil is in inkomen tussen de mannen en vrouwen die dezelfde werkzaamheden binnen één bedrijf uitvoeren. Uit het rapport van dit jaar, waarbij 1146 bedrijven zijn onderzocht, blijkt het inkomensverschil gemiddeld 8,4 procent te zijn. Dat is al beter dan vorig jaar, toen het verschil 9,7 procent was. 

In tegenstelling tot veel bedrijven die dus werken aan deze Gender Pay Gap, is het inkomensverschil bij Virgin Atlantic juist groter geworden. Mannen verdienen in dezelfde functie als vrouwen gemiddeld zo’n 31 procent meer geld, wat een stijging is ten opzichte van vorig jaar toen het verschil 28,4 procent was. Daarmee staat de vliegvaartmaatschappij op nummer drie van de Britse bedrijven die het slechtste in dit rapport scoren.

 

Symboolpolitiek

Het nieuwsbericht over de versoepeling van de dresscode lijkt een sterk staaltje symboolpolitiek: doen alsof je iets aan een probleem doet, zonder dit daadwerkelijk aan te pakken. Make-up af te schaffen, broeken te verstrekken en dit dan een ‘significante verandering’ noemen? Nee, dit is een vorm van afleiding. Er zijn genoeg vliegvaartmaatschappijen waar de dames al lang broeken mogen dragen. Bij ons eigen KLM zit er standaard eentje in het kledingpakket. En daar mag je tenminste nog een beetje kiezen wat voor make-up je draagt. 

Ik kan niet voor alle stewardessen van Virgin Atlantic spreken, maar de kans acht ik groot dat zij veel liever 31 procent meer salaris verdienen dan een keertje geen lippenstift of foundation te dragen. Met een dresscode creëer je als bedrijf een uitstraling, maar uit je geen waardering en respect naar je werknemers. Met een gelijk inkomen doe je dit wel. 

 

Mocht je morgenochtend rond 6:55 naar de radio luisteren, schakel je zender dan even door naar BNR nieuwsradio. Ik word daar geïnterviewd over onder andere dit thema.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Ik had net dezelfde bedenking: een hoger en gelijk salaris moet toch wel prioriteit zijn. De lippenstift die speciaal werd ontworpen vind ik (mits het gebruik vrijblijvend is) wel een leuke toevoeging aan het uniform totaalplaatje. Voor wie graag rode lippenstift draagt, en op zoek is naar de kleur die perfect bij het uniform past kan het handig zijn. Het gebruik ervan verplichten gaat dan weer te ver vind ik.
    Haydée onlangs geplaatst…Mannen moeten stoppen met ‘helpen’ in het huishoudenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge