Hoe nette kleding je zelfbeeld kan beïnvloeden

Je hebt weet waarschijnlijk wel dat kleding invloed kan hebben op hoe anderen naar jou kijken. Je krijgt maar één keer de kans voor een eerste indruk, zo wordt wel eens gezegd. Maar wist je ook dat de kleding die jij draagt invloed heeft op de manier waarop jij werkt en hoe je naar jezelf kijkt? En dat is niet zomaar een aanname. Er is zelfs onderzoek gedaan naar hoe nette kleding je zelfbeeld kan beïnvloeden.

Enclothed cognition

Adam Hajo en Adam D. Galinsky van de Northwestern University hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen kleding en het gedrag van mensen. Zij noemen het fenomeen ‘Enclothed cognition’. Maar wat betekent dit nu? De heren spreken zelf over ”het samengaan van twee onafhankelijke factoren”. De kleding heeft als eerste een symbolische betekenis en daarnaast heeft het dragen van de kleding ook een bepaald effect.

In onderstaand filmpje hebben de makers van Youtube en website youarenotsosmart.com het onderzoek én de conclusies in 2 minuten samengevat. Op een simpele maar ook grappige manier.

Bredere kijk op de wereld

Deze studie staat niet op zichzelf. In 2015 deden Michael Slepian, Simon Ferber, Joshua Gold, en Abraham Rutchick onderzoek naar de invloed van nette kleding op ons brein. Hieruit is gebleken dat mensen in nette kleding zich krachtiger voelen en een brede kijk op zaken hebben. Ze zijn beter in staat om de samenhang te zien tussen verschillende onderdelen zonder te verzanden in details.

Experiment

Nu ik steeds vaker dit soort onderzoeken lees ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig geworden naar hoe ik dit zelf zal ervaren. Om die reden wil ik binnenkort gaan experimenteren met kleding wanneer ik werk. Zoals ik in het artikel ‘dingen die mensen niet van mij verwachten‘ vertelde draag ik thuis eigenlijk voornamelijk makkelijke kleding. Ik ben benieuwd of andere kleding mijn werk en misschien zelfs het type artikelen dat ik schrijf zal gaan veranderen.

Ik moet nog even nadenken hoe ik dit precies zal gaan vormgeven in een artikel want ik neem je natuurlijk mee in mijn eigen bevindingen. Mocht je ideeën hebben, laat het mij dan zeker weten in een comment hier onder.

Groetjes,

Aileen

Bronnen: sciencedirect.com, theatlantic.comcolumbia.edu,

4 reacties

  1. Wat een interessant experiment! Sinds ik een nieuwe baan heb, is mijn kledingstijl wel ‘veranderd’ in de zin dat ik nu meer casual gekleed kan gaan en dat dus ook doe. Ik weet eigenlijk niet of dat ook invloed heeft gehad op de rest. Ik zit lekkerder in mijn vel, maar dat kan ook gewoon komen doordat ik mijn werk leuker vind. Misschien is het wel een combinatie van factoren ?.

  2. Leuk onderzoek en filmpje! Ik denk ook dat het invloed heeft. Ik voel mij vaak zelfverzekerder als ik leuke kleding aan heb dan in mijn kloffie. Maar in mijn oude, makkelijke kleding voel ik mij veel meer mijzelf dan als ik mij helemaal optut. Ook schoenen spelen een rol. Hoge hakken geven meer overwicht, behalve als je erop wankelt. Dan maakt het weer onzeker. Ben benieuwd naar je experiment. Hoe je het moet aanpakken weet ik eerlijk gezegd niet..

  3. Leuk onderzoek en filmpje! Ik denk ook dat het invloed heeft. Ik voel mij vaak zelfverzekerder als ik leuke kleding aan heb dan in mijn kloffie. Maar in mijn oude, makkelijke kleding voel ik mij veel meer mijzelf dan als ik mij helemaal optut. Ook schoenen spelen een rol. Hoge hakken geven meer overwicht, behalve als je erop wankelt. Dan maakt het weer onzeker. Ben benieuwd naar je experiment. Hoe je het moet aanpakken weet ik eerlijk gezegd niet..
    Babs onlangs geplaatst…Review- NIVEA Creme Oil Pearls DouchecrèmesMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge