Zo doe je dat: kreukvrije kleding zonder strijken

Want to read in English? Click here.

We kennen het allemaal wel: haast in de ochtend en dan erachter komen dat je blouse, broek of colbert onder de kreukels zit. Balen! Nu moet je iets anders aantrekken óf strijken. Wie heeft daar nu zin in en tijd voor? In dit soort gevallen is voorkomen beter dan genezen. In dit artikel geef ik tips om gekreukelde kleding te voorkomen.

 

Zo doe je dat: kreukvrije kleding zonder strijken

 • In principe kun je ervan uitgaan dat hoe dikker de stof is, des te minder snel hij kreukt. Door het volume en gewicht van de stof krijgen kreukels weinig kans. In de winter zijn wollen colberts daarom ideaal. Wol is warm en zal niet snel kreuken. 
 • Linnen daarentegen is kreukstof nummer één. Na het wassen zitten er al kreukels in en strijken is de enige oplossing. Mijn advies: koop geen linnen kleding. 
 • Zie je een leuk kledingstuk in de winkel en twijfel je of deze snel kreukt? Maak dan van je handen een vuist en houd deze houding een paar seconden zo vast. Nu wordt de binnenkant van je hand warm. Knijp vervolgens met je handen in de stof. Je ziet meteen wat het effect is wanneer de stof in aanraking komt met warmte en druk. Kreukt de stof erg? Loop dan even een rondje in de winkel en kom later terug om te kijken hoe de kreukels eruit zien. Bij sommige stoffen trekken ze erg snel weg, terwijl ze bij andere lang zichtbaar blijven. 
 • Een goede uitvinding zijn de kreukvrije overhemden. Die worden verkocht in verschillende winkels en zoals de naam al zegt kreuken deze (vrijwel) niet.

Voorbeeld: Wol (links) vs Linnen (rechts)

Zo doe je dat: kreukvrije kleding zonder strijken
 • Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen.

 • Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.

 

Strijken door lichaamswarmte

Je kunt je kleding ook door middel van je lichaamswarmte ‘strijken’. Zeker als je net de douche uit komt, is je lichaam nog erg warm. Dit werkt alleen bij blousen (vrouwen), overhemden (mannen) en T-shirts die echt tegen het lijf aan gedragen worden. En bij broeken met het zogenaamde skinny model. Bij wijde pantalons, colberts en andere minder strakke kleding zal dit geen effect hebben. De lichaamswarmte komt namelijk niet direct tegen het kledingstuk aan.

Kleding wassen en drogen

Er zijn ook zaken waar je rekening mee kunt houden wanneer je kleding gaat wassen.

 • Was je kleding met vloeibare wasmiddelen. Poeders zijn minder zacht voor je kleding en zorgen daardoor eerder voor kreukels.
 • Wasverzachters kunnen ervoor zorgen dat kleding minder snel gaat kreuken. Houd er wel rekening mee dat de wasverzachter niet voor alle (werk)kleding geschikt is. 
 • Laat je kleding niet te lang in de wasmachine liggen. Hoe langer natte kleding blijft liggen, des te moeilijker de kreukels eruit gaan.
 • Hang je kleding netjes op en gebruik alleen knijpers bij broeken en rokken. Laat bovenstukken zoals blouses drogen aan een hanger. Hoe meer knijpers je gebruikt, hoe sneller je deuken ziet in de stof.
 • Zorg dat de kleding recht hangt. Kleding die schuin aan een hanger hangt kan alsnog rare kreukels krijgen. Vergeet ook de klepjes van je zakken er niet uit te halen. Half dichte zakken kan de stof flink doen kreuken.
 •  
Zo doe je dat: kreukvrije kleding zonder strijken
 • Veel mensen rollen broekspijpen om en ook dit zorgt voor veel kreukels. Rol daarom je broekspijpen uit voordat je deze in de was doet. Het is ook geen overbodige luxe om je broek uit te schudden voordat je deze ophangt. Op die manier haal je de grootste kreukels er meteen uit.

Hebben jullie nog tips? Hoe zorg jij ervoor dat je kleding kreukvrij blijft?

Groetjes,

Aileen

4 reacties

 1. Hang de kleding die je de volgende dag wilt dragen, al de avond tevoren klaar. Zitten er te veel kreukels in omdat het bij voorbeeld opgevouwen heeft gelegen, spuit dan even met de plantenspuit over de kreukels heen. Werkt voor bijna alle soorten kleding en stoffen goed (behalve zijde). Natuurlijk niet te nat maken en daarna vrij uithangen, want het moet de volgende ochtend wel droog zijn. Voor mij werkt dit veel beter en sneller dan strijken.

 2. Hi,
  Ik ben opzoek naar een kreukvrije stof. Nu geef je een rijtje met materialen aan die voor minder kreuk zorgen. Mag ik vragen welke bronnen je hiervoor hebt gebruikt? Hopelijk helpt dit in mijn zoektocht.
  Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge