ongemakkelijk @ work: korte rok

 

Het laatste ongemakkelijk@work artikel stamt alweer uit begin januari, waarin het vertelde over de grootste beauty blunders voor vrouwen op het werk. Dus is het weer tijd voor een artikel waarin ik de meest ongemakkelijke momenten bespreek die je op het werk kunt meemaken.

En nu de nationale rokjes dag net achter ons ligt (gisteren) vraag ik mij af wie zich hier aan heeft gehouden op het werk? Trok je een rokje aan en zo ja, hoe lang was de rok? Heb je lang getwijfeld voor de spiegel? Twijfel je sowieso wel eens over je rok lengte? Ja, iedere vrouw die een rok draagt heeft hiermee te maken. Rok lengtes zijn persoonlijk, iedereen heeft er een idee over en veel mensen ook een oordeel. En daarom gaat ongemakkelijk@work vandaag over korte rokken op het werk.

 

Wel of niet te kort?

Laten we beginnen bij het moment van de twijfel: is de rok wel of niet te kort? Zoals ik al aangaf verschilt het per persoon wat jij te kort vind. Bij twijfel kun je rekening houden met de volgende thema’s:

 • Afgezien van de lengte is de stof ook zeer bepalend voor de uitstraling. Een korte spijkerrok staat minder netjes dan wanneer dezelfde rok zou zijn gemaakt van een effen zwarte stof. Niet alleen de lengte maar ook de stof bepaald dus wat de rok uitstraalt.
 • Naast de stof is ook het model van groot belang. Een strakke rok ziet er minder zakelijk uit dan een wat wijdere rok. En dit is zeker bij wat kortere rokken erg belangrijk. Een rok die kort én strak zit zal eerder als ordinair worden gezien.
 • Houd rekening met je bewegingsruimte. Ga dus even lopen met de rok en kijk of dat gemakkelijk gaat. Let dan meteen op wat de stof doet. Kruipt het snel omhoog of blijft hij netjes op zijn plaats? Dit zijn zaken waar jij je op het werk niet druk om wilt maken en dus kun je het beter van te voren testen.
 • En houd ook rekening met het ergste scenario: inkijk bij delen waar je het liever niet hebt. Ga even zitten om te controleren of de rok erg omhoog kruipt en je aan de voorkant een inkijk hebt. Zo ja, trek deze rok dan niet aan als je naar het werk gaat. Dit risico wil je niet lopen. En hetzelfde geldt voor inkijk aan de achterkant. Ga voor de spiegel staan, draai je om en buk even. Check in de spiegel of je dan niet meteen naar je ondergoed kijkt.

 

De onderrok

Ik weet het, voor veel vrouwen klinkt een onderrok als iets ouderwets. Iets wat vroeger werd gedragen om bijvoorbeeld meer rok volume te creëren. Wel of niet ouderwets, een onderrok bied een uitkomst wanneer je twijfelt over de rok lengte. De voordelen van een onderrok:

 1. Je kunt de rok langer maken door een onderrok te dragen met een mooie onderkant en deze iets onder de boven rok uit te laten steken
 2. Door een onderrok is de kans kleiner dat je iets teveel ziet van je bovenbeen. De extra laag stof zorgt ervoor dat de rok beter op haar plaats blijft zitten.
 3. Je hebt minder kans op het ‘Marilyn Monroe’ effect waarbij de rok omhoog waait door de wind. De extra laag stof zorgt voor meer gewicht en dus minder kans dat de rok naar boven waait.
 4. Of de onder rok nu zichtbaar is of niet, je ziet er meer gekleed uit. Netter vooral.
 5. De kans op transpiratie plekken is kleiner. Zeker bij katoenen rokken in de zomer is de kans aanwezig dat dit gebeurt. En een extra stofje is met warme dagen niet ideaal maar het voorkomt wel ongemakkelijke momenten. Zeker iedereen op de werkvloer ziet dat je benen, onderrug of billen hebben gezweed.

Voorbeelden

Op bovenstaande foto zie je hoe je een korte rok gemakkelijk kunt verlengen door er een onderrok onder te dragen. De onderrok die ik hier aan heb is van de Hema en ik vind hem geweldig. Waarom? Ten eerste heeft de rok een elastieken bovenkant. Hierdoor blijft de rok goed op zijn plaats zitten en kruipt hij dus niet naar boven of naar beneden. Ten tweede heeft de rok aan de onderkant een rouche rand. Daardoor is de rok aan de onderkant net even iets meer afgewerkt. Bijna alsof het een onderdeel is van je boven rok.

 

Ook de rok op deze foto is van de Hema. Hij heeft geen elastieken band, valt hoog en loopt iets uit naar beneden. Het voordeel van een rok die hoog valt is dat je zelf kunt bepalen hoe lang je deze rok wilt dragen. Je kunt hem iets naar boven trekken als je een kortere rok wilt en bij een lange rok draag je hem iets lager in de taille. Zoals je kunt zien draag ik hier een contrasterende kleur als onderrok. Hier kun je natuurlijk mee gaan spelen. Je kunt namelijk de onderrok laten matchen met andere onderdelen van je outfit zoals ik hier heb gedaan. De zwarte onderrok past bij de riem, panty en laarzen en hoort daardoor bij  het geheel. Terwijl de kleur niet hetzelfde is als de jurk. Beiden jurken op de foto’s zijn trouwens van Steps.

 

Algemene tips

 • Houd rekening met je werkplek. Als je werkt aan een bureau met een afgesloten achterkant dan zul je geen last hebben van inkijk. Dus als je bureau wel open is, denk even twee keer na voordat je een korte rok aan trekt. Zonder dat jij het doorhebt kunnen andere collega’s jouw ondergoed aanschouwen terwijl jij druk bezig bent.
 • Probeer zoveel als mogelijk een panty te dragen. Dit ziet er wat netter uit dan blote benen en zorgt er gelijk voor dat je ondergoed minder snel zichtbaar is wanneer je inkijk hebt. Vind je het lastig om panty’s te dragen omdat deze gaan jeuken? Lees dan dit artikel even.
 • De schoenen onder de rok bepalen voor een groot gedeelte de uitstraling. Hoge hakken kunnen sexy maar ook erg netjes zijn en laarzen kunnen elegant maar ook stoer zijn. Wees kritisch en kijk goed wat de schoenen doen met je rok. Wil je graag hoge hakken aan maar vind je het moeilijk om hier op te lopen? In dit artikel geef ik tips.

 

Hebben jullie wel eens twijfels over de lengte van je rok? En hoe bepaal je voor jezelf of het wel of niet kan?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge