Sollicitatie tips: senior functie (V)

Vorige week vertelde ik in een artikel hoe je er als man voor kunt zorgen dat je een senior uitstraling hebt. Vandaag schrijf ik over hetzelfde onderwerp, maar dan voor de vrouwen onder ons. Want als het om zakelijke kleding gaat dan hebben wij het ook zeker niet makkelijk. Er is enorm veel keuze en daarnaast kunnen we ook nog iets doen met ons haar en make-up.

En die grote hoeveelheid in keuzes maakt het extra complex. Zeker als een gesprek hebt waarbij je solliciteert voor een senior functie. Ga je dan voor een grijs broekpak of creëer je een eigen zakelijke stijl? Ik ga je op weg helpen!

 

Sollicitatie tips: senior functie (V)

Branche

Net zoals de heren heb ook jij te maken met een branche waarin je werkt. Hoe vervelend het soms ook is, de omgeving bepaalt grotendeels wat wel en niet gedragen kan worden. Of wat op zijn minst gebruikelijk is. Kijk dus goed om je heen. Wat dragen de dames in hogere functies? Is er iets wat hen qua uiterlijk verbindt?

Kijk hier goed naar, maar ga niet dwangmatig zoek naar overeenkomsten. Waar mannen in management-en senioren functies vaak rondlopen in een pak, zijn vrouwen veel moeilijker te herkennen. En ergens is dat maar goed ook want dan hebben wij meer keuzevrijheid. Aan de andere kant werkt het ook tegen ons. Want kiezen is lastiger.

Gesprekspartner

In het meest voordelige geval weet jij wie je gesprekspartner is. Tenminste, als je binnen hetzelfde bedrijf doorgroeit naar een senior functie. Gebruik de kennis die je hebt over dit persoon. Probeer in te schatten wat wel of niet in de smaak zou vallen. Een manager met conservatieve gedachten zal bijvoorbeeld eerder gecharmeerd zijn van een zwart colbert dan van een fel gele blouse. Aan de andere kant kan een gesprekspartner met een creatieve hobby dit juist wel waarderen. En ja, dit is generaliserend maar het gaat hierbij natuurlijk om een voorbeeld.

Wat ook helpt is om na te denken over kledingstukken die je altijd goed staan. Broeken waar je standaard complimenten over krijgt op de werkvloer. Of een bepaalde kleur waarvan je vaak hoort dat deze je goed staat. En denk eens na of je van het betreffende persoon ooit een compliment hebt ontvangen over je uiterlijk? Trek dan dat kledingstuk aan. Het zal je zelfvertrouwen geven en dat is juist wat je nodig hebt tijdens het gesprek én om in aanmerking te komen voor een senior functie.

 

Algemene tips

  • Wijk niet té sterk af van je eigen stijl. Dit valt op en kan geforceerd overkomen. Wees vooral jezelf maar kleed je nét iets zakelijker dan dat je normaal gesproken zou doen.
  • Ik heb een hekel aan de uitspraak maar ”less is more”. Met felle oogschaduw en een blouse met hartjes kom je niet erg volwassen over en dus kun je dat soort zaken beter achterwege laten. Bovendien leidt het af van wie jij bent en wat je komt vertellen.
  • Draag je graag kleur? Kies dan voor één kleur en combineer dit met neutrale tinten. Oranje met bruin en paars met zwart bijvoorbeeld. Probeer niet meer dan drie kleuren in een outfit te dragen. Op die manier houd je het rustig, volwassen en toch weer niet saai.
  • Draag make-up. Minimale make-up zorgt voor een volwassen en verzorgde uitstraling. Ook uit onderzoek is zelfs gebleken dat naturel make-up het meeste in de smaak valt onder managers. Te veel of te weinig (lees: geen) make-up wordt ook niet gewaardeerd.

 

En natuurlijk: veel succes!

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge