Sollicitatie tips: senior functie (M)

Een tijdje geleden kreeg ik het verzoek van een lezeres om een artikel te schrijven over hoe je ervoor zorgt dat je er uit ziet als een senior medewerker. Ze kwam in aanmerking voor een senior functie en moest daarvoor op gesprek bij een manager. Ze wilde dat haar uiterlijk paste bij deze functie en was daarom op zoek naar informatie hier over. Want hoe doe je dat eigenlijk? Er uitzien als een senior? Ik gaf haar een aantal adviezen en beloofde er een artikel over te schrijven. Want iedereen die doorgroeit in zijn of haar functie zal ook ooit zo’n gesprek moeten gaan voeren. En dan is het wel fijn als je zelfverzekerd bent over je uiterlijk, toch?

In dit artikel zal ik advies geven aan mannen die op zoek zijn naar een kledingstijl met een senior uitstraling. Voor de dames schrijf ik een apart artikel dat binnenkort online komt. Ik vertel wat je een volwassen uitstraling geeft en wat juist niet. En laat zien op welke verschillende manieren je een pak kunt dragen, zodat je de senior stijl kunt kiezen die bij jou past.

 

Sollicitatie tips: senior functie (M)

Branche

Over het algemeen kiezen mannen voor een pak wanneer ze ergens netjes moeten verschijnen. En dat is zeker niet verkeerd. Met een pak zal je de plank niet snel mis slaan. Toch zijn er een aantal zaken waar je over na kunt denken voordat je blind weer dezelfde combinatie aantrekt.

Welk je pak het beste kunt aantrekken hangt als eerste sterk af van de branche waarin je werkt. Als je werkt in een creatieve omgeving dan worden aparte outfits over het algemeen meer gewaardeerd dan wanneer je bij een bank werkt. Maar met een pak scoor je eigenlijk altijd punten. Je laat zien dat je de functie serieus neemt en bovendien zien veel mannen in senioren functies er netjes uit. Als je moeite hebt met het inschatten van de cultuur binnen het bedrijf dan kun je dit artikel lezen.

 

 

Gesprekspartner

Als je binnen een bedrijf doorgroeit naar een senior functie, dan weet je meestal wel wie je gesprekspartner zal zijn tijdens het sollicitatiegesprek. Je kunt hiervan profiteren. Probeer te achterhalen waar hij of zij van houdt. Of juist niet van houdt. Heeft die persoon bijvoorbeeld een hekel aan pakken? Laat dat dan lekker in de kast hangen. Aan de andere kant zijn er ook genoeg managers die een stijlvolle uitstraling kunnen waarderen en dan kun je het beste juist wél een pak aantrekken. Gebruik de kennis die je hebt over een persoon maar blijf vooral bij jezelf. Als jij iets aantrekt wat totaal niet bij je past, dan zal ook de manager dit zien. Vervolgens sta jij hierdoor niet in je kracht terwijl een dat wel nodig is bij een senior functie. En die functie wil jij nu juist wél….

 

Kies je stijl

Een pak is niet zomaar een pak. Vergis je hier niet in. Je ziet er netjes uit, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De keuze in stoffen, prints en accessoires bepalen uiteindelijk wat je uitstraalt. En de vraag is natuurlijk: wat wil je uitstralen? Je wilt er uit zien als een senior omdat je die functie ambieert. Maar wat voor senior? Er zijn grofweg drie soorten stijlen.

 

Strak en stijlvol – James Bond

De stijl van James Bond kenmerkt zich door eenvoudige pakken. Geen aparte details, kleuren of prints. Maar wel aansluitend, gecombineerd met stijlvolle accessoires en passend voor iedere gelegenheid. Deze stijl is zeer geschikt voor mannen die een senior functie binnen een formele organisatie ambiëren. Het straalt kracht uit zonder dat de outfit afleidt. Maar dit betekent niet dat je hierin zomaar de deur moet uitlopen. Poets netjes de schoenen, voorkom kreukels en zorg dat je haar goed zit. Want een verzorgd uiterlijk is bij deze stijl van groot belang.

 

Klassiek & verfijnt – Don Draper  (Mad Men)

Wie zich graag in een klassiek pak wil steken kan inspiratie opdoen door de serie Mad Men te kijken. Jon Hamm speelt hierin het personage Don Draper, een man die in de jaren ’60 in de reclamebranche werkt. Zijn pakken ogen wat ouderwets maar de stijl is zeker niet ‘stoffig’. De overhemden zijn altijd wit en zien er hierdoor fris uit. De pakken zijn over het algemeen tijdloos grijs of bruin en vallen net iets ruimer dan dat de moderne man nu zou dragen. Maar seniorwaardig is het zeker. De man die deze stijl draagt moet wel oog hebben voor detail. Alle mogelijke accessoires worden gedragen om de outfit compleet te maken. Een tijdloos horloge, eenvoudige zonnebril, klassieke hoed, stropdas en manchetknopen zijn bijna standaard aanwezig.

 

Met een knipoog – Justin Timberlake

Tegenwoordig worden pakken vaak creatief gecombineerd met aparte en casual details. Justin Timberlake is hét voorbeeld van een moderne man die deze stijl hanteert. Stijlvol, maar met bijzondere schoenen, een spijkerbroek of drukke print. En ik ken meer mannen die zich graag op deze manier kleden. Maar erg senior is het niet. Tenminste, over het algemeen want er zijn natuurlijk sectoren waar deze stijl veel gedragen wordt. Bedrijven die zich specialiseren in mode, luxe uitgaansgelegenheden of kunst zullen dit waarschijnlijk juist wél waarderen. Maar een beetje gevoel voor stijl moet je wel hebben. Je kunt namelijk snel de plank mis slaan. Teveel prints en casual items kan het geheel wat rommelig en in het ergste geval zelfs kinderlijk maken. Alsof je maar wat bij elkaar hebt gepakt, zonder na te denken. Wees dus kritisch.

 

Algemene tips

  • De ergste blunders kun je vaak al voorkomen door kritisch naar jezelf te kijken. Check je uiterlijk dubbel in de spiegel voordat je het gesprek in gaat.
  • Tanden zijn een belangrijk onderdeel van je uitstraling. Zorg er daarom voor dat ze schoon en netjes zijn door ze te poetsen. En indien mogelijk, reinig ze extra door tandenstokers of flos draad te gebruiken voordat je het gesprek in gaat.
  • Gebruik de parfum die jij het fijnste vindt ruiken óf waar je vaak complimenten over hebt gehad. Dat geeft je zelfvertrouwen en dit is belangrijk voor je functie.
  • Zorg ervoor dat je schoenen netjes zijn. Poets ze even van te voren en kijk goed of de veters er een beetje netjes uit zien. Glimmende schoenen met veters die uit elkaar vallen zien er alsnog niet netjes uit.

Veel succes!

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge