Je kleden naar de functie die je ambieert

Als je mijn artikelen al wat langer leest dan weet je vast dat ik ruim vijf jaar bij een grote overheidsinstantie heb gewerkt. In de eerste periode vond ik het lastig om mijn eigen zakelijke kledingstijl te vinden. Dit heeft even geduurd en na een tijdje ontdekte ik welke kleding er voor zorgde dat ik mij fijn voelde op het werk. Ook maakte ik na mijn eerste jaar als werknemer voor de overheid kennis met het fenomeen ‘je kleden naar de functie die je ambieert’. Hierdoor werd het voor mij nog makkelijker om mijn eigen zakelijke stijl te vinden. En daarom vertel ik jou vandaag mijn ervaringen en hoe jij je kunt kleden naar de functie die je ambieert.

Je kleden naar de functie die je ambieert

 

Wat is jezelf kleden naar de functie die je ambieert?

Mensen die zich bewust zijn van hun kleding en uitstraling zullen hier tijdens een sollicitatiegesprek rekening mee houden. Je kunt bij dit soort gesprekken namelijk jezelf kleden naar de functie waarvoor je solliciteert. Heb je gereageerd op een managementvacature en weet je dat de managers in het bedrijf een pak dragen? Dan is het verstandig om zelf ook een pak te dragen.

De kans is groot dat jij jezelf of een ander herkent in bovenstaande situatie. Het is namelijk heel gebruikelijk om jezelf naar een functie te kleden wanneer je gaat solliciteren. Maar wist je dat jij dit ook kunt doen tijdens je werkzaamheden? Dus niet speciaal voor een sollicitatiegesprek maar gewoon, omdat jij die functie ambieert.

Voorbeeld

Ik zal als voorbeeld even mijzelf gebruiken. Jarenlang heb ik bij een ondersteunende afdeling gewerkt. De term ‘ondersteunend’ is breed en de functies die je kon bekleden waren dan ook heel gevariëerd. Ik kwam binnen als administratief ondersteuner maar ik wilde meer, mijzelf ontwikkelen en mijn ondersteunende functie naar een hoger niveau tillen. Natuurlijk moest ik hard werken, netwerken met de juiste mensen en zorgen dat mijn werk gewaardeerd werd. Dat stond op nummer één. Maar daarnaast ging ik ook kijken naar de kledingstijl van medewerkers die op een hoger functieniveau acteerde. Hoe zagen zij er uit? Was er een specifiek uiterlijk kenmerk dat hun onderscheidde van de andere medewerkers?

Het viel mij op dat de medewerkers van de ondersteunende afdeling veelal casual gekleed waren. Zeker in vergelijking met medewerkers en managers van sturende afdelingen. Zij liepen niet allemaal in een net pak maar zagen er wel een stuk netter uit. Zo droegen deze mensen vrijwel geen kleding met grote teksten en de haren waren altijd los of klassiek opgestoken.

Mijn doel was om te ondersteunen bij een bepaalde, sturende afdeling en kreeg daar uiteindelijk een poot tussen de deur. Ik wilde een assistent worden, meer adviseren en een inhoudelijke sparringspartner worden. Ik werkte hier keihard voor maar kreeg al snel door hoe belangrijk de beeldvorming binnen de organisatie was. Niet alleen qua inhoudelijke strategie maar ook qua uiterlijk. Dagelijks probeerde ik mijzelf te kleden naar de functie die ik ambieerde. Het lastige was alleen dat er niemand was die deze functie bekleedde. Ik zag een kans om deze functie te creëren en wist dat hier behoefte aan was. Dus moest ik er uit gaan zien als het perfecte persoon voor deze functie.

 

Hoe ik mijzelf kleedde naar de functie die ik ambieerde 

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik het mijzelf niet makkelijk had gemaakt. Jezelf kleden naar een functie die nog niemand heeft bekleed. Serieus? Ja, en toch ging ik dat doen.

Als eerste vroeg ik mijzelf af hoe deze persoon er voor de omgeving uit zou moeten zien. Een persoon die een inhoudelijke sparringspartner is voor een manager op een sturende afdeling moet stevig in de schoenen staan. Daarnaast moet deze persoon externe partijen kunnen ontvangen en er dus representatief uit zien. Een zelfverzekerde uitstraling is iets wat je door je houding en gedrag kunt creëren maar ook je uiterlijk speelt hierin een belangrijke rol. Schoenen waar je letterlijk stevig op kunt lopen, een zakelijke kledingstijl en een klassiek opgestoken kapsel. Of losse haren dus, maar dan wel netjes verzorgd en het liefste in de krul gezet.

Verder is het belangrijk dat deze persoon stabiliteit uitstraalt. Het is iemand op wie je moet kunnen rekenen en die weet wie ze is. Om deze uitstraling te creëren is het van belang om een eigen, herkenbare stijl te hebben. Op de werkvloer probeerde ik dagelijks dezelfde mate van zakelijkheid uit te stralen en herkenbaar te zijn. Niet teveel experimenteren met gekke make-up kleuren en dezelfde colbertjes telkens op een andere manier combineren.

Nu wil ik echt niet beweren dat dit iedere dag goed ging. Ook zal echt niet iedereen hetzelfde beeld van mij hebben gehad. Maar na een aantal jaren kreeg ik wel de mogelijkheid om een groot strategisch project te assisteren en zat ik iedere 2 weken bij het overleg met de directeur en managers. De directeur vroeg mij steeds vaker direct om klussen uit te voeren en collega’s waren verbaasd als ik vertelde dat ik was gedetacheerd vanuit een ondersteunende afdeling. Want ‘zo zag ik er helemaal niet uit’.

 

Tips over jezelf kleden naar de functie die je ambieert

Na aanleiding van deze ervaringen kan ik jou de volgende tips geven wanneer je jezelf wilt kleden naar de functie die je ambieert:

  • Bestaat de functie al? Dan heb je geluk 😉 . Kijk hoe deze persoon of de personen zich kleden en wat hen herkenbaar maakt.
  • Denk goed na over wat voor uitstraling bij de functie past. Moet deze persoon krachtig in de schoenen staan of is een vriendelijke en zachte uitstraling juist een voordeel?
  • Heb je een bepaald beeld over hoe jij jezelf wilt gaan kleden? Loop dan niet te snel van stapel. Mensen die van de ene op de andere dag hun afgetrapte spijkerbroek inwisselen voor een zwart pak zullen erg gaan opvallen. Dat is niet erg, maar wees je bewust van het feit dat jouw omgeving hier iets achter kan gaan zoeken.
  • Ik kan het niet vaak genoeg herhalen maar blijf dicht bij jezelf. Ik vond het persoonlijk erg leuk om te experimenteren met mijn uiterlijk en er achter te komen wat wel en niet werkte.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge