Kleden naar je leeftijd op de werkvloer

Ik hoor wel eens mensen om mij heen zeggen dat ze zich naar hun leeftijd willen kleden. En dan vragen zij mij nog wel eens om advies. Vaak zijn het jonge, ambitieuze vrouwen die zichzelf er té jeugdig uit vinden zien. Deze uitstraling vinden ze dan niet fijn omdat ze daardoor wel eens minder snel serieus worden genomen. Maar soms zijn het ook juist oudere mensen die er minder jong uit willen zien. Wat is dat toch met je kleden naar je leeftijd op de werkvloer?

Kleden naar je leeftijd op de werkvloer

Hoe moet ik mij kleden naar mijn leeftijd?

Dit soort vragen vind ik niet vreemd. Helemaal niet zelfs. Maar ik merk dat er nog wel eens een taboe rust op het hardop durven stellen van deze vraag. Of überhaupt er voor uit durven komen dat jij je kleding wilt koppelen aan je leeftijd. Mensen durven het gewoon ook niet. Het kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze door het stellen van deze vraag zichzelf kwetsbaar opstellen. Of omdat ze daarmee aangeven dat ze zich bezig houden met hun uiterlijk. Iets wat in sommige kringen ook niet goed is om voor uit te komen. Maar meestal stellen mensen de vraag niet vanwege de antwoorden.

Je zou het voor de grap eens kunnen uitproberen. Stel maar eens hardop de vraag hoe jij jezelf naar je leeftijd kunt kleden. De kans is zeer groot dat negen van de tien mensen om jou heen zeggen dat je ‘gewoon moet aantrekken waar jij je lekker in voelt’. Of dat je ‘jezelf’ moet zijn en je hier niet mee bezig zou moeten houden. Kortom: allemaal signalen dat de vraag niet oké zou zijn. Ik vind dat altijd zo zonde. Mensen bedoelen het vaak goed. Maar diegene die de vraag stelt, die is hiermee niet geholpen. Sterker nog, diegene krijgt het idee dat de vraag niet relevant is.

Na dit soort opmerkingen snap ik wel dat mensen het lastig vinden om de vraag hardop te stellen. Maar de quote ‘er bestaan geen domme vragen’ is toch niet voor niets zo populair? Het heeft uiteindelijk te maken met het wel of niet serieus nemen van iemand zijn vraag.

 

Wie horen deze opmerkingen?

Zoals ik al aangaf zijn het meestal jonge, ambitieuze vrouwen die met deze vraag naar mij toe komen. Ze merken dat ze er door hun uiterlijk nog jonger uitzien dan dat ze zouden willen. Zo heb ik bijvoorbeeld een vriendin van dertig jaar oud die iedere keer weer haar ID-kaart moet laten zien wanneer ze drank wilt gaan kopen. En ja, ook ik dacht dat ze een stuk jonger was toen ik haar voor het eerst ontmoette. Knap lastig, zo kan ik mij voorstellen.

Het wordt echt vervelend wanneer je hier dagelijks op het werk mee wordt geconfronteerd. Dat mensen denken dat je een lagere functie hebt, je minder snel serieus nemen en jij daardoor constant het gevoel hebt dat jij je moet bewijzen. Iedere dag weer.

Maar er zijn juist ook mensen die het lastig vinden dat ze er ouder uitzien dan dat ze zijn. Ik wil niet zeggen dat ik het als een ‘last’ ervaar, maar dit hoor ik van mijzelf al jaren. Mensen denken vaak dat ik ouder ben dan mijn daadwerkelijke leeftijd, 30 jaar. En ook ik heb daardoor vaker te horen gekregen dat ik mij zou moeten kleden ‘naar mijn leeftijd’.

 

Klassiek & modern

Wat er precies voor zorgt dat iemand het gevoel heeft dat hij of zij zich niet naar de leeftijd kleedt, dat is niet in één zin uit te leggen. Het is vaak een combinatie van factoren. Het gaat ook veel verder dan enkel het uiterlijk. Zaken zoals imago, zelfvertrouwen, ambitie en cultuur spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Wanneer ik dit thema op hoofdlijnen bekijk, dan heeft het hoofdzakelijk te maken met een kledingstijl. En dan met name de twee uiterste: klassiek en modern.

Klassieke kleding wordt vaak gekoppeld aan oudere mensen. Dat is dan ook de reden dat ik vaker heb gehoord dat ik mij ‘meer naar mijn leeftijd’ zou moeten kleden. Wanneer ik dit hoorde, dan droeg ik meestal zeer klassieke kleding. Denk aan een grijs pak of een andere nette en klassieke outfit. Bij een persoon in de veertig of vijftig vinden veel mensen dit niet vreemd. Maar ik droeg dit al toen ik net twintig was. Op deze leeftijd verwachten mensen dat jij je modern kleedt.

De andere kant zijn de mensen die wat ouder zijn en zich duidelijk modern kleden. Zij krijgen juist vaker opmerkingen over dat ze zich ‘niet zo jong’ en ook ‘meer naar hun leeftijd’ zouden moeten kleden. Denk aan programma’s zoals Hotter than my daughter waarbij oudere dames een metamorfose krijgen omdat hun dochter van mening is dat ze er te jong uitzien. Het resultaat is meestal een meer klassieke outfit. Want men vindt dat een oudere vrouw zich klassieker zou moeten kleden in plaats van modern.

 

 

Het omslagpunt

De vraag is natuurlijk waar het omslagpunt ligt. Wanneer ben je te oud voor moderne kleding en wanneer ben je te jong voor klassieke kleding? Het is natuurlijk subjectief. Maar om niet te vervallen in de bekende uitspraken zoals ’trek aan wat je wilt’ zal ik je mijn visie vertellen.

Wat mijn betreft is het omslagpunt niet aan te duiden met een leeftijd. Zoals dat je geen skinny broeken meer mag dragen wanneer je ouder bent dan veertig jaar. Je hoort het vaak, maar ik kan mij daar niet in vinden. Het is makkelijk om te roepen en het geeft een duidelijke richting, maar zorgt ook voor te weinig dialoog.

Eén van de belangrijkste factoren die bepalen wanneer jij er te jong of te oud uit zal zien op het werk, dat heeft te maken met je beroep. Binnen de term ‘beroep’ valt dan ook de cultuur van het bedrijf of de sector waarin je werkzaam bent, het type collega’s, de werkzaamheden die je uitvoert en nog meer van dit soort thema’s die samenhangen met je beroep.

Wanneer jij bijvoorbeeld op je twintigste bij een bank werkt en daar een grijs pak draagt, dan is de kans veel kleiner dat anderen vinden dat jij jezelf te oud kleedt. Deze kleding past immers bij het beroep en de werkomgeving. Jij zal waarschijnlijk jezelf ook niet zo snel ongemakkelijk voelen. Het wordt een ander verhaal wanneer jij hetzelfde pak gaat dragen terwijl je les geeft aan kinderen op de lagere school. Daar zijn pakken over het algemeen minder gebruikelijk. In dit geval zal jij je minder snel op je gemak voelen dan bij een bank in dezelfde kleding. En zo werkt het andersom ook.

 

 

Tenslotte

Met bovenstaand verhaal in mijn achterhoofd kan ik concluderen dat uitspraken rondom het kleden naar je leeftijd eigenlijk helemaal niets met leeftijd te maken heeft. Het gaat om je beroep, kledingstijl, verwachtingen, bedrijfscultuur en nog veel meer. Maar in niet om het aantal jaren dat jij inmiddels rondloopt.

Dus de volgende keer dat iemand hardop zegt dat hij of zij zich naar de leeftijd wilt kleden, wimpel het niet af. Zeg niet dat je ‘gewoon moet aantrekken wat je wilt’. Ookal bedoel je het goed. Iemand voelt zich niet fijn. Ga in gesprek. Je zult zien dat het om veel meer gaat dan het uiterlijk.

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge