Invloed van leeftijd en geslacht bij zakelijke foto’s

Want to read in English? Click here.

Eind mei vertelde ik jou al over de website Photofeeler waar ik mijn LinkedIn foto anoniem heb laten beoordelen. Ik ontving veel leuke reacties op dit artikel en velen hebben het ook zelf getest. Nu heeft Photofeeler inmiddels al meer dan een miljoen stemmen verwerkt en ruim 100.000 LinkedIn foto’s laten beoordelen. Het interessante is dat ze deze informatie ook gebruiken om onder meer de invloed van leeftijd en geslacht bij zakelijke foto’s in kaart te brengen. In dit artikel geef ik jou een kijkje in de cijfers.

Leeftijd en geslacht

In onderstaand plaatje zie je de resultaten van de analyse. Zowel de heren als de dames zijn opgedeeld in vier leeftijdscategorieën vanaf achttien jaar.

Photofeeler schemaBij iedere groep is er gekeken naar hoe deze mensen scoren bij de beoordeling op het gebied van een competente, vriendelijke in invloedrijke uitstraling op basis van hun LinkedIn foto.

De slechtste en beste scores

Invloed van leeftijd en geslacht bij zakelijke foto's

Als je kijkt naar de scores bij jongeren in de twintig dan valt het op dat vrouwen bij alle categorieën duidelijk beter scoren dan mannen. Bij Photofeeler hebben ze daarbij wel aangegeven dat ze merken dat mannen op die leeftijd minder aandacht besteden aan de zakelijke foto. Zo is de kwaliteit van de foto’s bij de heren veel slechter en dragen ze ook vaker casual kleding dan de dames.

Van alle categorieën scoort de man boven de vijfendertig jaar het beste.

Competent

Invloed van leeftijd en geslacht bij zakelijke foto's

Wanneer het gaat om een competente uitstraling dan doen mannen het duidelijk beter dan vrouwen. Hoe ouder de man, hoe competenter hij er zelfs uitziet. Bij vrouwen is deze beoordeling nauwelijks afhankelijk van de leeftijd.

Vriendelijkheid 

Invloed van leeftijd en geslacht bij zakelijke foto's

Over het algemeen vinden mensen dat jonge vrouwen de meest vriendelijke uitstraling hebben. Maar hoe ouder een vrouw wordt, des te minder vriendelijk haar uitstraling. De heren scoren op iedere leeftijd een stuk slechter op dit gebied, zeker in vergelijking met de dames.

Invloedrijk

Invloed van leeftijd en geslacht bij zakelijke foto's

Wanneer het gaat om een invloedrijke uitstraling dan scoren jonge dames beter dan de heren, maar zij worden vanaf hun dertigere jaren ingehaald door de heren.

Conclusie

Het is lastig om op basis van deze resultaten een keiharde conclusie te trekken. De cijfers laten wel duidelijk zien hoe ouderwetse rolpatronen ook terugkomen wanneer wij iemand beoordelen op een zakelijke foto. We zien om ons heen immers veel oudere mannen op topposities zitten en dit heeft ongetwijfeld invloed op hoe wij tegen mensen aankijken. Met deze kennis in het achterhoofd vind ik het niet zo vreemd dat mannen beter scoren wanneer het gaat om een competente uitstraling. Of het terecht is, dat is een tweede vraag…

Wat ik lastig vind aan dit onderzoek is dat Photofeeler een internationale website is. Ze hebben bij dit onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen de beoordelingen uit verschillende landen. Beoordelen Europeanen de foto’s bijvoorbeeld anders dan Amerikanen? Wellicht zullen ze deze informatie in de toekomst nog delen. Ik blijf de website in ieder geval in de gaten houden.

Groetjes,
Aileen

Bron:Photofeeler

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge