Waarom het soms zo moeilijk is om jezelf fatsoenlijk te kleden

Want to read in English? Click here.

Ik krijg regelmatig reacties op mijn artikelen. En sommige reacties komen heel vaak terug. Wanneer er wordt gesproken over werkkleding dan zegt men wel eens; ‘Kleed je gewoon fatsoenlijk aan”. Maar wat is nu precies fatsoenlijk? In dit artikel vertel ik jou meer over deze term en waarom het soms zo moeilijk is om jezelf fatsoenlijk te kleden.

 

Waarom het soms zo moeilijk is om jezelf fatsoenlijk te kleden

 

Fatsoenlijk: wat is dat?

Als eerste is het interessant om eens te kijken naar de term. Want wat betekent ‘fatsoenlijk’ nu precies? Opvallend is dat deze term op verschillende manieren kan worden omschreven:

  • Overeenkomend met het fatsoenmet goede manieren – Van Dale woordenboek
  • Degelijk (1) of op een nette manier zonder te morsen en te smakken (2) – WikiWoordenboek
  • Zoals het hoort (1) of  redelijk (2) – woorden.org
  • Voldoen aan de geldende normen en waarden – Wikipedia

De term is duidelijk op verschillende manieren te interpreteren. Het lastige is dat niet alleen deze term telkens anders wordt omschreven maar de verklaringen die er worden gegeven, die zijn meestal ook ruim van begrip. Want iedereen dat weet normen, waarden, degelijkheid en goede manieren in iedere cultuur en soms zelfs per gezin kan verschillen.

 

Fatsoenlijk: wanneer ben je dat?

Oké, het hangt dus samen met verschillende termen. Als je kijkt naar de overeenkomst tussen deze termen dan zie je dat het vrijwel in alle gevallen heeft te maken met omgangsvormen, cultuur en persoonlijke invulling. En dat is complex!

Het bedrijf zelf

Of jij wel of geen fatsoenlijke kleding op het werk (of tijdens een sollicitatiegesprek) aan hebt hangt daardoor van verschillende factoren af. Denk aan:

  • Etiquette: welke kleding gebruikelijk is binnen de sector waarin het bedrijf werkzaam is.
  • Cultuur: welke kleding gebruikelijk is binnen het bedrijf zelf.
  • Normen en waarden: dit kan het verschil maken tussen wat wel en niet oké is op de werkvloer.
  • Ethiek: kan ook een rol spelen. Als je werkt bij een dierenwelzijn organisatie dan is er een kans dat het dragen van bont of zelfs leer niet wordt gewaardeerd.

De medewerkers

Bovenstaande punten hebben vooral te maken met het bedrijf en de sector waarin het bedrijf opereert. Daar zou jij je bijvoorbeeld van te voren in kunnen verdiepen. Maar dan ben je nog niet klaar. Daarnaast heb je namelijk ook nog te maken met de individuele personen.

  • Persoonlijke smaak: is afhankelijk per medewerker.
  • Achtergrond van medewerkers: de kledingstijl wordt niet binnen één dag ontwikkeld. Daar doen veel mensen jaren over en daar hebben vorige werkgevers vaak ook nog invloed op.
  • Kennis en ervaring van medewerkers: Iedereen creëert met zijn of haar uiterlijke een eerste indruk. Je kunt je best doen om een goede indruk te maken, maar je kunt  niet in de hoofden van anderen kijken. Sommige mensen hebben op basis van kennis en ervaring meteen een oordeel door het uiterlijk van een ander. Jammer, maar zo werkt het wel. Daar heb je geen invloed op.

Verwachtingen

Naast de cultuur binnen het bedrijf en de persoonlijkheid van de medewerkers heb je tenslotte ook nog te maken met verwachtingen. Iedereen heeft verwachtingen en wat deze zijn hangt ook weer af van verschillende factoren:

  • Je functie: mensen hebben een beeld van het uiterlijk dat zou horen bij iemand die een bepaalde functie bekleedt. Zo verwacht je dat een tuinder er anders uitziet als iemand die bij een bank werkt.
  • Je leeftijd: Of men iets wel of niet fatsoenlijk vindt staan, dat wordt vaak ook gekoppeld aan leeftijd. Een nauwsluitend jurkje zal over het algemeen iets eerder geaccepteerd worden bij een wat jongere dame dan wanneer zij wat ouder is.

Conclusie

Er zullen ongetwijfeld nog wel meer factoren zijn die invloed hebben op wat wel en niet als fatsoenlijk wordt ervaren. In eerste instantie is het gewoon allemaal niet zo makkelijk. Alle bovenstaande punten zijn namelijk ook nog eens met elkaar verbonden. De mensen maken het bedrijf en de ervaring en kennis van deze mensen worden weer gevormd door voorgaande werkgevers en de kennis en ervaring die ze daar hebben opgedaan. Maar ook jij hebt je eigen mening, smaak en normen en waarden in de loop der tijd gecreëerd.

Kortom: het is makkelijker wanneer je ergens werkt en de mensen om je heen goed kent. Hoe meer kennis over het bedrijf en de medewerkers, des te eenvoudiger het is om jezelf goed te kleden. Maar ook dan kun jij de plank heus nog wel eens mis slaan. Want tja, je kan ook niet alles weten.

 

 

Groetjes,

Aileen

6 reacties

  1. Bij een nieuwe baan kijk ik meestal ook eerst even de kat uit de boom. Mijn motto voor de eerste dagen is: liever overdressed dan underdressed. Daarna pas ik mn kleding aan naar wat de rest draagt.

  2. Het woordenboek is voor vele Nederlanders moeilijk te vinden. Zo fatsoen en fatsoenlijk ook 🙂
    Nu ben ik misschien een beetje doorgedraaid als het gaat om goed voor de dag komen, maar sommige mensen missen dat gen compleet.
    Josine onlangs geplaatst…wenkbrauwen vervenMy Profile

  3. Echt grote onzin. Deze blog irriteerd. Alsof we ons aan moeten passen en allemaal hetzelfde gekleed moeten zijn. Het stukje dat een nauwsluitend jurkje bij een jonger iemand eerder geaccepteerd wordt dan bij een oudere is in mijn beleving grote onzin. Een jonger iemand kan veel dikker zijn dan een oudere dame die slank is en dan kan nauwsluitend juist chique staan. Deze blog doet truttig aan en het voelt heel degelijk en terug in de tijd. Je moeten aanpassen, de kat uit de boom kijken bij een nieuwe job en dan kijken hoe de rest gekleed is op de werkvloer? Wees vooral jezelf en straal! Glimlach oprecht en wees sociaal en geef echt een stukje van jezelf. Daar gaat het om en niet om de buitenkant dat is pas fatsoenlijk en heeft niets met deze adviezen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge