Jezelf heel netjes kleden voor een sollicitatiegesprek: is dat wel handig?

Ik plaatste recent een artikel op LinkedIn over het dragen van een pak. In mijn begeleidende tekst had ik het over de vraag of pakken verleden tijd zijn en of het wel slim is om deze te dragen tijdens een sollicitatiegesprek. Er kwamen diverse reacties onder het artikel te staan. Eén van de lezers gaf aan dat er een groot verschil zit tussen een pak dragen op een normale werkdag of een pak tijdens een sollicitatiegesprek. Dit zette mij aan het denken. Tijdens een sollicitatiegesprek trok hij namelijk wel een pak aan maar hij zag het niet zitten om dit iedere werkdag te dragen. Ik ging nadenken. Jezelf heel netjes kleden voor een sollicitatiegesprek: is dat wel handig?

Waarom ‘zo netjes mogelijk’ niet altijd handig is

Persoonlijk ben ik van mening dat het niet altijd verstandig is om jezelf zo netjes als mogelijk te kleden tijdens een sollicitatiegesprek. Hier volgen 2 redenen waarom je er wellicht even over na moet denken voordat jij je netste outfit aantrekt.

 1. Je valt daarna al snel ‘ door de mand’ – Natuurlijk zullen veel mensen het begrijpen wanneer jij je wat netter kleedt voor een gesprek met je potentiële werkgever. Je wilt goed voor de dag komen, tuurlijk! Maar als het contrast met je dagelijkse werkkleding heel groot is dan kan dit erg ‘ gemaakt’ overkomen. Bijna alsof je een toneelstukje hebt opgevoerd, je voor hebt gedaan als iemand anders. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel verstandig om je hiervan bewust te zijn.
 2. Ben je wel jezelf? – Kleding kan je een zelfverzekerd gevoel geven en dat is heel fijn. Maar voel jij je beter in hele nette kleding terwijl je dat nooit uit jezelf zal aantrekken op het werk? Zo ja, dan moet je dit vooral dragen. Zo niet, draag het dan ook niet. Je loopt het risico dat jij je ongemakkelijk gaat voelen en dit straal je uit.

 

Wat dan wel?

Tja, geen super nette outfit dus. Maar hoe kun je er dan wel voor zorgen dat je er representatief uitziet? Mijn advies is om vooral te letten op de details. Het zijn de kleine dingen die je tijdens een normale werkdag misschien sneller zult vergeten of waar je simpelweg weinig tijd voor hebt. Maar dit zijn wel de details die er voor kunnen zorgen dat jij er verzorgd uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

 • Haren – Het is geen overbodige luxe om voorafgaand aan je sollicitatiegesprek even langs de kapper te gaan. Zeker bij heren wordt het kapsel snel te lang en gaat het er een beetje sloom uitzien. Al laat je alleen de punten van je haar bijknippen. Wil je hier meer over weten? Ik heb toevallig recent nog een artikel geschreven over de 5 meest gemaakte fouten met zakelijke kapsels. Hierin interview ik mijn eigen kapper en geeft hij tips voor een representatief kapsel op het werk.
 • Nagels – Ik heb wel eens gelezen dat vieze nagels één van de grootste irritantiepunten tijdens een sollicitatiegesprek kan zijn. Er zijn veel werkgevers die zich hier aan irriteren. Dus even de nagels schoonmaken en je ziet er meteen een stuk netter uit. Kleine moeite, toch?
 • Kreukvrij – Niets is zo lelijk als mooie kleding waarvan de stof gekreukt is. Super zonde! Check even het overhemd of de blouse voordat je de deur uitgaat. Ziet het er netjes uit of zou een strijkijzer een mooier resultaat geven?
 • Schoenen – Natuurlijk, het poetsen van de schoenen klinkt als vanzelfsprekend. En toch zijn er veel mensen die dit niet doen. Ook nu is het een kleine moeite maar kan dit een groot verschil maken. Ik heb ooit in een artikel geschreven welke middelen ik gebruik om mijn schoenen mooi te houden. Dus mocht je nieuwsgierig zijn, check dan even het artikel.

 

Staar je dus niet blind op die nette outfit, maar let op de details. Deze kunnen net zoveel indruk maken.

Groetjes,

Aileen

8 reacties

 1. Mee eens, er gewoon verzorgd uitzien is belangrijker dan een supernet pak! Ik vind ook dat je moet dragen wat bij je past. Als je goed bij het bedrijf matcht, zal jouw kledingstijl ook matchen met die van het bedrijf ?.

 2. Helemaal mee eens… je moet jezelf zijn, maar wel passend bij de functie waarvoor je gaat solliciteren. Als je solliciteert als secretaresse kom je niet in een kale spijkerbroek en slobbertrui op gesprek, ook al is dat je favoriete (school- of vrijetijd) kleding.
  Gebruik social media om je voor te bereiden. Kijk naar de website en facebookpagina van het bedrijf. Hoe staat iedereen daar op de foto? Daar kun je al veel uit afleiden.
  En natuurlijk nooit de tips van Aileen over schone nagels, kreukvrije kleding, gepoetste schoenen niet vergeten. Dat geldt voor elke functie!

 3. Ga als de beste versie van jezelf. Dat betekent kleding die bij je uiterlijk past, die bij je innerlijk past en die een brugje maakt naar de werkgever. Zowel in casual, minder formele stijl kun je er zeer representatief uitzien. Draag een pak als de functie daar om vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge