Man in pak: verleden tijd?

Want to read in English? Click here.

Begin augustus schreef ik een artikel over de voordelen die mannen ervaren wanneer ze een pak dragen. En dan heb ik het niet over hoe de buitenwereld tegen mannen in pak aankijkt. Nee, het ging over hoe het gedrag van een man op een positieve manier kan veranderen wanneer hij een pak draagt. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en één daarvan had ik gebruikt voor dit artikel.

dsc_0153

Toen ik het artikel had gepubliceerd en gedeeld op social media kwamen er veel reacties. Vooral Facebook en vooral LinkedIn stroomden de berichten binnen. Bij laatstgenoemde waren er meerdere mannen die fel ingingen tegen de resultaten van het onderzoek. Het zou niet waar zijn, het werd belachelijk genoemd. De boze heren droegen trouwens vrijwel allen een pak, zo was te zien op hun profiel. Dat verklaarde hun reactie. Zij voelde zich duidelijk aangesproken.

Maar hun negatieve uitingen bleven niet onopgemerkt. Al snel waren er meerdere mensen die deze reacties onnodig fel vonden en de heren daarop aanspraken. Uiteindelijk bleken deze heren ook zelf in te zien dat hun reacties niet erg netjes waren en besloten zij deze te verwijderen.

Hoe belangrijk is een pak?

De discussie zorgde ervoor dat ik ging nadenken over hoeveel mannen nu daadwerkelijk nog een pak dragen op het werk. Of is de man in pak verleden tijd? Een korte blik op de mode van de afgelopen jaren leert ons dat mannen vroeger veel vaker een pak droegen dan tegenwoordig. De mode is nu simpelweg meer casual. In onderstaande video kun je in een paar minuten zien hoe de man in de loop der jaren steeds minder vaak een pak ging dragen.

Pak op het werk: overdressed?

Maar ben je met een pak op het werk tegenwoordig écht overdressed? Worden de spijkerbroeken en T-shirts tegenwoordig bijvoorbeeld meer gewaardeerd? Regus, een bedrijf dat wereldwijd flexplekken aanbiedt, heeft hier onderzoek naar gedaan.

Uit het onderzoek is gebleken dat 68% van de ondervraagden een pak en een stropdas te formeel vonden voor op (een modern) kantoor. Daarbij vond 50% een T-shirt en 87% de spijkerbroek acceptabel. Betekent dit dat wij met z’n allen lekker in onze vrijetijdskleding naar het werk kunnen? Nee, Nederlanders blijken wel waarde te hechten aan een scheiding in de kledingkast. Slechts 5% vindt een joggingpak geschikt voor op het werk en zoals ik al eerder schreef vind maar 10% slippers geschikt voor een dagje kantoor.

Conclusie

Kijkend naar bovenstaande onderzoeksresultaten kan ik concluderen dat het mannenpak – gelukkig – niet tot de verleden tijd behoort. Mannen dragen wel minder pakken maar zijn ze echt niet helemaal vergeten. Uit ervaring weet ik dat mannen meestal om de volgende redenen geen pak dragen:

  1. Ze vinden het niet lekker zitten
  2. Ze voelen zich ongemakkelijk omdat ze het niet gewend zijn om te dragen (ik heb hier al eerder een artikel met tips over geschreven)
  3. Ze krijgen veel opmerkingen en vinden het lastig om hiermee om te gaan

Hoe ik dat weet? Tja, ik ben simpelweg dol op mensen die niet van zakelijke kleding houden. Ik hoor graag hun meningen en ervaringen. Het geeft mij stof tot nadenken en vaak veel inspiratie.

Maar nu weer even terug naar het onderwerp. Als je naar bovenstaand lijstje kijkt, dan zie je dat deze top 3 bestaat uit redenen die gebaseerd zijn op hoe iemand zich voelt. Dat snap ik, want het kiezen van zakelijke kleding is een persoonlijk proces en het werkt bij iedereen weer anders. Maar dat maakt het ook weer heel interessant. 🙂

Ik ben wel benieuwd of jij het ook vervelend vindt om een pak te dragen. Zo ja, wat is jouw reden?

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Laat het bedrijf voorschrijven wat men verwacht van zijn werknemers. Zeg maar ruim omschreven bedrijfskostuum. Wie dit niet bevalt zoekt een andere baan of gaat er niet solliciteren. Richting geven vanuit de top en vrijheid voor de werknemer om dit te accepteren. Fair deal.

  2. Hoi Aileen, jouw aanvulling over verzorgd haar, nagels, gepoetste schoenen en gebruik van een strijkijzer zijn al top. Maar kijk ook eens naar de communicatie van het bedrijf zelf. Hoe staan de mensen die er werken er op. Past die stijl bij jou of niet. Wil je er werken als de stijl niet bij je past..Zinvolle vragen die je helpen een keuze te maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge