Broche als zakelijk statement

Met kleding kun je communiceren, zowel privé als zakelijk. Maar wist je dat je ook met accessoires kunt communiceren? In dit artikel vertel ik hoe de broche als zakelijk statement wordt gebruikt en wat we hiervan kunnen leren.

 

Madeleine Albright

Wie Madeleine Albright een beetje kent zal meteen begrijpen waarom ik deze voormalig minister van Buitenlandse Zaken (Amerika) als voorbeeld gebruik. Deze dame staat namelijk bekend om haar liefde voor broches. In onderstaande TED video vertelt zij hoe ze in haar carrière een statement maakte door verschillende broches te dragen.

 

In het begin van het interview (na ongeveer 1.34 min) benoemt Albright dat het boek read my pins hoort bij haar collectie broches. Het publiek moet lachen om deze opmerking. Maar het is geen grapje, zij heeft dit boek écht geschreven. In read my pins omschrijft Albright namelijk haar carrière en hoe zij communiceerde door middel van haar broches.

 

Read my pins

Zij droeg al langer dit accessoire maar dit werd pas bekend toen Saddam Hussein haar een slang noemde. Bij het volgende gesprek met de Iraakse vertegenwoordigers besloot zij namelijk een broche met de afbeelding van een slang te dragen. Daarmee confronteerde ze de delegatie met de uitspraak die Hussein zojuist had gedaan.

De broches werden steeds belangrijker voor Albright en inmiddels draagt ze bij iedere gelegenheid een ander, bijpassend exemplaar. Zo droeg zij bij Nelson Mandela een zebra toen zij hem bezocht in Zuid Afrika. Want daar staat het land immers bekend om.

Maar wanneer gesprekken lastig werden koos zij voor een meer symbolische broche. Zo droeg ze bijvoorbeeld een ‘bij’ tijdens vervelende vergaderingen. Hiermee gaf ze aan dat ze boos was en zou ‘steken’ wanneer dat nodig was, onder anderen tijdens gesprekken met Palestijnse leiders.

 

Verschillende broches

De broche die ze droeg op bovenstaande video lijkt wellicht enkel een mooi accessoire, maar ook hier is over nagedacht. Deze symboliseert het glazen plafond waar vrouwen mee te maken krijgen tijdens hun carrière. Persoonlijk vind ik het stoer dat zij op haar eigen manier telkens een statement maakt.

Maarja, hoe werkt dat precies? En wat betekenen al die verschillende mini kunstwerkjes? Want dat zijn het eigenlijk wel. Gelukkig deelt Albright regelmatig het verhaal achter haar broches op Twitter. Are you ready? Hier komen een paar leuke tweets van onze queen of pins:

 

Ja, dat zie je goed. Dit is dezelfde broche die zij droeg tijdens het Ted interview die je hier boven hebt kunnen zien. Met deze foto en tekst geeft ze aan dat het glazen plafond na een speech van Hillary Clinton nu wel echt gebroken is.

Toen het homohuwelijk in alle Amerikaanse staten werd gelegaliseerd plaatste Albright een foto mét bijpassende broche om haar steun voor dit besluit kenbaar te maken.

 

 

Ook leuk; als ze tijdens publieke optredens geen antwoord kan geven op vragen over haar broche, dan doet ze dat alsnog via Twitter.

 

Wat kunnen wij hiervan leren?

Oké, de kans is groot dat je niet dezelfde soort functie hebt als Albright en dat een statement door middel van broches ook niet altijd wordt begrepen door jouw collega’s. Deze manier van communiceren kan daarom hoogstwaarschijnlijk niet in dezelfde vorm toegepast worden binnen jouw baan. Maar ik vind wel dat de manier waarop zij omgaat met haar uiterlijk zeker leerzaam is;

  1. Vind je eigen zakelijke stijl en blijf daar trouw aan – Of het nu een broche, bepaald type kledingstuk is of wat anders, het is goed om trouw te blijven aan jouw (zakelijke) kledingstijl. Op die manier blijf je niet alleen trouw aan jezelf maar wordt je ook herkenbaar voor een breder publiek. En omdat je herkenbaar bent zul je ook authentiek overkomen, wat weer in het voordeel werkt voor jouw carrière. Immers, authentieke mensen komen natuurlijk over en dat wekt weer vertrouwen op.
  2. Neem jezelf niet té serieus – Het klinkt slim en goed doordacht wat Albright doet, maar is het toch ook wel een beetje komisch. Een slangen broche dragen wanneer iemand jou daar naar heeft genoemd vind ik wel grappig tenminste. Net zoals het voorbeeld met de bij en het steken. Het is grappig omdat het afwijkt van de norm en dat maakt haar ook weer toegankelijk. We hebben immers allen wel eens het idee dat we afwijken van de norm en merken dat anderen dat grappig vinden. Met haar werkwijze laat Albright zien dat zij ook ‘gewoon een mens’ is en dat werkt positief voor haar imago.
  3. Durf je vrouwelijkheid te laten zien – Dit is vooral van belang bij dames die werken in een omgeving die gedomineerd wordt door mannen. Door haar elegante broches blijft Albright trouw aan haar vrouwelijkheid en daar is ze trots op. In het interview hier boven zegt ze dan ook duidelijk dat ze blij is met het feit dat ze een vrouw is. Dat straalt ze ook uit. Dit zorgt ervoor dat ze niet alleen zich bij zichzelf blijft maar hierdoor is ze ook een voorbeeld voor andere vrouwen.

 

Mijn broches

Ten slotte ben ik naar aanleiding van dit artikel ook even gaan kijken naar mijn broche collectie. Een aantal jaren geleden heb ik een korte periode broches gedragen op mijn colbertjes en ook op tassen. Het grootste deel hiervan is inmiddels in de vuilnisbak beland, alleen de mooiste heb ik bewaard. Zie hier onder mijn bescheiden verzameling broches.

dsc_0070

Wat opvalt is dat het eigenlijk alleen bloemen en vlinders zijn. Ik heb even opgezocht wanneer Albright deze draagt en het blijkt dat dit type broches staan voor vreugde en warmte. Toch leuk om even te lezen wat ze kunnen betekenen.

 

Wil je meer weten over de symboliek achter de broches van Madeleine Albright? Het boek read my pins is te koop via Bol en kost €27,99. Ik heb het boek zelf trouwens (nog) niet gelezen.

 

Groetjes,

Aileen

 

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge