Kledingstijl: casual en zakelijk

In het artikel van afgelopen vrijdag liet ik jullie een schema zien waarmee je jouw zakelijke stijl kunt bepalen. Ik vertelde dat ik zakelijke kleding in 3 categorieën verdeel: strak zakelijk, chique zakelijk en casual zakelijk. Hier onder staat het schema nogmaals weergegeven.

 

 

In dit artikel ga ik in op de categorie casual zakelijk. Ik beantwoord de volgende 3 vragen:

 1. Wat is casual zakelijk?
 2. Hoe kun jij je casual zakelijk kleden?
 3. Wanneer kun je deze kledingstijl het beste hanteren en wanneer niet?

 

Casual & Zakelijk

Eigenlijk zegt de naam al genoeg. Bij deze stijl kleed jij jezelf zowel casual als zakelijk. Je mixt vrijtijds kleding met één of twee zakelijke items en creëert op die manier een eigen, zakelijke stijl. De zakelijke elementen zijn dus niet heel duidelijk aanwezig maar vullen de casual outfit aan. Vrijetijds kleding is dus de basis.

Als je om je heen kijkt dan zul je deze stijl meteen herkennen. Op straat, op het werk en op feestjes dragen mensen casual zakelijke kleding. Eigenlijk wordt het overal gedragen. En dat is ook niet zo vreemd. Het is een makkelijke manier om je vrijetijdskleding iets netter te maken.

 

Hoe doe je dat?

Maar hoe werkt dat nu precies? Tja, hier kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Zoals ik al zei staat de stijl dichtbij vrijetijdskleding. En iedereen kleed zich anders in zijn of haar vrije tijd. Toch zijn er een aantal soorten kleding die je veel ziet terug komen binnen deze stijl. Ik zal 3 zakelijke items kort toelichten en vertellen hoe je dit casual zakelijk kunt combineren.

 • Colbert – Mensen met de stijl casual zakelijk dragen heel vaak een colbert. Dit is dan ook een item dat je hele outfit in één keer wat netter kan maken. En je kunt het ook nog eens makkelijk combineren. Zowel heren als dames kunnen het dragen over een T-shirt, blouse of hemd. Op de werkvloer zie je daarnaast dat veel dames een colbert ook combineren met een jurk. Op die manier kan een jurk zowel in je vrije tijd als op het werk dragen. Super handig dus!

 

 • Blouse (dames) en overhemd (heren) – Ook dit zijn kledingstukken die veel worden gedragen op een casual zakelijke manier. Op een werkdag zonder afspraken zie je vaak dat heren een overhemd dragen in combinatie met een spijkerbroek of chino. Bij dames wordt de blouse gecombineerd met een (spijker)broek maar ook regelmatig gedragen boven een rok.
 • Pantalon – Dit kledingstuk wordt niet zo vaak apart van het colbert en de blouse gedragen maar blijft een top item om casual te combineren. Een pantalon is voor zowel heren als dames een handig kledingstuk als je er met een T-shirt netjes uit wilt zien. Je straalt meteen meer klasse uit en het kleed meestal ook nog eens mooi af. Ook met een wollen vest of trui in de winter kun jij er met een pantalon casual zakelijk uit zien.

 

Wanneer wel en wanneer niet?

Zoals je hebt kunnen zien in bovenstaand schema is deze stijl niet voor iedere gelegenheid geschikt. Als eerste is het van belang om in te schatten of jouw werkgever deze losse zakelijke stijl zal waarderen. Daarnaast verschilt het per activiteit, omgeving en doel of jij deze kledingstijl kunt hanteren.

 

Perfect

 • Tijdens ‘ casual friday’ wanneer het halve kantoor ook in spijkerbroek loopt.
 • Op een werkdag zonder afspraken, mits deze stijl binnen het bedrijf algemeen geaccepteerd is.
 • In de zomer wanneer er bijna geen collega’s aanwezig zijn en jij daarnaast ook geen afspraken hebt.

 

Liever niet

 • Tijdens een sollicitatiegesprek. Zowel bij je huidige werkgever als bij je (eventuele) toekomstige werkgever wordt een iets nettere kledingstijl vaak gewaardeerd.
 • Wanneer je een leidinggevende functie hebt is deze stijl niet gebruikelijk. Vanzelfsprekend hangt dit af van de bedrijfscultuur maar afgezien daarvan kun jij jezelf ook de vraag stellen of jij vindt dat deze stijl bij je functie hoort.
 • Als je een presentatie gaat geven is deze kledingstijl niet gebruikelijk. Afhankelijk van de bedrijfscultuur kun je beter kiezen voor strak zakelijk of chique zakelijk. Met deze twee stijlen laat je namelijk zien dat jij jouw presentatie serieus neemt. Bij casual zakelijk zul je deze indruk met jouw kleding niet snel wekken.

 

En jij?

Ik ben benieuwd of jij deze kledingstijl graag draagt. Zo ja, wanneer en welke kledingstukken combineer je dan graag? Laat je reactie hier onder achter in een comment.

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  • Dankjewel Jennifer! Dat is goed om te horen ? check ook mijn werk outfits waar ik iedere 2 weken een artikel over schrijf. Hier komt regelmatig casual zakelijke kleding in voor. Daarin vertel ik ook waarom en hoe ik het combineer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge