kledingstijl: chique en zakelijk

Eind juli liet ik een schema zien dat ik heb ontwikkeld om jullie te helpen met het kiezen van de juiste zakelijke outfit. Door een paar vragen te beantwoorden krijg je inzicht in de mate waarin jij je het beste zakelijk kunt kleden. Dit kan verschillen per situatie, activiteit of omgeving. Ik heb 3 verschillende zakelijke stijlen omschreven: strak zakelijk, chique zakelijk en casual zakelijk. Vandaag ga ik de moeilijkste stijl laten zien: chique zakelijk.

Ik beantwoord de volgende 3 vragen:

  1. Wat is chique zakelijk?
  2. Hoe kun jij je chique zakelijk kleden?
  3. Wanneer kun je deze kledingstijl het beste hanteren en wanneer niet?

 

Chique is niet duur 

Laat ik meteen even uitleggen wat ik in dit geval bedoel met het woord ‘ chique’. Meestal denkt men bij deze term aan rijkdom en luxe. Maar ik vind dat chique kleding niet per definitie duur hoeft te zijn. Het kan ook door (goed) na te denken over je kleding, bewuste combi’s te maken, kritisch en authentiek te zijn. Op die manier kun je jouw stijl aanpassen aan iedere gelegenheid. En dus ook voor een dag op het werk of tijdens een sollicitatiegesprek. Jouw chique stijl komt niet voort uit het prijskaartje aan je kleding maar door de manier waarop jij je aanpast zonder jezelf te verliezen.

 

Hoe dan?

Ik kan mij voorstellen dat een deel van de lezers hier moeite mee heeft. Het is in de eerste plaats niet altijd even makkelijk om je stijl te vinden. Toch is het essentieel als jij je comfortabel wilt voelen in zakelijke kleding. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen zich goed prettig en zelfverzekerd kan voelen in een zakelijke outfit. Als je moeite hebt om je zakelijk te kleden dan raad ik je aan om eerst het artikel  ‘ongemakkelijk in zakelijke kleding’  te lezen. Voel jij je wel comfortabel in zakelijke kleding? Lees dan verder.

Zoals ik al zei, heb je wel een eigen stijl nodig. Iets wat bij jou past en wat jouw uitgangspunt is op het gebied van kleding. Jouw eigen identiteit. Deze authentieke stijl kun je vervolgens op een zakelijke manier gaan dragen. Denk hierbij niet dat jij je complete garderobe moet omgooien. Nee, je kunt jouw huidige kleding blijven dragen. Het verschil zit in de manier waarop je de kledingstukken en asseccoires combineert. De combinatie zorgt voor een zakelijke uitstraling, niet de kleding zelf.

Hierbij volgt een eenvoudig voorbeeld.

 

Mix & Match

Ik beschrijf mijn kledingstijl als vrouwelijk, zakelijk en gedetailleerd. Dit uit zich bij mij door middel van aangesloten kleding, warme kleuren, prints en glimmende accessoires. Dat past echt bij mij.

Bij een chique zakelijke outfit kies ik bijvoorbeeld voor een blouse in een warme kleur en een colbert met een ruit patroon in een bijpassende tint. Daarbij draag ik een gouden ketting met bijpassende kralen. Door de combinatie van een blouse met een colbert oogt het geheel gelijk netjes. De ketting zorgt ervoor dat de warme kleuren nog iets meer naar voren komen.

Bij een casual zakelijke outfit zou ik het colbert bijvoorbeeld combineren met een T-shirt of de blouse dragen op een (nette) spijkerbroek. Voor een strak zakelijke outfit kan ik het colbert combineren met een pantalon en blouse in een effen zwarte kleur.

 

Wanneer wel en wanneer niet?

 

Perfect

  • Als je een presentatie geeft voor een bekend publiek. Ze kennen je stijl en de kans is groot dat het wordt gewaardeerd als je deze op een zakelijke manier combineert.
  • Tijdens een zakelijke borrel. Op deze manier ben je toegankelijk, maar straal je ook professionaliteit uit. Je collega’s weten dat jij je bewust bent van het feit dat het een borrel is op het werk. En dat je (hopelijk) niet van plan bent om helemaal los te gaan.

 

Liever niet

  • Als je tijdens een sollicitatie gesprek geen kennis hebt van jouw gesprekspartner. In dat geval kun je beter voor strak zakelijk kiezen.
  • Wanneer je twijfelt tussen strak zakelijk en chique zakelijk. Kies dan voor de veilige weg en kleed jezelf iets formeler.

 

 

Heb je moeite om jouw kledingstijl op een zakelijke manier te combineren? Zo ja, waar heb je precies moeite mee?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge