Solliciteren in casual kleding

Als je gaat solliciteren moet je er netjes uitzien. Ja, dat horen we vaak om ons heen. Je uiterlijk moet representatief zijn en vooral een zakelijk uitstraling hebben. Maar is dat zo? Is het altijd beter om er zakelijk uit te zien? Naar mijn idee niet. In sommige gevallen kun je beter solliciteren in casual kleding.

 

Wat is casual?

Ben je al even van de schrik bekomen? Ja, ik ben écht van mening dat je er tijdens je sollicitatiegesprek niet altijd zakelijk uit hoeft te zien. Om te voorkomen dat jij zometeen in een afgetrapte spijkerbroek gaat solliciteren bij een bank (grapje) zal ik een toelichting geven over casual kleding op het werk.

 • Verzorging – Als jij het fijn vindt om in je vrije tijd zonder deodorant en met slippers door het leven te gaan is dat natuurlijk prima. Maar voor jouw werk zul je jezelf toch echt goed moeten verzorgen en dus ook voor het sollicitatiegesprek. Hoe casual jouw stijl ook is. Daar ben ik van overtuigd. Mocht je dat niet nodig vinden voor je uiterlijk, verzorg jezelf dan tenminste voor je (toekomstige) collega’s of manager. Niets is zo vervelend als een gesprek voeren met iemand die niet fris ruikt of er uitziet.
 • Omgeving – De term ‘ casual’ kun je op verschillende manieren interpreteren. Wanneer iets casual is hangt grotendeels af van de omgeving waar jij je in bevindt. Op kantoor vindt men een broek met gaten waarschijnlijk erg casual terwijl dit bij een garage niet het geval is. Automonteurs lopen namelijk wel vaker in broeken met gaten.
 • Imago – Je kunt ervoor kiezen om jezelf zo netjes mogelijk te kleden voor jouw sollicitatiegesprek. Dat zullen de meeste mensen ook doen. Logisch. Maar je kunt er ook voor kiezen om eerst te denken aan je imago: wat wil je uitstralen? Is die nette uitstraling dan nog steeds zo belangrijk? Of kun jij dan beter kiezen voor een andere outfit?

 

Solliciteren in casual kleding

 

Voorbeelden

Om bovenstaand verhaal te verduidelijken zal ik een aantal voorbeelden geven. Ik noem 2 situaties waarbij je beter kunt solliciteren in casual kleding.

 

Bekend persoon

Wanneer je een bekend persoon bent is het meestal niet handig om te solliciteren in een kledingstijl die sterk afwijkt van hetgeen wat jij normaal draagt. Voor de duidelijkheid, met een bekend persoon heb ik het niet zozeer over bekende mensen in de media die wij allemaal kennen. Je kunt ook een bekend persoon zijn binnen de sector waarin jij werkt.

Stel je voor, jij bent een onderzoeker op het gebied van gedragswetenschappen. Dit werk doe jij al ruim 20 of 30 jaar en je hebt in die periode een aantal interessante ontdekkingen gedaan. Hierdoor ben jij binnen dit vakgebied een bekend persoon geworden. Over dit onderwerp schrijf jij (studie)boeken, je geeft gastcolleges, lezingen en bent spreker tijdens grote evenementen rondom dit onderwerp. Tijdens deze optredens draag jij altijd casaul kleding. Nu ga jij solliciteren bij een universiteit omdat jij daar les wilt gaan geven over gedragswetenschappen. In dit geval is het niet verstandig om jezelf heel netjes te gaan kleden. De kans is groot dat jouw gesprekspartner je werk kent, wel eens een lezing heeft bijgewoond of op een andere manier bekend is met de manier waarop jij jezelf presenteert. Tijdens dit gesprek is het verstandig om herkenbaar te zijn en om die reden niet te veel af te wijken van jouw gebruikelijke kledingstijl.

 

Casual werkkleding

Bij sommige beroepen draag je nooit nette kleding. Wanneer jij in dit geval gaat solliciteren in een net pak dan is de kans groot dat jouw gesprekspartner dit vreemd vindt. De kledingstijl staat in dit geval zo ver af van de werksituatie dat het bijna lijkt alsof jij niet weet voor welke functie je gaat solliciteren. Laat ik hierbij bovengenoemde automonteur als voorbeeld gebruiken. Bij dit beroep draag je meestal een overall of andere praktische, casual kleding. Wanneer je gaat solliciteren bij een garage is de kans groot dat ze raar opkijken wanneer jij binnen komt met een driedelig kostuum.

 

Conclusie

In mijn ogen is het kortzichtig om te zeggen dat zakelijke kleding altijd de beste keuze is. Ook niet als je een sollicitatiegesprek hebt. Kort samengevat adviseer ik je om goed na te denken over:

 • de kleding die je zult gaan dragen tijdens je werkzaamheden
 • wat je wilt uitstralen
 • hoe goed jouw gesprekspartner je kent

 

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat het mij en de andere lezers dan hieronder weten in een reactie.

 

Groetjes,

Aileen

10 reacties

 1. Zelf vind ik het erg belangrijk om er tijdens een sollicitatie gesprek goed uit te zien, het is toch je eerste indruk en dat kun je maar een keer doen.

 2. Hoe ik mij kleed laat ik ook afhangen van de cultuur bij de opdrachtgever, dat kan soms behoorlijk verschillen. Ik check dat altijd eerst. Slecht 1x ben ik de mist in gegaan. Na jaren in de financiële sector te hebben gewerkt, moest ik op gesprek bij een goed doel. Daar liepen mensen met hanenkammen rond en daar zat ik met mijn colbertje. Uiteindelijk wel de opdracht gekregen en mooie tijd gehad.

  • Ja, het is altijd handig om de cultuur te onderzoeken. Moet wel een grappige situatie zijn geweest tussen de hanenkammen 🙂 Toch liever overdressed dan underdressed denk ik altijd maar.

 3. Aantal jaren geleden ging ik solliciteren voor de functie van ICT Manager. Ik ben in nette kleren gegaan met stropdas. Tot mijn verbazing komt de hoofd ICT met een afgedragen trui, spijkerbroek met gaten en schoenen die nodig eens een keer gepoetst mogen worden met mij het gesprek voeren. Ik voelde mij niet op mijn gemak. Derhalve heb ik nu besloten wel netjes te gaan maar een pak en stropdas dat nooit meer.

  • Ja, dat heb ik ook wel eens gehad. Ik zat in nette kleding en toen kwam de directrice binnen met een oversized wollen trui en spijkerbroek. Daardoor voelde ik mij ook niet fijn. Aan de andere kant is het in mijn ogen wel altijd beter om net iets zakelijker gekleed te gaan dan iets meer casual. Wel een goede keuze om voortaan het pak en de stropdas thuis te laten, maar toch netjes te gaan. Zo voel jij je niet ongemakkelijk en zie je er toch netjes uit.

 4. Beetje open deur lijkt mij. Als je al niet weet hoe je jezelf het beste kunt presenteren aan je toekomstige baan kun je beter in bed blijven.En dat je toekomstige baas er bij de sollicitatie slonzig bij loopt, dan geeft hij/zij niet bepaald het goed voorbeeld.

  • Een baas moet het voorbeeld geven, daar ben ik het mee eens. Maar niet iedereen heeft dezelfde kennis en ervaring dus ik vind het wat kort door de bocht om te zeggen dat dit een open deur is.

 5. Persoonlijk ga ik voor een kruising tussen de twee stijlen: Ik kies dan voor een nette spijkerbroek en een mooi topje of bloesje (niet te bloot natuurlijk). Soms kies ik voor een colbertje erbij en mooie schoenen, zoals ballarinas of nette gympen. Mijn vriend draagt bij gesprekken ook een nette spijkerbroek met een nette overhemd en verzorgde gympen. Casus Chique – zo ga je eigenlijk nooit de mist in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge