Waarom zakelijke kleding niet altijd belangrijk is op het werk

Oké, ik schrijf een blog over zakelijke mode en uiterlijke verzorging. En dan klink bovenstaande titel wellicht een beetje vreemd. Maar toch sta ik hier achter. Dus leg ik je in dit artikel uit waarom zakelijke kleding niet altijd belangrijk is op het werk.

 

Representatief

Als je gaat googlen naar etiquette op het gebied van werkkleding dan krijg je al snel het idee dat je er nooit goed genoeg uit zal zien op het werk. Je ‘hoort’ als man je bovenste knoop van het colbert dicht te dragen en je ‘hoort’ als vrouw altijd een panty te dragen. Veel etiquette expert zullen je vertellen dat je er zo uit moet zien op het werk, want dat is ‘representatief’.

Ik heb serieus wel eens een stylist horen zeggen dat je sexy ondergoed alleen in het weekend kunt dragen en de rest van de dagen het beste de ‘gewone’ corrigerende slips aan kunt doen. Want zo zie je er wel zo net mogelijk uit. Hallo! Heb je wel eens een dag lang een corrigerende slip gedragen? Persoonlijk vind ik een avondje in zo’n ding al een kwelling… Om nog maar te zwijgen over de website voor secretaresses die zegt dat je geen make-up in het openbaar mag bijwerken. Op die manier geef je mannen het idee dat je niet zo bent opgestaan en er wat voor moet doen om er zo bij te lopen. Maar vooral: het hoort niet.

 

Waarom zakelijke kleding niet altijd belangrijk is op het werk

 

3 redenen

Ik krijg echt wel eens de kriebels van alle regels rondom wat wel en niet hoort. Natuurlijk, er zijn grenzen maar ik ben van mening dat je er heus niet iedere dag super netjes uit hoeft te zien op het werk. Sterker nog, het is in mijn ogen juist goed om te wisselen in gradaties qua netheid. De ene dag wat netter dan de andere. Waarom?

  1. Ten eerste omdat kleding je, naast een representatief uiterlijk op het werk, ook een goed gevoel moet geven. Jij voelt je iedere dag anders en daarom is het prima om je kleding hier op af te stemmen. Het is net als je humeur: de ene dag ben je wat vrolijker dan de andere. En daarom kun je best een keertje een geel colbert dragen als jij blij wordt van de zon. Grote kans dat dit je een veel beter gevoel geeft dan wanneer je telkens hetzelfde aantrekt.
  2. Andersom kan kleding ook je houding veranderen. Een outfit kan je op sommige momenten kracht geven of er juist voor zorgen dat je jezelf even terug trekt. Zo kan een mooi gesneden pak jou zelfvertrouwen geven, omdat je weet dat je er goed uitziet en zal je met een coltrui eerder geneigd zijn om je gezicht te verstoppen achter de col. Dit contrast is misschien wat groot maar geeft wel aan wat voor gevoel kleding jou kan geven. Maak hier gebruik van en doe dit bewust. Kies je powersuit (lees: outfit dat jou een krachtig gevoel geeft) wanneer je het nodig hebt. Denk hierbij aan een presentatie op het werk of sollicitatiegesprek. Maar eis vooral niet dat je er iedere dag super krachtig en strak uit moet zien. Als je iedere dag in een mooi pak loopt dan ga je het vanzelf normaal vinden en verliest het pak zijn kracht.
  3. Vind je het lastig om een outfit te kiezen die net genoeg is voor het werk, maar niet super zakelijk? Of twijfel je of een outfit niet te netjes is? Bekijk dan de kledingstukken eens apart. Beslis per kledingstuk of het gaat om een zakelijk of om een casual item. Afhankelijk van jouw activiteiten van die dag kun jij bepalen hoe netjes je er uit wilt zien. Tijdens casual friday kun je bijvoorbeeld kiezen voor één net item. Denk hierbij aan een pantalon (net item) met een eenvoudig T-shirt (casual item). Heb je die vrijdag wel een formele afspraak maar wil je niet strak in pak op het werk verschijnen? Kies dan voor twee nette items. Combineer in dit geval de pantalon en Tshirt bijvoorbeeld met een jasje. Zo bepaal jij op een eenvoudige manier voor jezelf hoe netjes jij er uit wilt zien. En deze bewuste keuze kan ook weer samen gaan met je humeur, zoals omschreven in punt 1.

Maar… er zijn natuurlijk grenzen. Casual friday wil niet zeggen dat je er als een sloddervos uit kunt zien. Het is en blijft een werkdag. Dus een verzorgd uiterlijk is, naar mijn mening, een minimale vereiste. Maar maak het jezelf ook vooral niet te moeilijk en wees ook niet te streng.

 

Groetjes,

Aileen