Wat is een business casual kledingstijl?

De term ‘Business Casual’ kent vrijwel iedereen. Je hoort het vaak voorbij komen wanneer het gaat om werkkleding. Soms staat het zelfs als dresscode vermeld bij een bedrijf. Maar wat is een business casual kledingstijl eigenlijk? En wat kun je het beste doen als dit de dresscode is?

 

Wat is een business casual kledingstijl?

Business en casual dus?

Wanneer je het hebt over werkkleding, dan ken ik weinig termen die zoveel verwarring geven als ‘business casual’. Als ik kijk naar deze woorden in het woordenboek, dan zie ik het volgende staan:

Business – de wereld van zakenlui, ondernemers

Casual – zonder strakke regels

Oké, het komt er dus eigenlijk op neer dat deze woorden iets totaal anders betekenen. Sterker nog, ze betekenen het tegenovergestelde. Dat is ook meteen de reden dat ik een enorme hekel heb aan de term ‘business casual’. Want wat is dat dan, zakelijk én casual?

 

Netjes of niet?

De norm is één van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de Business Casual kledingstijl. Bij bepaalde bedrijven betekent deze kledingstijl dat jij er wat netter uit moet zien. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in de bouw werkt en een presentatie op een kantoor moet geven over zijn of haar project. In dat geval kan ‘Business Casual’ betekenen dat de kleding juist wat netter is dan gebruikelijk. Normaal gesproken is het dan meer casual, en nu wordt er ‘business’ aan toegevoegd.

Maar bij een ander bedrijf kan het weer betekenen dat men er juist iets minder netjes uit hoeft te zien. Bij een bureau met veel consultants is het bijvoorbeeld helemaal niet raar als mensen standaard in pak lopen. In dit geval betekent Business Casual juist dat men niet in een pak hoeft te verschijnen. Een goed voorbeeld is ‘Casual Friday‘, een dag waarop mensen doorgaans wat minder netjes gekleed gaan dan dat ze normaal zouden doen.

Dit maakt de term ook lastig om te interpreteren. Wanneer iedereen er casual uitziet, dan is het vaak makkelijker om jezelf een beetje netjes te kleden. Een colbert of een pantalon is dan namelijk al snel netjes. Het wordt lastiger wanneer iedereen er netjes uitziet en men zich ineens ‘business casual’ zou moeten kleden. Want wat is dat dan? Ruil jij je pak dan in voor een spijkerbroek en een casual overhemd? Of is alleen je jasje uitdoen en je stropdas thuis laten voldoende casual? Deze grens is lastig. Het verschilt per bedrijf, functie, cultuur en natuurlijk ook per persoon.

 

De reden

Om die reden raad ik je aan om bij de dresscode ‘Business Casual’ iets minder vast te houden aan de betekenis van de term, maar meer aan de gelegenheid zelf. Wanneer je ergens wordt uitgenodigd en er staat ‘Black Tie’ op de uitnodiging, dan is het heel duidelijk wat men van je verwacht. Men weet ook waar men over spreekt. Maar met de term ‘Business Casual’ kun je eindeloos veel kanten op. Het is de vraag of diegene die de term opschrijft zelf wel een idee heeft van wat hij of zij wil zien.

Heb je een zakelijke borrel en spreekt men over een ‘Business Casual’ dresscode? Probeer jezelf dan meer te focussen op wat jij wilt uitstralen en bereiken met je uiterlijk. Wil je er toegankelijk uitzien en sta je tussen creatieve mensen? Dan kan een net jasje in een vrolijk gekleurde stof jou wellicht veel toegankelijker maken dan hetzelfde jasje met een donkere kleur.

Heb jij wel eens te maken gehad met deze dresscode? En zo ja, hoe ga jij hier dan mee om?

 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge