Hoe vrijblijvend is Casual Friday?

Een kleine week geleden plaatste ik een artikel over de vraag of zakelijke kleding voor vrouwen nu lastiger is dan voor mannen. Zelf kwam ik tot de conclusie dat dit zeker het geval is. Ik ontving veel reacties van vrouwen die aangaven dat zij zich hier in herkende. Eén dame vertelde dat ze het lastig vindt omdat ze vaak overdressed is wanneer zij zichzelf zakelijk kleedt. Op vrijdag draagt zij haar vrijetijdskleding in het kader van ‘Casual Friday’. Dit zette mij aan het denken. Hoe vrijblijvend is Casual Friday eigenlijk?

Hoe vrijblijvend is Casual Friday?

Hello Human Nature

Ik herkende mijzelf meteen in de opmerking van de dame over Casual Friday. Op kantoor was ik ook eigenlijk altijd diegene die overdressed was. Ik droeg zelden een standaard pak, maar toch was mijn kledingstijl altijd netter dan mijn omgeving. Het gaf mij meestal een goed gevoel omdat ik tenminste wist dat ik er netjes uitzag. Maar op vrijdag was het wel een ander verhaal. Ik was officieel op vrijdag vrij, maar in praktijk kwam ik toch nog regelmatig naar kantoor. En op die dag zag alles er net even anders uit. Rustig, minder collega’s, minder haast en vooral meer spijkerbroeken. Managers die in hun Human Nature trui, het kledingmerk van de ANWB, en op gympen naar kantoor kwamen.

Ik kon mijzelf er iedere keer weer over verbazen. Niet omdat ik het afkeurde, maar vooral omdat het ineens zo anders was. Het contrast was gewoon heel groot. Velen vonden het daarom ook zo fijn om op vrijdag te werken. Juist omdat alles zo ontspannen was en het kennelijk een reden was om minder nette kleding te dragen.

Iedereen doet het, dus jij ook

Wanneer ik naar mijn collega’s keek, dan kreeg ik bij sommige mensen echt het idee dat ze twee aparte stapels kleding in de kast hadden liggen. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar het zette mij wel vaak aan het denken. Is de zakelijke kleding dan een soort masker? Zijn mijn collega’s dan wel authentiek? Of is de casual kleding juist een masker? Want trek je dat dan aan omdat iedereen dat doet? Om eerlijk te zijn denk ik dat het laatste hierbij zeker van toepassing is. Iedereen draagt casual kleding, en jij dus ook.

Ondanks dat ik mijzelf op vrijdag extra overdressed voelde, vond ik het geen reden om casual kleding aan te trekken. Sterker nog, voor mij was het gewoon een reguliere werkdag. Op kantoor werd ik altijd pas geconfronteerd met het feit dat het vrijdag was. Als de rust in het pand mij niet herinnerde aan deze dag, dan waren het de fleece truien wel.

De grens

Persoonlijk ben ik van mening dat zeer casual werkkleding op vrijdag niet gepast is. Je bent op het werk, aan het werk en dus draag je kleding dat daarbij hoort. Bij sommige houdt werkkleding een spijkerbroek en gympen in, anderen werken in pak. Natuurlijk, dat is allemaal prima. Maar het grote contrast op vrijdag, dat blijf ik een vreemd fenomeen vinden.

Begrijp mij niet verkeerd, ik snap heus wel dat je op een dag zonder externe afspraken je stropdas of colbert thuis laat. Dat je iets makkelijker kan zijn. Maar Casual Friday kan soms ook een gewoonte worden in plaats van iets waar je bij nadenkt. Zo had ik ooit een manager die met een afgetrapte spijkerbroek en een oversized sweater vrijdags op kantoor verscheen. Iedere week weer. Hij schoor zelfs zijn baard niet op vrijdag. Een soort stoppel-friday. Tot het die ene vrijdag was dat hij een presentatie moest houden voor de directeur. Oeps! Daar had hij niet bij nagedacht en een paar minuten voor de presentatie keek hij pas naar zijn kleding. Ineens was hij niet zo blij met zijn kledingkeuze. Tja, dat is dus ook het gevolg van Casual Friday.

Zou het niet beter zijn om het gewoon af te schaffen?

Ik ben wel benieuwd naar jouw mening over Casual Friday. Werk jij dan in je reguliere werkkleding of pas jij dit ook aan?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge