Is zakelijke kleding voor vrouwen lastiger?

Wanneer ik met mensen praat over zakelijke mode, dan zijn het vaak de vrouwen die diep gaan zuchten. Niet alle vrouwen natuurlijk, maar vrouwen doen dit eerder dan mannen. Ze vertellen mij dat ze het lastig vinden om goede, zakelijke kleding te vinden. Dit zette mij aan het denken. Is zakelijke kleding voor vrouwen lastiger dan voor mannen? En zo ja, waarom dan?

 

Is zakelijke kleding voor vrouwen lastiger?

 

Het aanbod

Laat ik als eerste een standpunt innemen. Ik ben namelijk van mening dat zakelijke kleding helemaal niet lastiger is voor vrouwen. Wanneer je het hebt over kleding dan is het aanbod voor vrouwen vele malen groter dan voor mannen. Loop maar eens een willekeurige winkelstraat door, en je zult zien dat er meer kledingwinkels zijn voor dames. Nu moet ik wel meteen toegeven dat het aanbod op het gebied van echte zakelijke kleding wel erg beperkt is. Zeker ten opzichte van mannen. Er zijn dan wel minder herenmerken, maar de herenmerken die er zijn focussen zich meer op nette kleding dan de damesmerken.

Als ik de som opmaak dan kan ik dus concluderen dat dames meer keus hebben op het gebied van kleding dan de heren. Het verschil is alleen dat dames wel op zoek moeten gaan naar zakelijke kleding, maar dat komt simpelweg door het grote aanbod. En hoe lastig de zoektocht is, dat hangt dan weer af van de mate waarin een vrouw zich zakelijk wil kleden. Moet ze echt een pak aan of is een blouse met een nette broek voldoende? Dit laatste kun je toch wel in vrijwel iedere kledingwinkel kopen…

 

Does it suit, Karl?

Maar waarom vinden vrouwen zakelijke kleding dan zo vaak lastiger dan mannen? Het is niet de kleding dat een probleem is, het is de manier waarop mensen reageren. De wijze waarop er wordt gepraat over hoe vrouwen zich kleden. Het aanbod van dameskleding is dan wel groter, maar de mate van kritiek ook. We weten het ook allemaal. Want we zien het constant om ons heen. Denk aan de hoeden op derde Prinsjesdag of de cijfers die worden gegeven over outfits op de rode loper. Vrouwen worden constant publiekelijk bekritiseerd, zeker wanneer het gaat om het uiterlijk.

In 2014 was het Karl Stefanovic, een Australische presentator die een statement wilde maken tegen deze vorm van kritiek. Hij presenteerde iedere dag samen met zijn vrouwelijke collega het nieuws en verbaasde zich over de hoeveelheid kritiek die zij kreeg over haar kleding. Iedere keer weer kreeg zij van alles te horen terwijl hij nooit opmerkingen ontving over zijn pak. Om die reden besloot hij om zijn pak een jaar lang iedere dag te dragen. Na dit jaar vertelde hij in de uitzending over zijn experiment en hoe mensen reageerden. Of eigenlijk, dat er geen mensen reageerden…

 

 

Gewoon in pak

Er wordt vaak gezegd dat je als man weinig verkeerd kunt doen wanneer je een pak draagt. Tenminste, als je het hebt over kleding. Een pak is altijd goed, zo is vaak de stelling. Waarom zou een vrouw dan niet gewoon iedere dag ook een pak kunnen dragen? Of iedere dag een witte blouse en een donkerblauwe pantalon? Mannen dragen deze combinatie ook vaak genoeg.

Ik kan er geen eenduidig antwoord op geven. Het heeft met zoveel meer te maken dan alleen de kleding. Onze cultuur, emancipatie en de rol van de media. Dit zijn slechts enkele factoren die ervoor zorgen dat vrouwen over het algemeen zoveel meer kritiek ontvangen dan mannen. Ik schreef recent nog een artikel waarin ik vertelde waarom het zo moeilijk is om jezelf  ‘fatsoenlijk’ te kleden. Daarin kun je meer lezen over de factoren die vaak bepalen of je er wel of niet gepast uitziet.

 

Conclusie

Maar terug naar de vraag van dit artikel: Is zakelijke kleding voor vrouwen lastiger? Nee, ik denk het niet. Het probleem is namelijk niet zozeer de kleding, maar vooral de manier waarop mensen reageren. En begrijp mij niet verkeerd. Ik wil vrouwen niet als slachtoffers neerzetten. Want dat zijn ze ook zeker niet. Tenminste, niet in mijn ogen.

Het is maar net hoe je het bekijkt. Je hebt als vrouw meer keuze op het gebied van kleding en dus ook wanneer het gaat om zakelijke kleding. Er zijn talloze accessoires, je kunt los gaan met make-up en ook met je kapsel kun je van alles doen. Heerlijk voor diegene die het leuk vinden om hun creativiteit te gebruiken. Mannen hebben over het algemeen minder keuze op het gebied van kleding en zeker als het gaat om haardracht en accessoires, dan is de keuze al helemaal beperkt.

Maar aan de andere kant ontvangen vrouwen ook weer meer en sneller kritiek dan mannen. En zoals je in het filmpje hebt kunnen zien komt deze kritiek ook vaak van andere vrouwen. Ik denk dat dit er ook voor zorgt dat vrouwen het gevoel hebben dat zakelijke kleding lastig is. Want als je zo snel kritiek krijgt, dan is het lastig om een intern kompas te ontwikkelen over wat je wel en niet fijn vindt om te dragen.

Ik stel voor dat we vrouwen (en mannen trouwens ook) iets vaker een compliment geven op het werk wanneer je vindt dat ze goed uitzien. Daarmee maak je niet alleen iemand anders blij, maar je geeft de ander ook de kans om zichzelf op het  gebied van zakelijke mode te ontwikkelen. Want hoe vaker je een compliment ontvangt, des te meer zelfvertrouwen je krijgt. En daardoor kun je ook weer beter omgaan met kritiek. Want het is er, en het zal er helaas altijd blijven. Het is alleen de vraag hoe je het bekijkt en hoe je ermee omgaat.

 

Groetjes,

Aileen

 

4 reacties

 1. Goede analyse! Ik vind ook dat het als vrouw makkelijker is om creativiteit in je kleding te steken, en het grote aanbod is leuk voor de fashionista’s. In die zin is het dus makkelijker. Maar het klopt dat vrouwen veel vaker bekritiseerd worden op hun uiterlijk en kledingkeuze. Daar mag dus zeker nog wat aan veranderen!
  Haydée onlangs geplaatst…De allerbeste tip om zelf je schoenen op te rekkenMy Profile

  • Zoals ik op Twitter al benoemde, ik maak mezelf ook wel eens schuldig aan kritiek op kleding van vrouwen. Moet wel zeggen het is vaak wel een onbewuste automatische actie en zit mijzelf te bedenken waarom ik dat nu eigenlijk doe. En het is eigenlijk een verzameling aan redenen, ten eerste puur de aantrekkingskracht (We blijven zoogdieren – De draaiende blikken wanneer een vrouw langsloopt), rol/presentatie verhouding (Met een spijkerbroek gastvrouw zijn wordt maatschappelijk niet geaccepteerd) en het laatste vrouwen zijn kritischer in meer opzichten dan mannen. Waarbij mannen zoals in het voorbeeld een jaar in dezelfde kleding kunnen lopen weten vrouwen vaak 1 haakdraadje in een anderzijds perfecte trouwjurk te zien.

 2. Ik maak graag complimentjes als ik iets moois zie. Toevallig vandaag een meisje gecomplimenteerd met haar make-up en zij was daar heel blij mee. Het is zo een kleine moeite eigenlijk en ik meen het dan ook echt.
  Ook als iemand er leuk uitziet, dus het totale beeld. Ik denk dat er zeker bij de grote modezaken meer dan genoeg keus is qua zakelijke kleding.
  Volgens mij droeg Obama altijd dezelfde smoking, grappig dat bijna niemand dat opvalt, ik let eerlijk gezegd minder op herenkleding/ pakken. Vaak vallen schoenen mij eerder op.
  Babs onlangs geplaatst…Boho Cosmetics: Green Make-UpMy Profile

 3. Leuk stukje over zakelijke kleding voor vrouwen. Ik vind het inderdaad jammer dat vrouwen zo vaak kritiek krijgen op hun kledingstijl. Dit moet je gewoon negeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Het is inderdaad wel zo dat de zoektocht naar zakelijk kleren lastig kan zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge