Casual Friday wordt Joggingbroeken Dinsdag?

Casual Friday is een concept dat inmiddels vrijwel iedereen wel kent. Het is die ene dag van de week, de vrijdag, waarop men casual gekleed naar het werk kan gaan. Een trend die ooit is begonnen in Hawaii en is overgewaaid naar Europa. Er zijn tegenwoordig bedrijven waar je op Casual Friday zelfs vreemd wordt aangekeken wanneer je in nette kleding op de werkvloer verschijnt. 

Casual Friday wordt Joggingbroeken dinsdag?
Afbeelding: Pixabay

Joggingbroeken Dinsdag

Deze week werd ik door verschillende mensen getagd op LinkedIn onder een post over een nieuw fenomeen dat hierbij aansluit. Het bedrijf Matrix Human Resource Development heeft namelijk Joggingbroeken Dinsdag bedacht.

Debbie Bastiaansen, een HR-consultant die werkzaam is bij het arbeidsbemiddelingsbureau, vertelde in deze post dat dit voor het bedrijf een nieuwe manier is om relaxed te werken. Op deze dag zijn er een aantal regels die het bedrijf hanteert:

  • Je mocht geen gel in de haren of make-up op het gezicht dragen
  • Men mocht niet in nette kleding op kantoor verschijnen 
  • De dames mochten geen beha aan en dienden de haren in een knot te dragen

Daaraan werd toegevoegd dat het personeel een film kijkt dat te maken had met teambuilding. Bastiaansen sloot de post af met de woorden: ”Eigenlijk heel simpel, gewoon jezelf zijn. Working life is beautiful.”

Jeej!

De post kreeg met bijna 2000 likes en zo’n 300 reacties een hoop aandacht. Veel mensen reageerden positief en gaven aan dat ze het een leuk idee vonden. Dat ze het zelf ook wel zouden willen. Begrijpelijk. Wie wil er nu niet een relaxed gevoel op het werk?

Door af te sluiten met de slogan dat werk mooi en is je jezelf kan zijn kun je ook weinig fout doen. Zeker in deze tijdsgeest waarin steeds meer bedrijven een casual dresscode doorvoeren past deze actie heel goed. De vercasualisering zet steeds meer door en voor velen is dat een teken dat ze zelf meer keuzes mogen maken.

Jeej?

Maar wacht even… laten we even terug gaan naar de regels. Natuurlijk moest ik, net zoals velen, wel even lachen toen ik ze las.

En toen las ik ze opnieuw. Oké, geen beha dus. Ai, dat zal voor mij niet zo prettig zijn. Met een gezellige E-cup vind ik een beetje ondersteuning wel fijn. Sterker nog, bij mij kunnen mijn ‘dames’ zonder beha pijn gaan doen. Normaal gesproken heb je met een T-shirt of blouse ook te maken met het feit dat tepels nog wel eens kunnen doorschijnen, maar dat probleem heb je gelukkig getackeld met het joggingpak. Op de bijbehorende foto was dan ook duidelijk te zien dat de mensen niet alleen een joggingbroek, maar ook een joggingtrui droegen.

De haren in een knot: check! Dat gaat met mijn haarlengte zeker lukken. Vervolgens komen we bij het punt van de make-up. Ehhmm, ik moest mezelf zijn. Maar ik ga dus altijd met mascara, een eyeliner, wenkbrauwpoeder en lippenstift de deur uit. Minimaal trouwens, want als ik een presentatie geef dan vind ik het wel fijn om de vlekjes in mijn gezicht weg te werken met foundation. Dat doe ik al jaren en daar voel ik mij goed bij.

Ten slotte kom ik bij de laatste regel en die gaat over nette kleding. Ja, nu wordt het echt lastig. Die joggingbroek heb ik wel liggen, maar ik heb niet echt een joggingshirt. Wel een trui. En ik weet dus nu al dat die trui door mensen als een nette trui wordt gezien. Ik heb nu eenmaal een liefde voor nette kleding. Maar wanneer is het voldoende casual dan? 

Zelf keuzes maken

Ik weet niet hoe vaak deze Joggingbroeken Dinsdag gehanteerd wordt of nog gaat worden, dat stond er niet bij. Misschien is het ook gewoon een ludieke actie. Maar als ik kijk naar de manier waarop de regels zijn opgesteld en de gedachte die er achter zit, dan herken ik een duidelijk patroon.

Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die een casual dresscode doorvoeren met de gedachte dat mensen dan meer zichzelf kunnen zijn. Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat er genoeg mensen zijn die helemaal niet blij worden van een casual uitstraling. Zeker in de jonge leeftijdscategorie, tussen de 18 en 34 jaar, blijkt uit onderzoek dat het meerendeel liever een formele dresscode op het werk ziet.

We zijn ook al zo lang gewend om onszelf representatief te kleden en ondanks dit geen reden is om het niet te veranderen, zit er wel een gedachte achter waarom wij dit doen. Met een bepaalde mate van representativiteit maken we onder meer een scheiding tussen werk en privé. We hebben met bepaalde kleding het ‘gevoel’ dat we aan het werk zijn. We komen als het ware in een ‘werkmodus’. 

Wel of niet doen?

Dus een leuk idee, dat is het zeker. Het is uniek en een keer wat anders. Maar denk niet dat mensen daarmee meer zichzelf zullen zijn. Want in feite leg je ook nu een dresscode op. Waar niets mis mee is. Hij wijkt alleen af van de norm. Dat is alles.

Om die reden is er vanuit Amerika nu ook een tegenbeweging gaande, de zogenaamde formal friday. Maar daar zal ik later in een apart artikel nog op ingaan.

Wat vinden jullie van Joggingbroeken dinsdag? 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. grappig dat hier een “joggingbroek dinsdag” geïntroduceerd word, terwijl op een school in Duitsland de joggingbroek nu is verboden. Ik begrijp het idee van “let go, ben lekker jezelf, en op je werk kun je ook comfy zijn” maar net zoals je zegt voor sommige hoort daar ondergoed, make-up, en bepaalde kledij bij. Misschien een optie om zoiets 1x per jaar te organiseren (net zoals dikke truien dag) i.p.v. elke dinsdag. Hoe dan ook het kernidee is wel top!

  2. Joggingbroeken dinsdag, hell no! Zelfs in mijn vrije tijd vindt je mij nog niet in een joggingbroek. Dat anderen dit heerlijk vinden prima, maar niet voor mij.

    Het feit dat er bepaald wordt dat je geen bh en geen make up mag dragen vind ik eigenlijk nogal een inbreuk op mijn privacy. Oké zonder make up overleef ik wel al draag normaal ook slechts mascara en lippenstift, waardoor ik me toch fijner voel. Maar zonder bh naar het werk is een no go. Ook al kunnen mijn dames dat prima hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge