Waarom onze werkkleding steeds meer casual wordt

Recent zag ik een foto van mijn oma die ongeveer vijftig of zestig jaar geleden was gemaakt. Een mooie, elegante vrouw met hakjes en een lange jurk. Ze droeg handschoenen en zag er perfect verzorgd uit. Foto’s van mijn opa (die inmiddels is overleden) uit deze periode passen ook precies in dat beeld. Hij droeg een net pak, stropdas en keurig gepoetste schoenen. Dat deed hij niet eens alleen wanneer hij naar het werk ging. Nee, ook wanneer hij op bezoek ging bij familie. Of naar het theater.

Waarom onze werkkleding steeds meer casual wordtFoto: New York Times, 1942 (bron: Pixabay)

Waar is die tijd gebleven?

Ik kan heerlijk wegdromen wanneer ik kijk naar dit soort foto’s. Soms vraag ik mij dan wel eens af hoe het zou zijn geweest wanneer ik in die tijd had geleefd. En vooral hoe fijn het is wanneer iedereen zich netjes kleedt. Niet alleen omdat ik van nette kleding houd, maar vooral omdat het zo lekker overzichtelijk is wanneer iedereen dezelfde normen hanteert op dit gebied.

Tegenwoordig houden we ons iedere zomer bezig met de vraag of het nu wel of niet oké is dat die ene collega slippers draagt. Steeds meer mensen roepen dat het niet gaat om wat je aan hebt, en laten dit vervolgens ook met hun kleding zien. En wanneer je in nette kleding op kantoor verschijnt, dan is er zelfs een kans aanwezig dat je collega’s hiervan opkijken. Dit weekend sprak ik zelfs een docente die was aangesproken omdat haar nette kledingstijl wel ‘erg opvallend’ was. Toen ze haar teamleider vroeg om concreet aan te geven wat hij niet vond kunnen, kon hij hier geen antwoord op geven. En ze is niet de enige…

In mijn hoofd heb ik mijzelf regelmatig de vraag gesteld: waarom is werkkleding steeds meer casual geworden? Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het is wel een trend die al jaren speelt. Ik vraag mijzelf wel eens af of we überhaupt van een trend kunnen spreken.

Ik ben niet de enige die dit zichzelf afgevraagd heeft. The Atlantic publiceerde vorig jaar een artikel waarin men inging op deze vraag en vorige maand bracht Business Insider de verandering van kantoorkleding door middel van foto’s visueel in kaart. Beide artikelen waren gefocust op de verandering van werkkleding in Amerika. Maar wanneer je kijkt naar de trends in Nederland, dan zie ik zeker gelijkenissen. Ik heb de drie meest opvallende verklaringen voor jou opgeschreven.

1. Technische bedrijven

Het waren vooral de technische bedrijven zoals Apple die halverwege de jaren tachtig steeds harder gingen groeien. Een groep met destijds hoofdzakelijk mannen werkte hard aan computers en ze waren trots op de vele uren die zij in hun werk stopten. Comfortabele kleding was daarbij van groot belang. Daarnaast was deze kledingstijl ook een manier om te laten zien dat ze ingingen tegen de huidige maatschappij. Het waren eigenlijk rebelse types die hun werk en regels zelf wilden bepalen. Op die manier creëerden ze een subcultuur waarbij de kledingstijl dus vooral casual was.

2. Business casual

In de jaren negentig werd deze casual kledingstijl langzamerhand door bepaalde bedrijven overgenomen. De dresscode ‘business casual’ was een manier om te laten zien dat het bedrijf zich aan het ontwikkelen was. Niet alle sectoren gingen hier trouwens in mee. Banken en advocatenkantoren waren hier iets minder enthousiast over. Toen Casual Friday rond dezelfde periode ook steeds populairder werd, was dit natuurlijk bevorderend voor de casual kledingstijl op het werk.

3. Thuis werken

Ten slotte gaan de laatste jaren steeds minder mensen naar kantoor. Men werkt vaker thuis waardoor een representatief uiterlijk niet meer van groot belang is. Tijdens vergaderingen via systemen zoals Skype trekt men snel een schoon of net shirt aan, terwijl we onder het bureau een joggingbroek dragen. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat ruim eenderde van de Nederlanders thuis in hun pyjama werkt. Dit heeft ook te maken met het feit dat men tegenwoordig meer gericht is op het resultaat in plaats van het proces, wat men vroeger veel belangrijker vond. En wanneer je meer focust op het resultaat, dan is het uiterlijk ook minder van belang.

Onomkeerbaar?

Het is de vraag of deze ‘vercasualisering’ van werkkleding ooit gaat stoppen. Wanneer ik kijk naar de trends binnen de modewereld, dan denk ik zeker dat er tijden zullen komen waarbij men zich wat netter gaat kleden. Dat heeft te maken met het feit dat de mode altijd weer terugkomt.

Maar we leven wel in een land waarbij je vooral wordt geacht om ‘maar normaal te doen, want dan doe je al gek genoeg’. Wanneer ik kijk naar deze houding en onze cultuur, dan verwacht ik niet dat de trends van nette kleding echt doorslaggevend zullen zijn.

Stiekem hoop ik het wel. En misschien gaat het ooit ook nog wel gebeuren. Maar dan denk ik dat dit eerder tot stand zou komen als een maatschappelijke reactie. Om iets duidelijk te maken. Een beetje zoals de heren van Mr. Erbil deden: om te laten zien dat ze ergens voor staan. Een andere reden heeft de gemiddelde, nuchtere Nederlander helaas niet om zichzelf netjes te kleden.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Denk jij dat de wat nettere werkkleding ooit weer terug gaat komen? Of zal de casual stijl de boventoon blijven voeren?

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Ik vind dit ook een heel interessant onderwerp. In de jaren ‘80 zag je in veel beroepen het kostuum en het mantelpak. Tegenwoordig vinden we een man in pak te glad en hechten we meer waarde aan individualiteit en eigenheid. Ook is de “baas” meer een collega geworden en draagt hij geen kostuum. Wie weet komt het pak nog eens terug. Ben benieuwd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge