Irak is een land dat je regelmatig voorbij ziet komen in het nieuws. Veel oorlog, de IS en geweld beheersen voor een groot deel deze regio. Conservatief, dat ook. Want met de vrouwenrechten is het ook niet altijd even goed gesteld. Niet bepaald een vrolijk land, zo in het eerste opzicht. Maar er is een nieuwe beweging gaande die vanuit het Koerdische deel van Irak ons een ander beeld laat zien. Het gaat om Mr. Erbil: nette kleding dragen met een maatschappelijk doel. En dat niet alleen. Er zit een heel verhaal, een prachtige filosofie achter.
Wat is Mr. Erbil?
Het begon allemaal met 3 mannen uit de stad Erbil die een gentlemen’s club wilde oprichten. Zij wilde met mode de economische crisis in hun land een boost geven. Door spullen te maken en op die manier banen te creëren. Maar ook om de wereld te laten zien hoe trots zij zijn op hun cultuur, dat de jongere generatie op zoek is naar een goed leven en dat zij dit kunnen uiten door middel van mooie kleding. Ze ontwikkelde een kledingstijl die in het eerste opzicht erg westers lijkt, maar met Koerdische invloeden.
Inmiddels bestaat Mr. Erbil uit een groep van ongeveer 30 mannen die zich tussen de puinhopen van hun land dagelijks perfect verzorgen. De haren en baarden zijn netjes geknipt en geschoren. Ook ontwerpen ze hun eigen kleding en laten dit maken door lokale arbeiders. Daarnaast organiseren ze modeshows en culturele evenementen. En op die manier stimuleren ze hun eigen economie.
Politieke doelen
Wie denkt dat dit alleen maar gaat om ijdele mannen, die zit er naast. De heren van Mr. Erbil houden zich namelijk ook bezig met vrouwenrechten en gebruiken hun bekendheid om hier aandacht voor te vragen. Ook vinden ze het belangrijk dat talentvolle Koerdische vrouwen worden gezien. Dat doen ze door onder anderen eens per week een vrouw met een bijzonder verhaal te posten op hun social media kanalen onder de naam “Girls Inspiration”.
Opvallend
Je zal begrijpen dat Mr. Erbil opvalt. Ze hebben inmiddels en Instagrampagina met ruim 53 duizend volgers en een Facebookpagina met bijna 20 duizend likes. Ook zijn ze onderdeel geweest van het nieuws bij BBC en in ons eigen land heeft o.a. het AD er ook aandacht aan besteed.
Ik vind het in één woord prachtig. De heren doen zoveel meer dan er (in mijn ogen) fantastisch uitzien; een positief signaal geven, opkomen voor de vrouwen in hun eigen land, de economie stimuleren en een oorlogsgebied een klein beetje mooier maken. Ik zeg; amen. Of Amîn, zoals de Koerden zeggen.
Groetjes,
Aileen
Bronnen: Alexpoucher, AD, BBC.