Wanneer is afwijkende werkkleding effectief?

Want to read in English? Click here.

We kennen allemaal wel die iemand die qua uiterlijk afwijkt op het werk. Denk aan bekende mensen zoals Mark Zuckerberg met zijn T-shirts en Steve Jobs die altijd een coltrui droeg. Maar ook dichtbij kun je vast een aantal noemen die altijd afwijken van de norm. Soms kan iemand er de plank mee mis slaan en soms voegt het juist iets toe. Maar wanneer is afwijkende werkkleding effectief? Daar is onderzoek naar gedaan…

 

Wanneer is afwijkende werkkleding effectief?

The Red Sneaker Effect

In het Amerikaanse onderzoek ‘The Red Sneakers Effect: Inferring Status and Competence from Signals of Nonconformity’ is hiernaar gekeken. Vanuit de Harvard Business School (HBS) hebben Silvia Bellezza, Francesca Gino en Anat Keinan gedurende het onderzoek gekeken naar het effect van andere werkkleding. Maar vooral onder welke omstandigheden het slim is om af te wijken van de norm. De rode sneaker in de titel van het onderzoek verwijst naar het feit dat het dragen van deze opvallende schoenen op bepaalde momenten juist heel slim kan zijn. Je kunt op deze manier namelijk als competent overkomen.

 

3 voorwaarden

Oké, ik snap dat het een beetje raar klinkt om een paar rode sneakers te dragen wanneer je een presentatie op het werk geeft. Natuurlijk, dat zou ook zomaar kunnen. Volgens het onderzoek zijn er dan ook drie factoren die bepalen of de afwijkende kleding een competente uitstraling creëert.

  1. Kennis van het milieu: het moet duidelijk zijn dat de persoon in kwestie bekend is met het milieu waar hij of zij zich in bevindt.
  2. Kennis van de norm: Het moet duidelijk zijn dat iemand op de hoogte is van de norm wat betreft kleding.
  3. Duidelijke normen: De normen die gehanteerd worden moeten ook duidelijk zijn. Alleen op die manier kunnen ze namelijk bewust doorbroken worden.

Het komt er dus eigenlijk op neer dat iemand behoorlijk bekend moet zijn in de organisatie en het milieu waar hij of zij zich in bevindt. Het moet voor iedereen overduidelijk zijn dat er een standpunt wordt gemaakt door middel van de afwijkende kleding.

 

Het gevolg

Dit klinkt ook wel logisch. Denk bijvoorbeeld aan een stagiaire die zichzelf op de eerste werkdag meteen opvallend kleedt. Deze keuze zal bij veel werkgevers niet meteen in goede aarde vallen. Diegene is nog niet bekend genoeg binnen het bedrijf en de afwijkende kleding kan worden gezien als rebels, gezagsondermijnend en waarschijnlijk ook als ongepast. Ondanks dit helemaal niet zo hoeft te zijn kan het dus geen goede zet zijn om afwijkende kleding te dragen.

Maar iemand die al ruime tijd binnen het bedrijf werkt zal eerder worden geprezen met bijvoorbeeld afwijkende sokken. Bij zo iemand zal dit namelijk eerder worden gezien als een manier om zichzelf te uiten op een autonome manier. Diegene straalt door de afwijkende keuze uit dat hij of zij zelfstandig keuzes kan maken. Iemand heeft al zoveel credits opgebouwd waardoor dit gewoon geaccepteerd wordt. Het heeft dus precies het tegenovergestelde effect dan wanneer een stagiaire dit doet.

 

Ken jij ook iemand die zichzelf altijd nét even anders kleedt en waarbij dat juist wordt geaccepteerd? Laat het mij weten in een comment hier onder.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bronnen: Harvard Business School , Consumentenspycholoog.nl 

2 reacties

  1. Leuke blog weer, Aileen! Ik ga hier zelf ook bewust mee om. Ik heb in zekere zin ook een afwijkende kledingstyle (retro style) en in mijn vrije tijd draag ik vaak een bloem in mijn haar. Toch kleed ik me minder uitbundig als ik een sollicitatiegesprek heb en dan draag ik ook géén bloem in mijn haar omdat ik dan niet bekend ben met de organisatie en de kledingnormen. Als ik meer bekend ben met de organisatie en weet dat het kan doe ik het wel en dan ontvang ik eigenlijk alleen maar leuke reacties :-).
    Kiran onlangs geplaatst…A story to remember: The tattooist of AuschwitzMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge