De slimme kledingstijl van Mark Zuckerberg

Mensen vragen mij wel eens waar ik mijn blog inspiratie over zakelijke mode vandaan haal. Nou, eigenlijk van de meest gewone dingen die ik om mij heen zie gebeuren of ik die ik meemaak. Dat zijn vaak de simpele dingen waar andere mensen niet zo snel over na zouden denken. Zo ben ik al een tijdje geleden gefascineerd geraakt van de kledingstijl van Mark Zuckerberg. Je kent hem als de oprichter en eigenaar van Facebook. Hij heeft een lekkere simpele, nonchalante kledingstijl. Maar het fascineert mij enorm. Ik ben mij verder gaan verdiepen in zijn kledingstijl en ben er achter gekomen dat het allemaal wat minder ‘casual’ is dan dat het lijkt. En daarom vertel ik jou vandaag wat de slimme kledingstijl van Mark Zuckerberg is.

Wanneer het om kleding gaat staat Zuckerberg inmiddels toch wel bekend om zijn casual stijl. Je kunt hem makkelijk herkennen aan zijn grijze T-shirts en donker blauwe sweaters. Qua broeken is hij trouwens net zo creatief: altij een donkerblauwe spijkerbroek. Het is heel simpel want hij draagt bijna niets anders. Lekker overzichtelijk ook.

 

Op het werk….

….en thuis.

Prioriteiten

Door zijn casual stijl denk je wellicht dat je te maken hebt met een man die nooit heeft nagedacht over kleding. Maar dat is niet (helemaal) waar. Ook Zuckerberg heeft wel eens nagedacht over zijn kleding. Hij gaat er alleen anders mee om dan de meeste mensen. Kijk maar eens naar onderstaande foto.

Eind januari (2016) plaatste hij deze statusupdate op Facebook. Mensen moesten er vreselijk om lachen en natuurlijk was zijn opmerking onder de foto ook wel komisch. Hij weet natuurlijk dat mensen naar hem kijken en een mening hebben over zijn kleding. Waarom zou hij hier niet op een grappige manier mee omgaan? Bovendien: publiciteit is publiciteit, toch?

 

Niet zo boeiend, of toch wel?

Twee jaar eerder behaalde hij ook al het nieuws door zijn kledingstijl. Tijdens een publieke Q&A vroeg iemand aan hem waarom hij toch iedere keer dezelfde kleding aan heeft. Iedereen verwachte een grappig antwoord maar hij ging hier heel serieus op in. Hij vertelde dat hij bewust elke dag dezelfde kleding draagt. Iedere keuze die hij maakt kost energie en hij vind het zonde om die energie te steken in het kiezen van kleding. Hij voegde hier aan toe dat dit helemaal niet raar was omdat er meer bekende mannen zijn die dit doen. Als voorbeelden noemde hij president Barack Obama en wijlen Steve Jobs.

Toen hij twee jaar later bovenstaande foto plaatste leek zijn uitspraak hier perfect bij aan te sluiten. De casual guy die kleding helemaal niet interessant vindt. Maar is dit wel waar? Nee, niet helemaal. Wie goed naar de foto kijkt ziet dat de shirts en sweaters er allemaal netjes bij hangen. Ja, dat kan toeval zijn. Of lekker makkelijk, want dan is het overzichtelijk en hoeft hij niet na te denken. Goed, dat laat ik nog even in het midden. Maar zie je ook die nette vouw bij de schoudernaden van zijn T-shirts? Jawel, de shirts van Zuckerberg worden gestreken. En ze hangen netjes op een hanger, naast elkaar.

Ooit wel eens een kledingkast gezien van een man die zijn uiterlijk écht niet belangrijk vindt? Ten eerste hangen de shirts dan niet op een hanger. Kleding op en van een hanger afhalen kost namelijk tijd en energie. Ookal is dat dan minimaal, maar het is wel zo. Owja, en het neemt ook veel meer plaats in beslag dan wanneer je het in de kast op een stapel legt. Ik kan het weten aangezien ik sinds een paar jaar ben verwisseld van minuscule kledingkast naar een inloopkast met veel hangruimte. Maar dat ter zijde.

En welke man strijkt zijn T-shirts? Of laat zijn T-shirts strijken? Wie het ook doet, zijn T-shirts worden gestreken. Dat zou hij vast niet laten doen (ervan uitgaande dat hij het niet zelf doet) als hij dat niet belangrijk vindt. Immers, de meeste kreukels verdwijnen uit T-shirts wanneer je ze ophangt. En als er dan nog kreukels zijn dan zorgt een combinatie van lichaamswarmte en vocht (zweet) ervoor dat deze snel verdwijnen. Als hij tenminste om kreukels geeft..

Ergens vind hij kleding dus wel degelijk belangrijk.

 

Even netjes

Met deze kledingstijl zou hij vast nog nooit een pak hebben aangeraakt. Tenminste, dat zul je al snel denken. Right?

Maar nee, hij draagt wel degelijk pakken. En dat zijn niet de saaie en vormloze pakken die je wellicht wel eens op kantoor heb gezien. Nee, Zuckerberg ziet er fantastisch uit in een pak! Ze sluiten feilloos aan en alle details kloppen: een mooi wit overhemd, bijpassende (gepoetste!) schoenen en een nette riem. Ja, de kans is groot dat deze pakken toch echt op maat zijn gemaakt.

Leuk detail: kijk op de foto hier boven even naar de knoop van zijn colbert. Hij heeft enkel de bovenste knoop gesloten, precies zoals het (van oudsher) hoort. Jawel, Zuckerberg weet wat hij doet.

 

Wat kun je hiervan leren?

Wat je ook van zijn kledingstijl vindt, wat hij doet is heel slim. Door telkens dezelfde kleding te dragen wordt hij herkenbaar voor het grote publiek. Tenminste, door zijn functie zal die dat toch al zijn. Maar deze kleding helpt hem zeker bij zijn bekendheid. Trust me, ik zal de laatste zijn die zegt dat je vanaf vandaag alleen grijze T-shirts en spijkerbroeken op het werk moet gaan dragen. Maar het is wel heel slim om bepaalde kledingstukken vaker te dragen of in veelvoud te kopen. Op die manier ben je herkenbaar voor de mensen om je heen en (wellicht op lange termijn) ook voor het grotere publiek.

Maar denk goed na over welke kleding je precies gaat dragen. De T-shirts van Zuckerberg zien er ‘ lekker casual’ uit maar dit past ook bij zijn bedrijf en het imago. Facebook is een modern platform, hoofdzakelijk gericht op de vrijetijdsbesteding van de jonge(re) generatie. In dat geval zal het dragen van een zwart pak niet zo goed matchen bij het bedrijf. Kijk dus goed naar wat je wilt uitstralen en kies bewust.

 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge