Colbert open of dicht dragen

Sinds ik ben gaan schrijven over zakelijke mode ben ik er achter gekomen dat er bepaalde vraagstukken zijn die telkens terugkomen. Het zijn zaken waar mensen geen antwoord op kunnen vinden of antwoorden die ze niet in de praktijk kunnen toepassen. Eén van de vragen die mij vaak wordt gesteld is of je een colbert open of dicht zou moeten dragen. En deze vraag komt van zowel de mannen als de vrouwen onder ons.

Om eerlijk te zijn kon ik hier tot op heden niet meteen antwoord op geven. Je komt hier op het gebied van etiquettes terecht en dan gaat het om details. Ik wil volledige en juiste informatie geven en dus moest ik even in dit onderwerp gaan duiken. Dat heb ik gedaan en vandaag kun je in dit artikel het antwoord lezen op de vraag: moet ik een colbert open of dicht dragen?

Colbert open of dicht dragen
Colbert van Greiff

 

Hoe het heurt

In mijn zoektocht naar een antwoord op deze vraag maak ik dankbaar gebruik van mijn grote vriend Google. En wat blijkt? Op het internet schenken alleen websites voor mannen aandacht aan dit onderwerp. Maar na het lezen van een stukje geschiedenis over het colbert snap ik dit eigenlijk wel…

 

De dikke koning

De keuze voor het open of dicht dragen van een colbert werd al in de negentiende eeuw bewust gemaakt. In deze tijd regeerde koning Edward VII (1841-1910) over Groot-Brittannië, Ierland en Indië. Hij stond bekend om zijn forse postuur en had daar regelmatig last van. Toen hij een toast wilde uitbrengen tijdens een diner stond hij op en sprong door zijn dikke buik het onderste knoopje van zijn colbert eraf. Alle gasten waren er stil van en hebben vervolgens uit respect voor de koning allen hun onderste knoopje los gedaan. En dat is eigenlijk niet meer veranderd.

 

Heren

Door bovenstaande situatie zijn de heren de onderste knoop eigenlijk altijd los gaan dragen. Bij een colbert met één knoop kun je kiezen of je hem open of gesloten draagt. En wanneer er twee knopen zijn, dan draag je dus de onderste los. Alleen bij drie knopen is er geen duidelijke etiquette. Aangeraden wordt om in ieder geval de middelste knoop te sluiten. Op die manier blijft het postuur duidelijk zichtbaar en is er eventueel toch ruimte voor een buikje. Wanneer je gaat zitten horen de knopen altijd open te zijn. Dat is logisch want een gesloten jasje zit niet lekker én het ziet er ook niet zo mooi uit.

 

Dames

En helaas zijn de dames vergeten wanneer het gaat om deze etiquette. De geschiedenis van de knoop en het colbert is toch vooral gefocust op de man. Ik denk dat dit komt doordat de vrouwen vroeger weinig colberts droegen. Maar kan ik wel spreken van het woord ‘helaas’ ? Misschien is het juist wel fijn dat ze de dames zijn vergeten. Zo kunnen de dames hun eigen etiquette bepalen. En zeg nu zelf, met een colbert zie je er toch (bijna) altijd netjes uit?

In de praktijk

Je hebt nu gelezen hoe het hoort volgens de etiquette. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

 

Comfort

Tegenwoordig hechten wij veel waarde aan het comfort van onze kleding en dit zien we ook terug bij het colbert. Meestal wordt hij open gedragen en ik ken zelfs mensen die dit kledingstuk bewust een maat kleiner kopen. Op die manier sluit het colbert mooi aan wanneer je hem open draagt.

Persoonlijk ben ik van mening dat je beter een model kunt kopen in de juiste maat. Op deze manier kun je kiezen of je het open of dicht draagt. Deze keuze kan natuurlijk afhangen van wat jij die dag gaat doen en hoe je er uit wilt zien bij deze activiteiten.

 

Presentatie

Als laatste wil ik benadrukken dat het vooral de werkzaamheden zijn die bepalen of jij een colbert graag open of dicht draagt. Tijdens een formele presentatie op het werk of bij een klant zul je er bijvoorbeeld eerder voor kiezen om de knopen dicht te doen. Anderzijds kanopen weer perfect zijn tijdens een interactieve workshop of wanneer er op jouw werk sprake is van ‘casual friday‘.

Hoe je jouw colbert ook draagt, zorg ervoor dat jij je er goed bij voelt. De knoop is een detail en de etiquettes kunnen helpen met het maken van deze keuze. Dit kan je houvast bieden of een richtlijn voor je zijn. Maar boven alles moet jouw outfit je zelfvertrouwen geven en vergeet niet dat de knoop, los of vast, slechts een ondersteuning hierbij is. Jouw zelfvertrouwen bepaalt uiteindelijk de uitstraling.

 

Groetjes,

Aileen

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 reacties

  1. Goed te weten dat er mensen zijn die met opzet te kleine colberts dragen. Ik heb ook wat jasjes die niet zijn meegegroeid. Kan ik mooi doen alsof dat met opzet is.

  2. Als ik een gillet + colbert draag, moet het colbert in principe open, maar als ik er nu tegen de regen even een jas overheen wil dragen wat doe ik dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge