De zak in je colbert; open of dicht?

Vorige week publiceerde ik een artikel over het kruisje bij de split van je colbert. Het was erg leuk om allemaal reacties van lezers op mijn blog en social media te zien. Veel mensen konden zich haast niet voorstellen dat sommigen de split gewoon dicht houden. Maar er kwamen ook veel opmerkingen over het wel of niet openmaken van dichtgenaaide zakken. Want hoe draag je de zak in je colbert; open of dicht? Moet je die net zoals de split openmaken?

Zoveel meningen

Ik merkte dat eigenlijk vrijwel alle lezers het unaniem eens waren over het feit dat je de split van je colbert open moest maken. Maar hoe duidelijk dit was, des te meer de meningen verschillen over de zakken van het colbert. Want deze zitten vaak dicht wanneer je het colbert koopt. Sommigen zeiden dat je deze dicht moest houden want anders zou het colbert er niet meer netjes uitzien. Anderen vonden weer dat je deze moest openmaken, maar dat je er niets in zou moeten doen want dat zou het model verpesten. Maar er was ook een groep mensen die twijfelde.

De zak in je colbert; open of dicht?

Hoe het hoort

Het zette mij aan het denken. Hoe hoort het eigenlijk? Ik heb er zelf wel een idee over, maar ik weet het niet zeker. Daarom besloot ik het aan couturier en vriendin Laura Blagogee te vragen. Zij werkt bijna 20 jaar in de mode en maakt kleding op maat. Ze heeft voor verschillende modeontwerpers gewerkt en kleedt diverse bekende Nederlanders voor de rode loper. Als iemand een antwoord zou moeten kunnen geven, dan zou zij het zijn.

Ik besloot vanmorgen Laura te bellen. Ze was er direct heel duidelijk over. ”Iedereen maakt hierin zijn eigen keuze. Sommige mensen laten de zakken dicht en anderen maken deze open. Maar hoe het écht hoort? Je moet ze open maken. Vaak zijn de zakken met een grove steek dichtgemaakt. Je kunt de garen makkelijk verwijderen door middel van een klein nagelschaartje of een tornmesje. Je hoeft trouwens niet al het garen stuk te knippen. Vaak is het voldoende om alleen het begin open te knippen. Daarna is de draad los en kun je de zak voorzichtig open trekken. De draad gaat dan vanzelf stuk en dan kun je de losse draadjes er makkelijk uittrekken.”

Maar wat doe je dan als de zak open is? Laura geeft advies.  ”Je kunt het beste zo min mogelijk in de zakken dragen. Een telefoon, portemonnee of sleutels moet je er gewoon niet in stoppen. Dat zorgt ervoor dat de stof uitrekt en kan de zakken stuk maken. Daarnaast is het ook niet bevorderend  voor de pasvorm van je colbert. Het ziet er daarna gewoon niet zo mooi meer uit. Natuurlijk kun je er even snel iets in stoppen. Vroeger gebruikte men bijvoorbeeld kleine etuitjes voor sigaretten. Deze deden mensen dan wel eens tijdelijk in het zakje van hun colbert. Vaak staan mensen dan even buiten te roken en nemen ze hun tas niet mee. In dat geval kun je best even een kleine etui in het zakje stoppen.”

Mijn mening

Zelf maak ik de zakken van mijn colbert altijd open. Gewoon, omdat het makkelijk is er iets in te doen. Ik ben eigenlijk veel te praktisch ingesteld om de zakken dicht te laten. En nu moet ik ook meteen toegeven dat ik in het verleden heel vaak spullen in mijn colbert stopte die er niet in hoorde. Op kantoor was het vaak mijn iPhone, mits deze in het zakje paste tenminste. In sommige zakjes ging dit met gemak en bij een ander colbert moest ik soms even proppen. Ja, ik weet het. Dit is echt niet goed. Maar meestal deed ik alleen mijn toegangspas in het zakje. Binnen het gebouw kon ik alleen met dit pasje langs de poortjes die toegang gaven voor de vergaderzalen en bedrijfskantine. Dat zou ik zelf nog steeds doen.

Wat doe jij? Maak jij de zakken open of laat je ze dicht?

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Persoonlijk vind ik de binnenzakken en de split voldoende. Babs heeft inderdaad een punt ze losmaken is zoals het openen van de Doos van Pandora. Wel begrijp ik dat bij een meer casual blazer/colbert, die meer als vest gedragen wordt, het geen verschil maakt of ze al dan niet open zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge